10 Haziran 2017 13:04

Daimler’de güvencesiz işler artıyor

Almanya'nın otomotiv devlerinden Daimlerde güvencesiz çalışma, kiralık ve taşeron işçilik giderek artıyor.

Paylaş

Almanya’nın ikinci büyük otomobil tekeli Daimler’de güvencesiz işler giderek artıyor. Kiralık ve taşeron işçilerin kadroya alınması için grev dahil değişik biçimlerde mücadele eden Bremenli Daimler işçilerinden 761’i mahkemelik de olmuştu.

5 BİN TAŞERON 1000 KİRALIK İŞÇİ

İşyeri Temsilciliğin (BR) çoğunluğu IG Metall bölge yönetiminin de desteğiyle kiralık işçi sayısını artırdığı gibi taşeron firmalar aracılığıyla çalışan işçi sayısını da artırdı. Fabrikada yayımlanan bir işyeri gazetesinin haberine göre Bremen’de 1000 kiralık işçi ve 5 bin işçi de taşeron firmalar aracılığıyla çalışıyor. Böylece Daimler'de 12 bin 700 olan kadrolu işçinin yanı sıra 6 bin emekçi de güvencesiz koşullarda çalışmakta.

KOTA KALDIRILDI!

2016 sonuna kadar Daimler Sprinter modelinin yanı sıra VW-Crafter modelinin de üretildiği fabrikada, kiralık işçi sayısını düzenleyen sözleşme iptal edildi.

BR ve IG Metall’in birlikte karar vererek onayladıkları yeni sözleşmeyle birlikte kiralık işçi kotası kaldırıldı. Daimler Düsseldorf’ta yayımlanan işyeri gazetesinin haberine göre kadrolu işçi sayısı düzenli olarak azaltılıyor ve yerine kiralık işçiler alınıyor. Kısa bir süre öncesine kadar 6 bin 600 olan kadrolu işçi sayısı 3 bin civarında olduğu belirtilirken, “Fabrikadaki kiralık işçi sayısı yüzde 50’nin üstüne çıktı” denildi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kapatılan TV10'un çalışanları 36 haftadır eylemde

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Deniz Türüç için Kayserispor'u bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa