10 Haziran 2017 13:31

1. Kuzey Ormanları Çalıştayı düzenlendi

1. Kuzey Ormanları Çalıştayı, Sarıyer'deki Yaşar Kemal Kültür Merkezinde düzenlendi.

Paylaş

Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul Sarıyer’de bulunan Yaşar Kemal Kültür Merkezinde 1. Kuzey Ormanları Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştay, açılışın ardından Orman Mühendisi Prof. Dr. Ünal Akkemik’in konuşmasıyla devam etti. Akkemik, Türkiye’nin orman varlığını ve Kuzey Ormanları’nın önemine değindi.

AĞAÇ DİKMEK, ORMANIN YERİNİ TUTMAZ

Kuzey Ormanları’nın ve İstanbul-Boğaz hattının, rant projeleri ile 3. köprü ve 3. havalimanının etkisiyle 1984 - 2016 arasında yaşadığı tahribatı anlatan Akkemik, “Orman, ağaç demek değildir, orman bir ekosistemdir. ‘Şu kadar ağaç diktik’ ifadesindeki ağaçlar ormanın yerini tutmaz. Korumalıyız” dedi.  Akkemik, “Endemik bitkiler, longozlar, meşe, kayın, kestane ve dişbudaklar, kum zambakları ve kumullarla eşsiz bir yaşam varlığı olan Kuzey Ormanları’nı tanımaya devam ediyor, tanıdıkça Marmara'nın yaşamı için ne kadar hayati olduğunu bir kere daha görüyoruz” diye konuştu.

KUZEY ORMANLARI FAUNASI

Daha sonra çalıştay, Orman Mühendisi Prof. Doğanay Tolunay’ın konuşması ile devam etti. Tolunay, hem İstanbul özelinde hem de İğneada - Sakarya hattı boyunca uzanan Kuzey Ormanları ekosisteminin özelliklerini anlattı.

Doç. Dr. Zeynel Arslan Gündoğdu da Kuzey Ormanları faunasını anlattı.  Gündoğdu, “Süzülen göç kuşlarında dünyanın en önemli bölgesi İstanbul'dur” diye konuştu. Gündoğdu, “Kuzey Ormanları'nın bir diğer sorunu habitat parçalanması. Tüm hayvanlarını tehdit ediyor. İnşaatlar sürdükçe durum derinleşecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Usta Gazeteci Doğan Heper, pazartesi toprağa verilecek

SONRAKİ HABER

Mersin turizmine ‘drone’ katkısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...