09 Haziran 2017 01:27

Sur dışında yaşamak istemiyoruz

Sur'da sokağa kurulan yeryüzü sofrasında karşılaştığımız Sahibe Öncül, Sur’daki 27 yıllık hikayesini anlattı.

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Kentsel dönüşüm adı altında yıkımına devam edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde her gece ‘yeryüzü sofrası’ kuruluyor. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu bileşenleri tarafından tarihi Sur sokaklarında kurulan sofralara yüzlerce yurttaş katılıyor. 

Su ve elektriğin kesik olduğu bölgede yurttaşlar evlerinden çıkmamakta kararlı. Önceki akşam Meryem Ana Kilisesi’nin yanındaki sokağa kurulan yeryüzü sofrasında karşılaştığımız Sahibe Öncül, Sur’daki 27 yıllık hikayesini anlattı.

‘90’LARDA KÖYDEN, ŞİMDİ SUR’DAN...’

Öncül, ’90’larda köylerinin yakılması üzerine Sur’a göç etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “Köyde evimize geldiler, avluda hayvanlarımız vardı, ateşe verdiler. Hiçbir şeyimiz kalmadı, biz de buraya göç etmek zorunda kaldık. 27 yıldır buradayım. Babam bu evin tüm taşlarını parasıyla aldı ve elleriyle yaptı. Şimdi bizi buradan da çıkarıyorlar “ dedi. Öncül, sokağa çıkma yasaklarında da mağduriyet yaşadıklarını belirterek, “Sokağa çıkma yasağında bizi buradan çıkardılar. Önce sokakta kaldık, sonra 4 gün kardeşimin evinde kaldık. Tekrar buraya döndük. Şimdi evimizi yıkmak istiyorlar. Ben para için değil, babam bu evin her taşına emek verdiği için çıkmak istemiyorum. 2 çocuğum var. Biri okuyor, diğeri işsiz. Ben evimin yıkılmasını istemiyorum. Başbakan, Cumhurbaşkanı gelip burada uyuyamaz belki, ama biz razıyız evimizden. Ben burada sokakta yatsam bile korkmuyorum, çünkü buranın insanları temizdir” dedi.

Mahalledeki dayanışmaya değinen Öncül şunları kaydetti: “Sularımız kesik, mahallenin gençleri bize su taşıyor, burada komşuluk güzel. Burada yapacak yemeğimiz olmadığında, bir komşumuzun kapısını çalıp, bir tabak yemek alabiliyoruz, gençler evin önünden geçtiğinde anne yemeğin var mı diye sorar. Ben buranın dışında yaşamak istemiyorum, yaşayamam da.”

ÖNCEKİ HABER

'Sözleşme dönemine tek vücut halinde girmeliyiz'

SONRAKİ HABER

Beşiktaş metro inşaatında üstüne kaya düşen işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...