08 Haziran 2017 17:04

Yasaklar hayvancılığı vurdu, esnaf kepenk kapatma eşiğinde

Hakkari'de süren operasyonlar, yayla ve meralara getirilen yasaklar, hayvancılığı vurdu. Kasapları ise kepenk kapatma noktasına geldi.

Paylaş

Hakkari’de, köylerin boşaltılması, süren operasyonlar, yayla ve meralara getirilen yasaklar, hayvancılığı bitme, kasapları da kepenk kapatma noktasına getirdi. Köylerden kente göçün devam ettiği ilde, 1 kilo etin fiyatı 60 ila 70 TL arasında değişiyor. Özellikle bahar aylarında işleri yoğunlaşan kasaplar, kesim için hayvan bulamıyor. 

Kentte yıllardır sürdürülen “güvenlikçi” politikanın halkı her geçen gün biraz daha yoksullaştırdığına dikkat çeken Kasap Ayhan Duman, ramazan ayı olmasına rağmen kasapların kesecek hayvan, yurttaşların da et alacak parayı bulamadığına vurgu yaptı. Yıllardır kasaplık yapan Duman, “Et fiyatları 60-70 liraya dayandı. Kemikli etin fiyatı dahi artık 40 lira oldu. Bu durum en çok bizleri etkiliyor. Bölgedeki yasaklar hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Bizler vitrinlerimize koyacak et bulamıyoruz. Yasaklar olmasaydı bugün etin kilosu 15 ile 20 lira olacaktı. Bizler bugün kiramızı dahi çıkaramıyoruz” dedi. 

Kasap esnafının zor durumda olduğunu söyleyen Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa “Köylerimiz boşaltılmadan önce her köyde binlerce hayvan beslenirdi. Ancak köy boşaltmalarının ardından bölgede uygulanan yasakçı zihniyet sonrasında her taraf yasaklandı. Bunun sonucunda bölgede tarım ve hayvancılık öldü. Bir an önce bu yasakların kaldırılması ve hayvancılığın geliştirilmesi sağlanmalıdır. Bu durum birebir ülke ekonomisine de katkı sunacaktır” dedi. Kasap esnafının sadece iş yerini açık tutma derdine düştüğüne dikkat çeken Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı da, “ Esnafımız sürümün arttırılması durumunda kazanacaktır.  Hayvancılığın gelişmesi bölgedeki yasakların kaldırılması ile mümkün olacaktır. Bugünkü şartlarda esnafımız kısır döngü içindedir ve bu duruma daha fazla dayanabileceğini de zannetmiyorum” dedi. (Hakkari/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan milli takımı, saygı duruşuna katılmadı

SONRAKİ HABER

‘Şırnak ve Cizrelilerin iyiliği için yapmıyorlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...