09 Haziran 2017 18:10

ABD'den 'Katar'a ablukayı hafifletin' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Arap ülkelerine 'Katar’a uygulanan ablukayı hafifletin' çağrısı yaptı.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’a çağrıda bulunarak Katar’a uygulanan ablukayı hafifletmelerini istedi.

Tillerson, Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladığı ablukanın IŞİD ile mücadele kampanyasını olumsuz etkilediğini ve insani sonuçlar doğurabileceğini belirterek, gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınılması gerektiğini, ABD’nin sorunların diyalog yoluyla çözülmesini beklediğini söyledi.

‘KATAR, TERÖR KONUSUNDA DAHA FAZLASINI YAPMALI’

İlişkilerin normale dönüştürülmesi ve gerilimin azaltılmasını istediklerini belirten Tillerson, Katar’ı, komşularının endişelerine karşı duyarlı olmaya çağırdıklarını söyledi ve ‘Katar, aktivizmden şiddete kadar geniş bir yelpazede siyasi ifade alanlarını destekleyen bir geçmişe sahip. Katar emirleri, maddi desteğini durdurmak ve terörist unsurlarını ülkesinden çıkarmak için ilerleme sağladı, ancak daha fazlasını yapmalı ve daha hızlı yapmalı’ diye konuştu.

Suudi Arabistan Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ı Katar’a karşı uygulanan ablukayı hafifletme çağrısı yapan Tillerson, ‘Bu ablukanın ortaya çıkardığı  insani sonuçlar var. Gıda sıkıntısı yaşanıyor, aileler zorla ayrılıyor ve çocuklar okuldan alınıyor. Abluka bölgedeki ABD'ye ait ve diğer uluslararası ticari faaliyetleri de olumsuz etkiliyor. Katar halkının geçim kaynakları üzerinde bir sıkıntı yaratıyor. Abluka ayrıca bölgedeki ABD askeri operasyonlarını ve ISİD karşıtı mücadeleyi engelliyor’ dedi.

‘RAHATSIZ OLANLAR VAR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Katar'daki kardeşlerimizin yanında olmak, onlara gıda yardımında bulunmak, onlara gıda ve ilaç ihraç etmekten dolayı rahatsız olanlar var. Kusura bakmayın. Biz Katar'a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Usta Gazeteci Doğan Heper hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Zırhlı araca roketatarlı saldırı: 1 polis yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...