09 Haziran 2017 04:16

İşkenceci polise sahte kimliği Emniyet vermiş

Süleyman Yeter’in işkenceyle ölümüne neden olduğu için yargılanırken kaçan polise, emniyetteki amirleri sahte pasaport vermiş.

Paylaş

Hilal Köse’nin haberine göre, Limter-İs Sendikası eğitim uzmanı Süleyman Yeter’in işkenceyle ölümüne neden olmak suçundan hükümlü eski komiser yardımcısı Ahmet Okuducu, sahte pasaport kullandığı gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkûm edildi. Yargılama sırasında 13 yıl boyunca kaçan ve yakalanamayan sanığın emniyet korumasında olduğu ortaya çıktı. Okuducu, sahte pasaportu, terör birimindeki amirlerin kendisine verdiğini söyledi.

Okuducu hakkında, 29 Kasım 1999’da yakalama, 5 Aralık 2000’den beri kırmızı bültenle arama kararı verildi. Bu süreçte yakanalamayan firari sanık, evlendi, üç çocuk sahibi oldu. 19 Eylül 2007’de Londra Başkonsolosluğu’na gidip adres beyan ettiği saptandı. Mernis kayıtlarına göre, 18 Haziran 2009’de Zeytinburnu’ndaki adresini, Adana Seyhan’a nakil yaptırdı, oğlunu nüfusa yazdırdı. Eşi Hürü Okuducu’nun İstanbul Atatürk Havalimanı’nın 2003-2011 yılları arasında 13 kez giriş çıkış yaptığı, en son 3 Eylül 2011’de çıktığı belirlendi. Okuducu, 12 Haziran 2013 yılında yakalandı. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı işkence davası 22 Ekim 2013’te bitti. 22.5 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanık Okuducu’ya, önce 15 yıl hapis cezası verildi.

DENETİMLİ SEBRBEST

Ceza, failin birden fazla olması ve asli maddi failin tespit edilememesi gerekçesiyle 10 yıla indirildi. Mahkeme heyeti, Okuducu’nun, hakkındaki mahkûmiyet kararı kesinleşen Mehmet Yutar ile birlikte, Süleyman Yeter’e işkence ederek yaraladığını ve bu fiil sonucunda Yeter’in öldüğünü belirtti. 3 yıl cezaevinde kalan Okuducu, denetimli serbestlik kararıyla serbest bırakıldı.

İMHA ETTİM

Okuducu’nun sahte pasaport davası İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Okuducu, savunmasında, “İskender Arıcı ismine düzenlenmiş kimlik bana Terör şubesinde 1999 yılında o gün çalışan rütbeliler tarafından temin edilip verildi. Ben bu kimliği 13 yıl kullandım. Nedeni de terör örgütlerinin hâkimiyetinde bulunan cezaevine girmemektir. Bu kimlik ile 1999 yılında pasaport başvurusu yaptım. Ülkeden çıktım. 2010 yılında pasaportun değişmesi gerektiğinden yeni pasaport başvurusu yaptım. 2013 yılında yakalanmadan bir ay kadar önce Türkiye’ye geri döndüm. Bu kimliği daha sonra imha ettim” dedi.

AMİRLERİ DE SUÇLU

Okuducu, 6 Haziran günü görülen karar duruşmasında son sözü sorulunca da “Bir diyeceğim yoktur” dedi. Yeter ailesinin avukatları ise sanığa üst sınırdan ceza verilmesini talep ederek, “Suçun organize işlendiği açıktır. Sanığın amirleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dediler. Mahkeme ise sanığı, resmi belgede sahtecilik suçundan 3 yıl 9 ay hapse mahkûm etti. Ceza, ‘sanığın samimi ikrarı ve suç sonrası tutum ve davranışları’ lehine takdir indirimi nedeni sayılarak, 3 yıl 1 ay 15 güne indirildi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

İngiltere basını: Theresa May oynadığı kumarı kaybetti

SONRAKİ HABER

Polisin kumar baskınında kaçarken çatıdan düşüp öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...