08 Haziran 2017 12:47

Meksika’da polise, palalı hırsızları öldürme yetkisi verildi

Meksika’nın sınır eyaleti Sonora'da, polis güçlerine palalı şüphelileri öldürme yetkisi verdi. İnsan hakları savunucuları karara tepki gösterdi.

Paylaş

ABD-Meksika sınırında bulunan Sonora eyaletinde savcı Rodolfo Montes de Oca, artan şiddet olaylarını önlemek ve güven sağlamak gerekçesiyle polise, palalı şüphelileri saldırmak üzere palasını çektiklerinde aradaki mesafe fark etmeksizin öldürme yetkisi verdi. El Pais’in haberine göre yetkinin ardından polis, 15 gün içinde biri çete lideri olduğu belirtilen 5 kişiyi öldürdü.

Savcılık bu olayların hepsinde polisin önce saldırganları durdurmaya çalıştığını, saldırganların durmaması üzerine polisin ateş açtığını iddia etse de insan hakları savunucuları ölümlere tepki gösterdi.

'İNSAN HAKLARINA AYKIRI'

"Sonora Güvenlik Gözlemevi” sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Manuel Emilio Hoyos, kararın eyaletteki güvensizlik ortamında yurttaşlara moral vermek için alınmış olabileceğini söyleyerek suçla müdahale etmenin yolunun öldürmek olmadığını vurguluyor. Hoyos "Devlet kaynakları kullanılmalı ve eğitim teşvik edilmeli. Polis hiç bir şekilde bir insan öldürmemeli” diyor.

Güvenlik ve Demokrasi Enstitüsünden Miguel Garza’ya göre ise saldırgan ve polis arasında hiç bir mesafe sınırlaması getirmeyen bu karar, uzaktan saldırganın polis tarafından öldürülmesinin de yolunu açıyor. Garza "Uzaktan ateş etmek tamamen yasadışıdır ve insan haklarını aşağılayıcıdır” diyor.

Ülkede federal polisin, güç kullanımını düzenleyen bir protokol mevcut. Buna göre polisin güç kullanmadan önce sözlü uyarıda bulunması, ateş etmeden önce saldırganı hareketsiz hale getirmeye çalışması ve önce öldürücü olmayacak şekilde ateş etmesi gerekiyor. Ancak Sonora eyaletinde polisin güç kullanımını düzenleyen bir yasa yok. Bu yüzden insan hakları savunucuları polisin bu durumda ülkede geçerli olan diğer protokolleri göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.

BÖLGEDE TECAVÜZ OLAYLARI YÜZDE 51 ARTTI

Eyaletin başkenti Harmosillo'da son aylarda palalı saldırganlar görülmeye başlanmış ve bunların yarattığı şiddet her geçen gün artmıştı. 3 Mayıs’ta palalı 6 kişi tarafından saldırıya uğrayan ve soyulan bir kişi yerel basına "Yetkililer bir şey yapsın çünkü polis onları aramıyor bile.” demişti. Aynı kişinin cesedi, olaydan bir kaç gün sonra şah damarı kesilmiş bir biçimde evinin yakınında bulunmuştu.

Sonora Güvenlik Gözlemevinin son raporuna göre geçen yılın ilk çeyreğine oranla eyaletteki tecavüz oranı yüzde 51, hırsızlık oranı ise yüzde 19,4 arttı.

Rapor eyaletteki suç oranının ülke ortalamasının üzerinde olduğunu da ortaya koyuyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Şule İdil Dere'nin ailesi: Adil yargılama engellendi

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den 3 bölge için kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...