10 Haziran 2017 10:21

TTB Genel Kurulu: Demokrasi olmadan sağlık olmaz

TTB'nin 68. Genel Kurulununda konuşan Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel, toplumsal iyilik halinin ancak demokratik ortamlarda olacağını söyledi.

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) seçimsiz olarak yaptığı 68. Genel Kurulunu gerçekleştiriyor. Devlet Su İşleri Konferans Salonu'nda gerçekleşen kongre Türkiye'nin dört bir yanından gelen delegelerle gerçekleşiyor. Genel Kurulun devam ettiği sırada 68. Genel Kurul delegeleri “Söyleyecek sözümüz büyütecek umudumuz var” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. ekimler “Demokrasi olmadan sağlık olmaz” dedi.

Basın açıklamasını yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel, Genel Kurulu OHAL koşulları altında, tüm demokratik taleplerin şiddetle bastırıldığı bir dönemde gerçekleştirdiklerini söyledi. Halkın sağlığını ve hekimlik değerlerini savunmaktan geri durmadıklarını kaydeden Tükel, laik, demokratik, özgür bir Türkiye mücadelesi içerisinde olduklarını belirtti. Tükel, OHAL koşullarında demokrasi, hak ve özgürlükler mücadelesine emek katan, akademik alanda önemli çalışmalara imza atmış, eşit, parasız, nitelikli sağlık hakkı mücadelesi yürüten çok sayıda hekimin görevlerinden ihraç edildiğini söyleyerek, baskılara ve antidemokratik uygulamalara boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

'SAĞLIK YERİNE RANT TERCİH EDİLİYOR'

Tükel dünyanın en çok MR çekilen ülkesinde insan sağlığı yerine sağlıktan rant elde etmenin seçildiğini, halkın sağlığının hiçe sayıldığını belirterek Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinin iflasa sürükleyen sağlık politikalarıyla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 14 yıllık sağlıkta dönüşüm politikalarıyla sağlık alanının kriz içerisine girdiğini söyleyen Tükel, performans sistemiyle karlılığın hedeflendiğini, nitelikli sağlık hizmeti yerine müşteri memnuniyetinin öne çıktığını kaydetti. Genel Sağlık Sigortası sisteminin işletilemez hale geldiğini belirten Tükel, Sosyal Güvenlik Kurumunun açığının da her geçen gün büyüdüğünü belirtti.

Kamu özel ortaklığı modeli ile yapılan şehir hastaneleriyle kamudan özele büyük miktarlarda kaynak aktarıldığını söyleyen Tükel, ileriki dönemde hastaneleri işleten şirketlerin hekimlerden daha fazla çalışma ve “para getirmeyecek” hastaları başka yerlere sevk etme talepleri olacağını belirtti. Sağlık alanındaki muhafazakar politikalar sonucu hastanelerde kürtajın sınırlandırıldığını ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının hedef haline getirildiğini vurgulayan Tükel, doğum kontrolü yapmaya çalışan hekim ve sağlık çalışanlarının cezalandırılmaya çalışıldığını kaydetti.

'TOPLUMSAL İYİLİK HALİ ANCAK DEMOKRATİK ORTAMDA OLUR'

Çatışma durumu ve savaşların toplumsal yaşamda onarılması güç, kalıcı yaralar oluşturduğunu belirten Tükel sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşamaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak yaşamı savunmanın ve toplumsal barışa sahip çıkmanın öncelikli görevimiz olduğunu bir an bile olsun aklımızdan çıkarmıyoruz. Darbelere, OHAL'e ve antidemokratik düzene karşı laik ve demokratik bir ülkede yaşamak için, sağlık hakkımız, hekimlik değerlerimiz, toplumsal iyilik halinin ülkemizde ancak demokratik bir ortamda oluşması mümkün olacağından toplumsal sağlığımız için mücadeleye devam ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haydarpaşa’daki 'Kitap Günleri'nde zeytin fidanı dağıtıldı

SONRAKİ HABER

Ahmet Arslan’la felsefe üzerine söyleşi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...