11 Haziran 2017 08:15

KODA Yaz Okulu'nda 2. gün: İşçilerin sağlık hizmeti hakkı

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği yaz okulunun 2. gününde işçilerin sağlık hizmeti hakkı konuşuldu.

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin Dr. Mehmet Fatih Traş anısına düzenlediği yaz okulu ikinci gününde. Balıkesir Ören’de DİSK Genel-İş Abdullah Baştürk Tesisleri'nde gerçekleştirilen yaz okulunun ilk gün ilk seminerini Özlem Özkan gerçekleştirdi. “Otoriter Zamanlar: Haklar, Özgürlükler ve Türkiye” başlığıyla gerçekleşen yaz okulunda Özkan, “İşçilerin Sağlık Hizmeti Hakkı” başlıklı dersini anlattı.

Esnek üretim ve istihdam politikalarının meslek hastalıklarına neden olduğunu dile getiren Özkan, “Dünyada 50 binin üzerinde tanımlı meslek hastalığı var. Bu Türkiye’de sadece 500 kadar. Burjuvazi işçi sağlığında zarar göreceği bir nokta olduğunu anladığı zaman müdahale eder. Hastalanan işçinin bir an önce işe dönmesi gerekecektir, o zaman sağlık hizmeti sunmaya başlar” dedi. 

İşçi sağlığının üretim süreciyle sınırlı olmaması gerektiğini vurgulayan Özkan, “Üretimimiz işimiz bittiğinde bitmiyor, eve geldiğimizde de devam ediyor. İşçi sağlığı genel olarak üretim süreciyle sınırlı oluyor ama öyle olmamalı” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 3 tane meslek hastalığı hastanesi olduğunu belirten Özkan, “Bu durum ülkemize has, diğer kapitalist ülkelerde daha geniş sağlık hizmeti var diyebiliriz” dedi. 

‘İSTENEN DÜZEYDE DEĞİL’

Bütün sağlık hizmetlerinin işçinin sorumluluğuna bırakılmış olduğunu hatırlatan Özkan, “Hükümetin her iş kazası sonrası bunu kaderle ilişkilendirmesi boşuna değil” dedi. Eleştirilerde de bulunan Özkan, “İşçi sağlığı meselesi emek sermaye çelişkisinin, emek mücadelesinin en önemli araçlarından biri olmasına karşın, emek mücadelesi yanlısı sendikaların, kurumların sınırlılığı dolayısıyla istenen düzeyde değil” diye konuştu. 

Katılımcıların da sık sık araya girerek derse katıldığı seminer, soru cevaplarla son buldu. Öte yandan gün boyunca sırasıyla “Faşizm ve Toplumsal Cinsiyet” konu başlığıyla Aynur Özuğurlu, “Irkçılık ve Etnik Ayrımcılık” dersini Aslı Kayhan, “Bilimsel Hayat” başlığıyla ise Cengiz Erçin söyleşi gerçekleştirecek.

İŞÇİLER YAZ OKULUNU ZİYARET ETTİ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK üyesi işçiler, Genel-İş Abdullah Baştürk Tesislerinde gerçekleştirilen yaz okulunda Hülya Kendir’in “Güvenlik Devleti ve Özgürlükler” dersine sloganlar eşliğinde ziyarete geldi.

“İşçiler burada hocaların yanında” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla Kendir’in anlattığı derse gelen işçiler alkışlarla karşılandı.

Ziyarette konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, barış imzacısı akademisyenlerin her zaman yanlarında olduklarını belirtti. Yaz okulunun DİSK tesislerinde yapılmasından gurur duyduklarını belirten Beko, “Bu tesis 80 darbesinde elimizden alınmıştı, şimdi bir darbe girişimi sonrası suçsuz yere işinden olan akademisyenler burada. Biz sizlerin her zaman yanında olacağız, birlikte direne direne kazanacağız” ifadelerini kullandı. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BAĞ-KUR düzenlemesi Meclis’e geliyor

SONRAKİ HABER

Madam Martha Koyu'nda kamp yapan gençlere şafak baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...