10 Haziran 2017 01:53

‘İşçinin gücünün farkına vardığı bir süreç yaşadık’

Mersin cam işçileri direniş sürecinin işçinin gücünün farkına vardığı bir süreç olduğunu dile getirdi.

Paylaş

Sedat BAŞKAVAK
Mersin

Mersin'de görüştüğümüz cam işçileri, ücret zammı iki yıllık sözleşme gibi kazanım elde ettiklerini dile getirirken diğer taraftan ise ücret zammının yeterli olmadığını söylüyor. Cam işçileri, “Bu süreç işçinin gücünün farkına vardığı bir süreç oldu. Bundan sonrası için hakkımızın çiğnenemeyeceği bir dönemin ateşi yakıldı” dedi.

Anadolu Cam’dan bir işçi “İşveren istemiş, AKP grevi yasaklamış. 24 Mayıs’ta direkt iş bıraksak daha iyiydi. Eğitim adı altında 1 saatlik iş bırakma 1.5 sonra 2 saate çıktı. Tam işverenle masaya oturacağız sendika eylemleri durdurduk ara veriyoruz diyor. İyi niyet gösterilecekmiş. Asıl tam da işveren zora düşmüş, günlük 6 saat iş bırakma yapılırken masaya otursaydık sonuç daha farklı olur işveren de yasa dışı eylemlerden vazgeçilince masaya oturduk diyemezdi” dedi.

Başka bir işçi ise “Sendika açıklamasına bakarsan Otocam sözleşmesi ayrılmamış ama işveren Otocam için ayrı sözleşme yapılmasının Otocam’ın pazar dinamikleri nedeniyle ayrı tutulmuştur diyor. Sendikamıza inanmak istiyoruz. Otocam sözleşmesi dahil edildi mi tam içeriğini bilmiyorum, Otocam’la aynı sözleşme aynı haklarla imzalandı derken ne kastediliyor?” dedi.

Trakya Cam işçisi ise şunları söylüyor: “Ücretlerde ortalamaya bakınca gayet iyi denilebilir. Ama gerçekte böyle değil. Eski işçiler ya işten çıkarıldı ya emekli oldu ya da malulen ayrıldılar. 20-25 senelik işçilerin saat ücretleri zaten 17 lira civarı. Yani yüzde 10-11 gibi bir zam. Yeni işçiler için ise yüzde 19 gibi bir zam. Yani herkes kendi saat ücretine göre zam alamıyor. Ortalamaya göre zam alıyor. Bu da eski işçileri hep mağdur ediyor. Şimdi altı ay önce kadrolu olan işçiler 9.80’den 10.71’e gelirken bizdeki 8 senelik 40-50 işçinin artışı ise 8’den 9.87 oldu. Bu nasıl adalet bilmiyorum. Ama sözleşmenin bu haliyle bile imzalanmasının tek sebebi bizim eylemlerimiz. Sağcı, solcu, dinci fark etmez 12-13 gün yapılan eylemler müthiş etkili oldu. Zaten biz her zaman söylüyoruz eylem, eylem, eylem. Savaşı kazanacaksan eylemini yapacaksın ve birlikte hareket edeceksin. Birlikte etkili eylem zafere ulaştırır.”

Anadolu Cam’dan başka bir işçi de “Biz yasak kararına, OHAL’e rağmen direndik. Taban ilk defa bu sözleşmede bu kadar hazırdı ve sendika yöneticilerinin bile önüne geçti mücadelede. Gerekli sosyal medya, sivil toplum örgütleri desteği sağlanmıştı. Ne yazık ki, bu gücü doğru zamanda kullanamadık. Eylemleri durdurmadan masaya oturulsaydı daha iyi bir sözleşme olurdu diye düşünüyorum. Ne yazık ki, mücadeleye önderlik eden profesyoneller sınıftan kopuk ve refah düzeyleri yüksek” diye konuştu. 

Başka bir cam işçisi de “İşveren mesajında ücretlerimizin ortalama giydirilmiş halini yayımlamış. Bu rakamlar giydirilmiş, kendi ödediği vergiler, servis, yemek dahil bütün ücretler. Bize yoksulluk sınırında net maaş versin razıyız” dedi. Süreci “İşçinin gücünün farkına vardığı bir süreç” şeklinde tarif eden cam işçisi, “Bundan sonra işveren de sendika da eski rahatlığında olmayacak. Haklarımızın çiğnenmeyeceği bir dönemin ateşi yakıldı” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

‘İhtiyacımız daha güçlü bir örgütlülük’

SONRAKİ HABER

130 kişilik listede iltica eden NATO askerleri yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...