11 Haziran 2017 11:23

E-atık sorununa çözüm: Biyolojik olarak parçalanabilen devre

E-atık sorununa çözüm arayan araştırmacılar, sirke ile parçalanabilen selüloz devreler geliştiriyor.

Paylaş

Hızla gelişen teknoloji ve cihazların kısa ömrü gibi nedenlerle e-atık sorunu ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Dünya çapında her yıl 50 milyon e-atık üretiliyor. Sadece ABD’de elden çıkarılan elektronik ürünler 60 milyon dolar değerinde altın/gümüş içeriyor.

Shiftdelete.net'ten Burak Keseayak'ın haberine göre giderek artan e-atık sorununa çözüm arayan araştırmacılar, biyolojik olarak parçalanabilen devreler geliştiriyor. Stanford ve Kaliforniya Üniversitesi bilim insanları, devreleri biyolojik olarak parçalanabilir hale getirdiklerinde e-atık sorunu çözümüne yardımcı olacağını düşünüyor.

Bitki elyaflarında bulunan selüloz, demir bazlı elektrotlar kullanılarak karbon bazlı bileşiklerle birlikte yarı iletken yapısına formüle edilecek. Devre işlemini tamamladığında ise tek yapmak gereken sirke eklemek olacak. Böylelikle, zayıf bir asit kullanarak e-atık oluşumunun önüne geçilecek.

Bu devreler, henüz yeteri kadar düşük maliyetli olmasa da sadece 3-4 yıl içinde ticari olarak kullanılabilir düzeye gelecek. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: shiftdelete.net

ÖNCEKİ HABER

KP ve HTKP’ye şiddete son verin çağrısı

SONRAKİ HABER

İstanbul Boğazı turkuaz rengine büründü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...