09 Haziran 2017 01:20

'Sözleşme dönemine tek vücut halinde girmeliyiz'

Bosch işçileri TİS döneminde bütün metal işçilerine, sendikalarımızı iyi bir sözleşme olması yönünde sıkıştıralım çağrısı yapıyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal iş kolunda 2017 toplu iş sözleşmesi yaklaşırken Bosch işçileri bütün metal işçilerine taleplerimizin karşılanması için her fırsatta temsilcileri, sendikayı iyi bir sözleşme olması yönünde sıkıştıralım çağrısı yapıyor.

Grev yasaklarının arttığı bugünlerde cam eylemlerini de takip ettiklerini belirten işçiler, “Birlik içinde hareket etmekten başka çaremiz yok. Sözleşme dönemine tek bir vücut halinde girilmesi gerekiyor” diyor. İşçiler, akıllarda ise NESTLE sözleşmesinin olduğunu söylüyor.

Fabrikada yoğun bir baskının olduğunu söyleyen bir Bosch işçisi, “Teslimat azaldı işçi çıkarımı olacak diyorlar fakat bunun tam tersi bir uygulama yapıyorlar. İmalatı iki katına çıkaracak makineler getiriliyor fabrikaya ve yoğun bir şekilde iş baskısı kuruyorlar işçiye, yetiştirin, yapmazsanız tutanak tutarız gibisinden.” Bu durumun birçok işinin psikolojisini bozduğunu söyleyen işçi şöyle devam etti: “Enjektör üretiyoruz ve bu parçaları yüzde yüz kontrol etmen gerekiyor. Parçaya 6 saniyede 20 noktasına birden bakman gerek en az. Belli noktalar var, oraya yüzde yüz yüzde iki yüz bakman gerek özellikle, enjektörün püskürtme noktasına. 7 saatlik üretimde 2 bin parçaya bakacaksın ve bir parçaya 8 saniyede bakacaksın. Dolayısıyla yetişmiyor, kontrol etmediğin noktalar oluyor. Bu işi bir de işçi eksiltip yapmamızı istiyorlar. Resmen bize robot olun diyorlar. Fabrikanın söylediği talimata uysan, dedikleri parça sayısını çıkarman imkansız. Sabah işe başladığın gibi bitiremiyorsun. Dolayısıyla vücut ve gözler yoruluyor ve verim düşüyor. Bir de sürekli aynı hareketi yapınca fıtığın başlama sebebine yol açıyor. Göz kontrolü yapanlarda göz tansiyonu oluşuyor. İşçiye insan muamelesi yapılmıyor.”

SENDİKAYA TALEPLERİMİZİ İLETMELİYİZ

Fabrikada şu an sözleşme tartışmalarının sık yaşanmadığını dile getiren işçi, “Çay aralarında yemek molasında kendi aramızda sohbet ediyoruz bu sözleşme döneminde ne olacak diye. Herkeste bu sözleşmeden yüksek beklenti var. Ama Türk Metal’in genel merkezinde de ‘Bosch işçileri zamanında aldı, bu dönem fazla beklentisi olmasın’ denildiğini duyduk. Fakat işçinin net 500 TL beklentisi var. Bu sözleşme döneminde Bosch’u ayrı tutup ayrı bir sözleşme bile yapabilirler. Karışık bir durum var ortada anlayacağınız. Biz sürekli talebimizi belirtiyoruz ama bunun ötesinde bir şeyler yapmak gerek. Mesela sürekli temsilcileri sözleşmeden işçinin beklentisi bunlar bunlar diye sıkıştırmak gerek. Gruplar halinde sürekli sendikaya gidip sözleşme hakkında son durum ne? Bakın bizim taleplerimiz bunlar ona göre taslağı oluşturun dememiz gerek. Böyle yaparsak üzerlerinde baskı oluşur, işi oluruna bırakmamalıyız” dedi.

AKILLARDA NESTLE SÖZLEŞMESİ VAR

Cam işçilerinin eylemlerinin fabrikada kısmen konuşulduğunu belirten başka bir işçi de “Sonuçta orada elde edilecek kazanım bizim sözleşmede elimizi güçlendirecek. Ama Bosch işçisinin aklında cam eylemlerinden çok geçen sene NESTLE fabrikasında imzalanan sözleşme var. Orada iyi bir sözleşme oldu. İnsanlar, bizim alacağımız zam oranın üstünde olmalı diyor. Yanlış anlaşılmasın NESTLE’de çalışan işçilerin işlerini küçümsediğimizden değil, her işin kendine göre bir zorluğu var ama biz de hak ettiğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Schneider işçileri: Fona karşı eylemlere başlamalıyız

SONRAKİ HABER

Sur dışında yaşamak istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa