10 Haziran 2017 12:08

Baydemir: Asıl cemevi yapılmasaydı laiklik zarar görecekti

Belediye başkanlığı döneminde Alevilere cemevi tahsis ettiği için hakkında 'Laikliğe aykırılık'tan fezleke hazırlanan Baydemir, Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara

HDP Sözcüsü Osman Baydemir hakkında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde inşa edilen cemevi binasını, PSAKD’ye bedelsiz olarak 10 yıl süreyle tahsis etmesine dair fezleke hazırlandı. Anayasa’nın ‘Laiklik’ ilkesini yok saydığı iddia edilen Osman Baydemir Evrensel’e yaptığı değerlendirmede “Belediyecilik tüm inançlara hizmet etmekle yükümlüdür. Bu bizim görevimizdir. Biz eğer cemevi inşa etmemiş olsaydık, laiklik ilkesi zarar görmüş olacaktı” dedi.

Fezlekenin 7 Haziran 2015 genel seçimleri sonrası başlayan süreçle alakalı olduğunu dile getiren Baydemir, “Birincisi; 8 Haziran sabahından itibaren başlayan 7 Haziran seçimleri sonrasındaki darbeler silsilesi eş genel başkanlarımızın tutuklanmasıyla en fütursuz seviyeye ulaştırılmış oldu. İçinde bulunduğumuz süreç halkın iradesine darbe vurulma sürecidir. Yıl dönümünde hâlâ bu süreç devam etmektedir.  İkincisi; Bu fezleke sadece bir cumhuriyet savcısının işgüzarlığıyla hazırlanmış bir fezleke değildir. Bu fezleke hükümetin, cumhurbaşkanının ve daha doğrusu AKP genel başkanının  talimatıyla oluşturulan fezlekeler silsilesinin somut örneklerinden bir tanesidir. Özetle demek gerekir ki, müflis tüccar eski defterleri karıştırır. Hükümet, HDP fikriyatı, çoğulculuk ve demokrasiyle baş edemediği için yargı sopasını devreye koymuş durumda” dedi.

CAMİ, CEMEVİ, KİLİSE İNŞA ETMEKLE BÜYÜK BİR ONUR DUYUYORUM

Yaptıkları protokolün ve inanç hizmetlerinin arkasında olduklarını söyleyen Baydemir şöyle devam etti: “Belediyecilik tüm inançlara hizmet etmekle yükümlüdür. Kamusal alanda eşit mesafede yakınlıkta olmamız gerekmektedir. Bu bizim görevimizdir. Biz eğer cemevi inşa etmemiş olsaydık, laiklik ilkesi zarar görmüş olacaktı. Eğer biz, Ehmedê Xanî Camisini, Surp Giragos Kilisesini de cemevini de belediye hizmetleri çerçevesinde yapmamış olsaydık laiklik ilkesi esas o zaman zarar görecekti. Ya da bir inanca yönelik bir yaklaşım laiklik ilkesini yok saymış olacaktı. Biz, bizim şehirlerimizde bir inanca mensup tek kişi dahi olsa ona hizmet götürmekle mükellef olduğumuzu ve bu sorumlulukla hareket edilmesi gerektiğini savunuyoruz. O nedenle ben cami, cemevi, kilise inşa etmekle büyük bir onur duyuyorum. Bu sadece benim değil, temsil ettiğim siyasi anlayışın bir öğretisidir. Ben cemevi konusunda altına imzamı atmış olduğum bütün protokollerin de arkasında olduğumu ve bununla da gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Tarafların cemevinde cem olmasından, istişare etmesinden dolayı da bir rahatsızlık söz konusudur. Protokol açıkça diyor ki, ‘taraflar istişare eder’ bu nedenle cem demek istişare demektir. Bunlar ya kara cahiller ya da bin yıl geride yaşıyorlar. Ya da gerçekten diyalogdan korkuyorlar. Ya da inanç düşmanı bunlar. Başka bir anlam çıkaramıyorum. Ben o protokolün de canlara hizmetin de arkasındayım. Bizim için önemli olan çoğulculuğa karşı olanların değil, canların ne düşündüğüdür. Dolayısıyla, tüm hizmetlerimizin arkasındayız.”

ÖNCEKİ HABER

Kartal'da ortaokulun imam hatibe dönüştürülmesine tepki

SONRAKİ HABER

Suriyeli kız çocukları para karşılığında evlendiriliyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...