10 Haziran 2017 01:47

‘İhtiyacımız daha güçlü bir örgütlülük’

Şişecam işçileri direnişlerinden kendi içlerindeki birliği ve örgütlülüğü büyütmeyi ders olarak çıkardıklarını belirtti.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Şişecam patronuyla Kristal-İş arasında yapılan görüşmelerde önceki gün anlaşma sağlandı. Anlaşma sonucunu değerlendiren cam işçileri, “Bir kazanım elde ettik ama bu kimseyi tamamen tatmin etmedi. Burada işçiler, kendi içimizdeki birliği ve örgütlülüğü büyütmek gerektiğini anladı. Bu bizim ihtiyacımız, şimdi bu eksiğimizi gidermek üzere çaba göstereceğiz” dedi.

Kristal-İş’le masaya oturan Şişecam patronu, saat ücreti zammında ilk başta 1.12’yi dayatırken, daha sonra kademelere göre 1.85 ila 1.91 TL (brüt) üzerinde anlaşıldı. İki yıllık sözleşme talebi ve idari maddeler de kabul edildi. Otocam’ın gruptan ayrılıp ayrılmadığı konusunda ise sendika tarafından yapılan açıklamada, “Yapılan anlaşma ile Şişecam Otomotiv AŞ işvereni, işveren sendikası üyesi olmamasına rağmen, Cam İşverenleri Sendikasına üye işyerleri ile birlikte tek tutanak hazırlanarak, cam grup toplu iş sözleşmesi bölünmemiş ve tüm işyerleri için aynı şartlarda ve aynı süre için toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır” denildi. Açıklamada net ifadeler kullanılmadığını belirten Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Bölünmedi diyor eyvallah ama netse ayrılmadı diye bir ifade kullan. Kesin bir ifade olmadığı için önümüzdeki günlerde ne olacak bilemiyoruz” diye konuştu.

Bir kazanım elde ettiklerini ancak bunun çoğu işçiyi tatmin etmediğini dile getiren başka bir cam işçisi de “Burada asıl tepki en başından beri ‘İşçi ne derse o olacak’ diyen ama işçiye sormadan imza atan sendikaya. Biz 13 gün fabrika önünde yatıp kalktık ama bir anda eylemler sonlandırıldı ve son 4 gün bizlere ‘Görüşme sürüyor, anlaşma sağlandı, sağlanmadı’ dışında hiçbir açıklama yapılmadı” dedi.

“Bu dönem en büyük kazanımımız birlikle, kararlılıkla gerektiğinde neler yapabileceğimizi dosta düşmana göstermiş olmamızdır” diyen başka bir cam işçisi de bu kararlılığın sergilenmediği takdirde haklarının budandığı bir sözleşmenin olacağını ifade etti. Patronun her dönem haklarına daha çok saldıracağını vurgulayan işçi, “Bizler işverenin elinden gelse hiçbir hak vermeden çalıştırmak istediğini biliyoruz. İnsanlık dışı koşullarda ve açlık oranının altında bizleri çalıştırmaktan çekinmez. Biz bu dönem var olan haklarımızı korumak için çaba gösterdik ama şimdiden itibaren çabamız aramızdaki birliği ve örgütlülüğü daha güçlendirmek olmalı. Bunu yaptığımız takdirde hem hakkımız olanı alır daha ileri kazanımlar elde ederiz hem de sendika işçinin onayını almadan imzayı basamaz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sendikalar kıdem tazminatı hakkımız için harekete geçsin

SONRAKİ HABER

‘İşçinin gücünün farkına vardığı bir süreç yaşadık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...