09 Haziran 2017 09:18

‘OHAL’in işçiye zararı yok diyorlardı ama bize var’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, gazetecilerin soruları yanıtladı. ‘OHAL’in işçiye zararı yok diyorlardı ama bize var’ dedi. 

Paylaş

Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, konfederasyonlarının düzenlediği iftarda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anadolu Otel Downtown'de gerçekleştirilen iftarda, Türk-İş’e bağlı sendika genel başkanları ve yöneticileri de vardı. 

Kıdem tazminatıyla ilgili açıklamalarda bulunan Atalay, ülkeyi yöneten siyasilere güven duymadıklarını belirten Atalay, “Geçmişte yaşadıklarımızı göz önünde bulundurursak güven duymadığımızı her alanda ülkeyi yönetenlere bildirdik. Dünyanın belli ülkelerinde yok, kıdem tazminatına ne gerek var, bunu kökten kaldıralım' diyen bakanlarımız var. Özellikle asgari ücretin çok olduğunu söyleyen siyasilerin görüntülerini, yazılı açıklamalarını her ilde önlerine koyacağız. 'Bu bakan, milletvekili senin ilinde böyle söylüyor' diyeceğiz. Bununla ilgili gücümüz neyse sandığa gittiğimiz zaman gücümüzü göstereceğiz” dedi.

‘KIDEM VERMEYEN PATRONA CEZA VERİLSİN’

Atalay, patronların “kıdem tazminatı gündemden kaldırılsın” açıklamalarına ilişkin eleştirilerini sürdürdü ve “Şu anda işverenlerle beraber hareket ediyoruz gibi bir görüntü var. Ülkeyi yönetenler 'Kıdem tazminatını kökten kaldırıyoruz' derlerse, bir bölümü hariç işverenlerin tamamı oraya gider” dedi. 

Kıdem tazminatı sorununu çözülmesi için devletin patronlara yaptırım uygulaması gerektiğini ifade eden Atalay, “Vergisini, sigortasını ödemeyene ceza var. Devlet öyle bir yaptırım getirsin ki işçinin kıdem tazminatını ödemeyene de ceza versin, mesele kökten çözülmüş olsun” dedi. 

Fona hiç sıcak bakmadıklarını belirten Atalay, sadece kıdem tazminatını alamayanlar için bir düzenleme yapılmasını istediklerini söyledi.

'DURUM 2 AY ÖNCESİNDEN İYİ'

Kıdem tazminatı tartışmaları konusunda 2 ay öncesinden daha iyi bir noktada olduklarını savunan Atalay, gazetecilerin sorusu üzerine bunu şöyle açıkladı; “2 ay önce 30 günü kimse konuşmuyordu ama şimdi Başbakan da bakanlar da bunu konuşuyor. Dikkat edin en çok işten çıkarma Aralık ayında oluyor. En çok işe alım da Nisan ve Mayıs aylarında. Kıdem tazminatı ödememek için işçileri işten çıkartıp 2 ay sonra geri işe alıyorlar” dedi. 

KAMU SÖZLEŞMLERİNDE GREVLER YOLDA

Grev yasaklarına ilişkin sorulara da yanıt veren Atalay, en son grev ertelemesinin verildiği Şişecam toplusözleşmesinde anlaşmanın sağlandığını söyledi. “Cam işçilerinin ülkenin milli güvenliğine nasıl zarar verdiğini ben de merak ediyorum” diyen Atalay, birçok iş kolunda süren kamu toplu sözleşmelerinde grev aşamasına yaklaşıldığını aktardı. 

Bazı sendikaların grev süresine 10 gün kaldığına dikkat çeken Atalay, “Kamu toplu sözleşmelerinde patır patır grevler başladığında ne yapacaklarını da merak ediyoruz. OHAL’in işçiye zararı yok diyorlardı  ama bize var. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok” diye konuştu.

'15 TEMMUZ TAMAM DA BEDELİ TAŞERON MU ÖDEYECEK?'

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Atalay, hükümetin bir yıl önce taşeron işçilere kadro sözü vermesine rağmen hala bir adım atmadığını söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminin tehlikelerinin hala geçmediğini iddia eden Atalay, “15 Temmuz tamam ama bunun bedellerini de sürekli taşeron işçileri mi ödeyecek” diye sordu. Zorunlu arabuluculuk yasası konusunda da zorunluluğa karşı olduklarını söyleyen Atalay, komisyona itirazlarını ileteceklerini dile getirdi. 

'ÖRGÜTLENME NEDENİYLE HAPİSTELER'

“Örgütlenme” gibi bir suçlamasıyla cezaevine atılan 12 TÜMTİS yönetici ve üyesi hakkında da konuşan Atalay, “Silah yok, bıçak yok. Sadece ve sadece örgütlendiler. Sendika olarak arkadaşlarımızın ailelerine bakıyoruz. Bu konuyu ülkeyi yönetenlere, bakanlara ilettik. Arkadaşlarımızı hapse atan 3 hakim de FETÖ’den tutuklu” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Eğitim yılına OHAL damga vurdu'

SONRAKİ HABER

Tarım Orkam Sen: Zeytini ranta teslim etmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa