11 Haziran 2017 01:28

Kıdem giderse ‘Sen şu partidensin deyip ayırmayacaklar'

Uğur Ökdemir, Bursa’da bulunan metal, tekstil ve gıda fabrikalarında çalışan işçilerle kıdem tazminatının fona devredilmesini konuştu.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da bulunan metal, tekstil ve gıda fabrikalarında çalışan işçilerle kıdem tazminatının fona devredilmesini konuştuk. İşçiler, yapılacak uygulama hakkında doğru dürüst bir şey bilmediklerini, bunun sadece kendileriyle ilgili bir durum olmadığını, fabrikaların genel tablosu olduğunu söyleyerek daha aydınlatıcı bilgilendirme yapılmasını istiyor. İşçiler, kıdem tazminatının gasbedilmesiyle faturanın ayrımsız tüm işçilere kesileceğini belirterek, vakit kaybetmeden birlik olma çağrısı yaptı.

‘KIRMIZI ÇİZGİMİZİ LAFLA DEĞİL, EYLEMLE GÖSTERELİM’

“Kimsenin doğru dürüst bilgisi yok” diyen Tek-Gıda-İş üyesi Erikli Su çalışanı bir işçi “Herkes bir yerlerden bir şeyler duyup geliyor ve onu anlatıyor. Ortada bilgi kirliliği var. Kimisi ‘İyi olacak bu sistem’ derken kimisi de ‘Çok kötü olacak, hiçbir güvencemiz kalmayacak’ diyor. O yüzden geniş, aydınlatıcı bilgilere ihtiyaç var. Sendikamız ‘kırmızı çizgimiz’ diyor kıdem tazminatı için ama şu ana kadar elle tutulur bir şey de yapmadı. En azından işçileri toplayıp bunun ne getirip ne götürdüğü konusunda işçileri aydınlatması gerek. Sözle kırmızı çizgimiz olmuyor bu iş. Bizlerin güvencesi kalmayacak, bunun da ötesinde sendikal çalışmayı baltalayacak bir uygulama bu. Zaman kaybetmeden uyarı eylemleri yapılmalı. Son günlere bırakılırsa işimiz çok zor. Lafla değil eylemle kırmızı çizgimizi gösterelim” şeklinde konuştu.

‘FATURA BÜTÜN İŞÇİLERE KESİLECEK’

Bu uygulamaya her kesimin karşı çıkması gerektiğini söyleyen Erikli Su işçisi, “Burada zararı hepimiz göreceğiz. Sendika ayrımı, siyasi parti ayrımı yapmaksızın ortak bir karşı koyuş sergilenmeli. Bu tasarı yasallaşırsa ‘Sen şu partidensin seni muaf tutuyoruz’ demeyecekler. Fatura hepimize kesilecek. İş işten geçmeden bütün sendikalar ortak hareket ederek bu saldırıyı durdurmalı” dedi. 

‘YASA ONAYLANIRSA ACISINI O ZAMAN GÖRECEĞİZ’

Karesi Tekstil’in her sene büyüdüğünü söyleyen tekstil işçisi ise “Onlar büyürken işçinin hali perişan kalmaya devam ediyor. Herkes dişini sıkıyor, ‘Biraz daha uzun çalışayım kıdemim fazla olsun’ diye ama artık o da yalan olacak. Beni fabrikada tutan kıdem tazminatım. Yarın bu elden giderse ben bu fabrikada durmam çıkarım. Her gün ‘Acaba bugün işçilerin elinden ne alsak’ diye düşünüyorlar. Bir gün de ‘Yav arkadaş işçiler için bir şey yapalım’ diyen yok. Sıkıştıkça işçinin elinde ne varsa onu alalım mantığı hakim. Zaten güvencesiz, zor şartlarda çalışıyoruz. Şimdi kıdem tazminatının fona devredilmesiyle hiçbir dayanağımız kalmayacak. Bu konu hakkında da kimsenin doğru dürüst bir şey bildiği yok. Millet akşam televizyonda ne görüyorsa gelip onu anlatıyor. Ama gerçekler orada anlatıldığı gibi değil. Şu an süslü laflar ediyorlar ama bu yasa onaylanırsa acısını o zaman göreceğiz” dedi.

‘FONA DEVREDİLİRSE 3600’LE ÇIKIŞIMI ALIRIM’

Başka bir tesktil fabrikasında çalışan bir işçi ise şöyle konuşuyor; “Fabrikada, serviste insanlar kendi aralarında konuşuyor ama kimse neyin ne olduğunu tam bilmiyor. ‘Kıdem tazminatı eğer fona devredilirse 3600’le çıkarım’ diyen çok kişi var. ‘Kazandığım, hakkım boşa gitmesin, güven olmaz’ diyorlar. Bu tasarıyı durdurma, geri döndürme noktasında kimse bir şey demiyor. Herkes bekliyor birilerinin bir şeyler yapmasını. Böyle de kötü bir durum var.”

‘BİZLERİ PATRONLARIN PENÇESİNE ATACAKLAR’

Tasarı onaylanırsa işçi çıkarmak artık daha kolay olacak diyen Bosch işçisi ise tepkisini şu sözlerle dile getiriyor; “Yarın bir gün fabrikada öncü olan işçiler, hakkını savunanlar tek tek çıkarılacak. Sendikal çalışma yavaş yavaş bitecek. Güvencesiz kalacağız anlayacağınız. Büyük fabrikada çalışan işçilerin büyük çoğunluğu bu uygulamaya karşı. Ama küçük işletmede çalışan işçilerin de çoğu bunu destekliyor. Yani işçileri bölmüş durumdalar bir anlamda. En başta bu ikiye bölünmüşlüğü, kafa karışıklığını ortadan kaldırmak gerek.” Kimsenin neyin ne olduğunu tam anlamıyla bilmediğini belirten işçi, “Hükümet sürekli ‘Kıdem tazminatı alamayan işçilerin mağduriyetini ortadan kaldıracağız’ diyor. Bu söylemi olumlu bulan işçiler var. Fakat bunu yaparken kazanılmış olan hakları niye tırpanlıyorsunuz. Madem kıdem tazminatını alamayan işçiler olduğunu biliyorsun neden bu sorunu çözmüyorsun da gelip işçinin güvencesini ortadan kaldırmak için kılıfa bürünüyorsun. Böyle yapacağına bir yasa çıkar, kıdem tazminatını vermeyen işletmelere ağır cezalar getir bak bakalım veriyorlar mı vermiyorlar mı? Bizim kıdemimize göz dikmekten artık vazgeçsinler. Bu ülkede nice fonlar hiç edildi. Şimdi kıdem tazminatı fonu oluşturup patronlara hibe ederek işçileri güvencesiz, patronların pençeleri arasına bırakmak istiyorlar” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Cem Doğan’ın albüm tanıtım konseri bugün

SONRAKİ HABER

Biz, ülkelere asker yolladıkça terörist sayısı çoğalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...