10 Haziran 2017 12:20

Suriyeli kız çocukları para karşılığında evlendiriliyor mu?

CHP’li Zeynep Altıok, Suriyeli kız çocuklarının para karşılığı evlendirildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

Suriyeli kız çocuklarının yaşları büyütülerek para karşılığında evlendirildiği iddiaları CHP’li Zeynep Altıok tarafından Meclis gündemine taşındı. İddiaların araştırılması gerektiğini belirten Altıok, Türkiye’nin mülteci çocukların korunmasına yönelik görevlerini yerine getirmesini istedi.

CHP Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Suriyeli kız çocuklarının yaşlarının büyütülerek para karşılığında evlendirildiğine yönelik iddiaları Meclise taşıdı.

Küçük yaştaki kızların yaşlarının büyütülerek, 5 bin TL karşılığında evlendirildiği iddialarını Başbakan Binali Yıldırım’a soran Altıok, Türkiye’de 300’den fazla mülteci kız çocuğunun yaşının büyütülerek evlendirildiğinin iddia edildiğini belirterek, 13-14-15 yaşındaki küçük kızları erişkin göstermek için makyaj yapıldığının da bu iddialar arasında olduğunu ifade
etti.

Altıok konuyla ilgili olarak “Türkiye; İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi, Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair 1967 Protokolü ve Birleşmiş Milletler Ülkesel Sığınma Bildirisi ve Çocuk hakları Sözleşmesi’nde beyan ettiği mültecilerin ve sığınmacı çocukların korunmasına yönelik görevlerini yerine getirmelidir” dedi.
 
Zeynep Altıok konuyla ilgili verdiği önergesinde Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti;
– Suriyeli kız çocuklarının yaşları büyütülerek evlendirildiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise şu ana kadar kaç kız çocuğunun yaşı büyütülerek evlendirilmiştir? Bu çocukların akıbeti nedir?
– Suriyeli kız çocuklarının yaşlarını büyütenler, evlendirenler ve bunu organize edenler kim ya da kimlerdir? Konuyla ilgili idari birimlere bu yönde yapılmış bir ihbar ya da şikayet bulunmakta mıdır? Varsa sonuçları ne olmuştur?
– Mülteci, göçmen ve sığınmacı statüsünde bulunan çocukların eğitim, sağlık ve sosyal destekleri ne şekilde ve kimler tarafından sağlanmaktadır? Türkiye’de kaç mülteci, göçmen ve sığınmacı çocuk bulunmaktadır? Bu çocukların kaçı kamplarda kaçı kamp dışında yaşamaktadır?
- Bu çocukların korunmasına yönelik denetimler ne şekilde yapılmaktadır? Yaptığınız ya da yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir? Son 10 yılda kaç mülteci, sığınmacı ve göçmen çocuk Türkiye’de yaşamını yitirdi?

YAŞLARINI BÜYÜTÜYORLAR!

Geçtiğimiz günlerde Dihaber’de yer alan habere göre Suriye Birleşik Türkmenler Derneği Ankara İl Temsilciliğine yardım almak için gelen ailelerin küçük yaştaki kızlarının, yaşları büyütülerek 5 bin TL karşılığında evlendirildiği iddia edilmişti. Aynı haberde görgü tanıklarının, Türkiye’de 300’den fazla mülteci kız çocuğunun yaşının büyütülerek evlendirildiği iddiaları yer almıştı. Bahsi geçen habere göre; Halep nüfusuna kayıtlı ve İçişleri Bakanlığı Ankara Valiliği Geçici Koruma Kimlik Belgesi’nde gerçek doğum tarihi 16 Mart 2002 olan K.O’nun yaşı İstanbul’da bulunan bir şebeke tarafından 3 yıl büyütüldü. Arapça düzenlenen sahte evrakla K.O’nun doğum tarihi 16 Mart 1999, nüfusa kayıt edildiği tarih de 22 Mart 1999 olarak yazıldı. Böylece 18 yaşında gösterilen K.O, para karşılığında evlendirilecek. İsminin yazılmaması kaydıyla olaya tanıklık ettiğini söyleyen Suriye uyruklu tanığın beyanlarına göre, K.O’ya Ramazan Bayramı’ndan sonra düğün yapılacak.

İddiaların devamında 13-14- 15 yaşındaki sığınmacı küçük kızlara makyaj yapılarak erişkin gösterilmeye çalışıldığı belirtildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baydemir: Asıl cemevi yapılmasaydı laiklik zarar görecekti

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Katar krizi ramazan ayının sonuna kadar çözülmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...