11 Haziran 2017 08:14

Karpuz üreticisi yine umduğunu bulamadı

Erkenci karpuz üretiminin neredeyse tamamını, genel üretiminin ise yüzde 20'sini karşılayan Adana'da bu yıl istenen hasat elde edilmedi.

Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl Adana'da 120 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldı. Toplam karpuz üretiminin yıllık 4 milyon ton civarında olduğunu aktarılan bakanlık, bunun yaklaşık 800 bin tonluk bölümünün Adana'da hasat edilmesini öngörülüyor.

Geçen yıla oranla bu yıl karpuzun veriminde düşüş yaşandığını ifade eden İbrahim Çağ adlı üretici, yüksek maliyetten ve düşük fiyatlardan yakındı. Çağ, “Bir dönümde karpuz maliyeti 2 bin 300 TL ile 3 bin TL arasındadır. Maliyetler her geçen gün artıyor. Çiftçiler, tarlayı ekmek yerine kiraya veriyor” dedi.

10 TONDAN 3 TONA DÜŞTÜ

Hasadın çok düşük olduğunu ifade eden Selçuk Kanlı, 8 ila 10 ton olarak hasat edilen karpuzların bu yıl 3 tona düştüğünü söyledi. Son günlerde anormal bir şekilde karpuz fiyatlarında düşük yaşandığını dile getiren Kanlı, sebebini ise üretici ve tüccarların karpuzu ham şekilde piyasaya sürmesine bağladı. Sırf para kazanma hırsı ile olgunlaşmayan karpuzun kırılması ve alım gücünün azalması nedeniyle satışın etkilediğini söyleyen Kanlı, karpuz tam olgunlaşmadan sofralara konulmasının doğru bir şey olmadığını ve hükümetin hallerde ham karpuzları imha etmesi gerektiğini söyledi.

'KİMSE İSTEDİĞİNİ YİYEMİYOR'

Aşırı yağışlar nedeniyle karpuzun tonajında düşüş meydana geldiğini de sözlerine ekleyen Kanlı, şunları söyledi: “Bitkilerin döllenme döneminde aşırı yağışlar ve poyrazlar nedeniyle hasat olabilecek meyveleri döktü. İki gün sonra döllenen bitkilerde ise istenilen olmadı. Döllenme dönemimde bu poyraz olduğunda bitkiyi döküyor. Bu dökme olunca da bu verime etki yapıyor” dedi. Karpuz maliyetinin geçen yıla oranla artığını kaydeden Kanlı, “Geçen yıl 4 TL 20 kuruşa aldığımız naylon bu yıl 7 TL'ye çıktı. Geçen yıl aldığımız mazotla bu yıl aldığımız mazot arasındaki farkı söylememize gerek yok. Hükümetin çiftçiye yaptığı yanlış politikalar nedeniyle mazot ve diğer giderlerin bedeli yüksek. Buradan beleş bir şekilde bir malı tırla İstanbul'a gönderdiğimiz kiloda maliyet bedeli 22 kuruştur. Bu diğer giderlerle maliyeti 30 kuruştur. Bu vatandaşın cebine yansıyor. Vatandaş rahat bir şekilde istediği meyveyi yiyemiyor” diye konuştu. 

'HÜKÜMETİN TARIM POLİTİKALARI SIFIR'

“Sezon sıkıntılı. Fiyatlar düşmeye başladı. Ondan sonra ne olacağını Allah bilir” diyen Kanlı, “Bunlar yüksek maliyetken nasıl yurttaşlara ucuz meyve ve sebze vereceğiz?” diye sordu. Kanlı, şikayetlerini şöyle sürdürdü:  “Cumhurbaşkanı ve Başbakan kalkıp, 'Hallere şunu yapacağım, bunu yapacağım' diyor. Hallere bunu yapana kadar tarım politikalarını iyileştir. Bölgelere kota koy. Her gelen ekmesin. Avrupa ülkeleri gibi yapın. Şuanda buğday ithal eder duruma geldik. Giderleri ucuzlatsınlar. Mazotu çiftçiye 1 TL yapacaklardı; yapsınlar. Çiftçiler kendi tarlasını ekmeyip, icara verdiği için kazanıyor. Tüccarlar ise tonaj almadığı için masrafını çıkarıyor. Karpuz pahalı olduğu için herkes para kazanıyor anlamına gelmiyor. Diğer tarlamızda 4 ila 8 kilo arasında karpuzlarımız şuanda kırsaydık. Karpuz tarladan kalırdı. Durum geçen yıla göre kötü.”

'PARAMIZI ALAMIYORUZ'

Karpuz tarlasında işçi olarak çalışan Nihat Önal da, “Mal sahibi malını satamazsa; bizler de paramızı alamayız. Birbirimize bağlıyız. Geçen yıl bir kamyonu 210 TL'ye dolduruyorduk. Şimdi ise 250 TL'dir. Şuanda 250 TL olunmasına rağmen biz para kazanamıyoruz. Bir kamyonu doldurmak 4 kişiyle 3 ila 4 saatimiz alıyor. Tonaj olmadığı için bizler para kazanamıyoruz“ dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ağzına çapari iğnesi takılan su kaplumbağası ameliyat edildi

SONRAKİ HABER

BAĞ-KUR düzenlemesi Meclis’e geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...