09 Haziran 2017 14:05

İngiltere'de May hükümet kurmak için aradığı desteği buldu

İngiltere Başbakanı Theresa May, hükümeti kurma iznini aldığını ve bunun için Demokratik Birlik Partisi ile birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Paylaş

İngiltere'de Başbakan Theresa May, kan kaybettiği seçimler sonrası, Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi'nin desteğiyle hükümet kuracağını açıkladı.

İngiltere'de AB ile yapılacak Brexit görüşmeleri öncesi elini güçlendirmek için ülkeyi erken seçime götüren Başbakan Theresa May'in liderliğindeki Muhafazakâr Parti, sandıktaki kan kaybını dışarıdan alacağı destekle kapatmak istiyor. 

DW Türkçe'nin haberine göre, Kraliçe II. Elizabeth'le görüşmesi sonrası Londra'daki Başbakanlık Konutu önünde açıklama yapan May, kurmayı planladığı hükümete ortak olarak Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi'ni (DUP) gösterdi. 

Seçimden 318 sandalye ile birinci parti çıkmasına rağmen Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağlayamayan Muhafazakârların lideri May, 10 milletvekilliği kazanan DUP ile ortaklığa gidebileceklerini açıkladı. 

DIŞARIDAN DESTEK FORMÜLÜ

İki parti arasındaki ortaklığın içeriği ise henüz netlik kazanmadı. Dolayısıyla İngiltere'yi bir azınlık hükümetinin mi yoksa koalisyonun mu beklediği bilinmiyor. Ancak May'in, DUP'nin dışarıdan vereceği destekle azınlık hükümeti kurmak istediği konuşuluyor. Azınlık hükümetini kuran parti, parlamentoda diğer partiden, oylamadan oylamaya destek alıyor.

DUP ile görüşmelere başlayan May, "Partilerimizin güçlü bir ilişkisi var. Birleşik Krallık'ın çıkarları için birlikte çalışabileceğimize dair umutluyum" dedi. 

Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi lideri Arlene Foster ise, "Bu zor dönemde ülkede istikrarı sağlamanın nasıl mümkün olacağını Muhafazakârlarla görüşeceğiz" açıklamasını yaptı.

MAY'E İSTİFA ÇAĞRISI 

Milletvekili sayısını 232'den 261'e çıkaran muhalefetteki İşçi Partisi ise, May'e istifa çağrısında bulundu.  

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, "Aldığı destek, Muhafazakârların sandalye kaybından ibaret. Oy kaybetti, desteği kaybetti, güveni kaybetti. Bence bu gitmek ve görevi halkı gerçekten temsil edenlere bırakmak için yeterli bir sebep" dedi. 

Sandıkta umduğunu bulamayan May ise istifa çağrılarına kulak tıkayarak, sandıktan iktidar için meşru bir destek almayı başardıklarını söyledi. 

SEÇİM İSTİFA GETİRDİ 

İngiltere'deki erken seçimde tek bir sandalye almaya başaramayan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri koltuğundan oldu.  Peter Nuttall partisinin yeni fikir ve vizyona ihtiyaç duyduğunu belirterek görevinden istifa etti. 

2015 yılında parlamentoya tek milletvekili ile girmeyi başaran parti, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı politikalarıyla biliniyor. 

BREXİT'TEN GERİ ADIM YOK 

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması için görüşmeler 10 gün içerisinde başlayacak. 

May, son üç ayda üç büyük terör saldırısının gerçekleştiği ülkenin sürecten geri adım atmayacağını vurguladı. Ancak, çoğunluk hükümeti kuramayacak olması May'i zor bir sürecin beklediği yorumlarına neden oluyor. 

Katılım oranının yüzde 68.7 olduğu seçimlerde May'in partisi 650 sandalyeli parlamentoda 318 sandalye kazandı. Bu da May'in 12 sandalye kaybettiğini gösteriyor. Çoğunluğu kazanmak için 326 sandalye gerekiyordu. 

Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise milletvekili sayısını 29 arttırarak, 261 sandalyeye ulaştı.

Sandıktan çıkan sonuç sonrası sterlin, dolar karşısında sekiz haftanın en düşük seviyesine geriledi. Euro karşısında ise yedi ayın en düşük seviyesini gördü. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Yaşam savunucuları, öldürülen çift için Finike'deydi

SONRAKİ HABER

Taner Kılıç tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...