08 Haziran 2017 10:47

Eğitim Sen: İktidara değil, eğitime darbe yapıldı

Eğitim Sen 'Eğitimin Durumu' raporunda okullarda yaşanan ihraçların en çok eğitim sistemini vurduğuna dikkat çekti.

Paylaş

Eğitim Sen bu yıla ilişkin hazırladığı “Eğitimin Durumu” raporunda MEB’ bağlı okullarda ve üniversitelerde yaşanan ihraçların en çok eğitim sistemini vurduğuna dikkat çekti. Kitlesel ihraçlar ve açığa almalar nedeniyle 1,5 milyonu aşkın öğrencinin öğretmensiz kaldığı, bazı üniversite ve fakültelerde eğitimin durma noktasına geldiği vurgulanan raporda, eğitim sisteminin iktidar eliyle bilimden, laiklikten ve kamusal bir hizmet olmaktan uzaklaştığı ortaya konuldu. 

33 BİN 128 ÖĞRETMEN İHRAÇ EDİLDİ

KESK’e bağlı Eğitim Sen, 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı sonunda hazırladığı eğitimin durumu raporunu açıkladı. Sendika genel merkezinde yapılan açıklamada raporu okuyan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, darbe girişimi sonrasında çıkarılan OHAL kararnameleriyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde çalışan 33 bin 128 öğretmen, 5 bin 318 akademisyen ve 1194 idari personelin  tamamen siyasi ve idari kararlar ve tasarruflarla, ne ile suçlandıklarını bile bilmeden ve savunma hakkı bile tanınmadan kamu görevinden ihraç edildiğini dile getirdi. 

AYLAR SONRA İADE EDİLDİLER

Aynı dönemde 24 bin 490 öğretmenin yine hukuksuz bir şekilde açığa alındığını ve açığa alınan öğretmenlerden 16 bin 759’unun (10 bin 470’i Eğitim Sen üyesi) aylarca okullarından ve öğrencilerinden uzaklaştırıldıktan sonra görevlerine iade edildiğini belirten Aydoğan, darbe ile mücadele adı altında başlatılan ihraç operasyonlarının kısa sürede hükümetin uygulamalarına karşı çıkan, laik, bilimsel ve anadilinde eğitimi savunan emekçilere yöneldiğini ifade etti. 

Eğitimde ve üniversitelerde yaşanan ihraçların en çok eğitim sistemini vurduğuna dikkat çeken Aytekin, okullarda ihraç edilen öğretmenlerin öğrenciler ve velilerin ciddi mağduriyetler yaşadığını kaydetti. Benzer bir şekilde bazı üniversite ve fakültelerde yaşanan toplu ihraçlar nedeniyle eğitim-öğretim durma aşamasına geldiğini vurgulayan Aydoğan, çok sayıda bölümün hocasız kaldığını, lisansüstü tezlerinin yürütülemez hale geldiğini söyledi. 

‘ÇOCUKLAR İÇİN  BİR ÇALIŞMA YAPILMADI’

Aydoğan, “OHAL sürecinde yaşanan kitlesel ihraçlar ve açığa almalar nedeniyle 1,5 milyonu aşkın öğrenci öğretmensiz bırakılmış, bazı bölgelerde ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmıştır. Bazı il ve ilçelerde bulunan okullardaki öğretmenlerin büyük bölümünün tamamen keyfi kararlarla açığa alınması, öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesi, öğrencilerin öğretmensiz, öğretmenlerin öğrencisiz bırakılmasına neden olmuştur. 2016-2017 eğitim öğretim yılında en büyük travmayı öğretmenleri, anne-babaları haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen çocuklar yaşamıştır. Yüz binlerce çocuk; çaresizlik, utanç, suçluluk, ürkeklik-korkaklık, endişe, öfke, kırılganlık, güvensizlik, değersizlik, anlamsızlık vs. gibi olumsuz duygularla baş etmeye çalışarak eğitim hayatlarını sürdürmeye çalışmıştır. Özellikle ebeveynleri kamudan ihraç edilen ve örgün eğitim içinde yer alan çocuklar için, okul idareleri ve rehberlik servisleri herhangi bir çalışma yapmayarak yaşanan psikolojik tahribatın daha da büyümesine neden olmuşlardır” diye konuştu. 

‘DERHAL SON VERİLMELİ’

Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunan Aydoğan, toplumun ve öğrencilerin geleceğini doğrudan olumsuz etkileyecek politika ve uygulamalara derhal son verilmesini istedi. Bunun için öncelikle  hiçbir öğrencinin not ya da baskı altında kalmadan kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, hangi alanda okuyacağına kendisinin karar vereceği bir eğitim sistemi oluşturulması gerektiğini vurgulayan Aydoğan, öğrenci ve velilerle birlikte kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. 

YOKSUL ÇOCUKLAR EŞİT EĞİTİM ALAMIYOR

Eğitim Sen’in bu yılı değerlendirdiği rapor, eğitim sisteminin giderek bilimden, laiklikten ve kamusal bir hizmet olmaktan uzaklaştığını ortaya koyuyor. 

Özellikle yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere kırsal kesimde ve bölge illerinde yaşayan çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamadı. Hükümetlerin bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizliklerin, anadilinde eğitim gibi en temel sorunları çözmek bir yana daha da derinleştirdiği temel sorunlar devam etti. 

DİN EĞİMİ OKUL ÖNCESİNDE

Eğitim müfredatına yönelik bilim dışı müdahalelerin artması, felsefe-bilim-sanat derslerinin azaltılması, otizmli ve zihinsel engelli çocuklara zorunlu din dersi getirilmesi, okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik dini etkinliklerin (dini içerikli yarışmalar, cami gezileri, oruç eğitimi vb gibi), din eğitiminin Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle açılan sıbyan mektepleri üzerinden okul öncesine hatta kreşlere kadar indirilmesi vb. gibi uygulamalar eğitimin dinselleştirilmesi açısından en çok öne çıkan uygulamalar olarak dikkat çekti. 

KARMA EĞİRİME KARŞI UYGULAMALAR

2016/2017 eğitim öğretim yılı, siyasi iktidarın eğitime, toplumun yaşam tarzına yönelik yönelik dayatmacı ve baskıcı uygulamalarının zirve yaptığı bir dönem oldu. Eğitimde bilimden çok dini referanslara göre düzenlemeler belirgin bir şekilde artarak hayata geçirildi, laik-bilimsel eğitim düşmanlığı daha da arttı, başta imam hatip okulları olmak üzere, bazı okullarda karma eğitim karşıtı uygulamalar hayata geçirilmeye çalışıldı.

ÖZEL OKULLAR PALAZLANDI 

Bakanlığın devlet okullarını kendi kaderine terk ederken, özel okulları kamu kaynakları ile desteklemesinin sonucunda 4+4+4 dayatması öncesinde 4 bin 664 olan toplam özel okul sayısı, bu yıl 10 bin 404’e çıktı. Özel okul sayıdı toplam okul sayısının yüzde 10’u iken yüzde 20’si oranına ulaştı.

EL KOYDUKLARI OKULLARI İMAM HATİP YAPTILAR

2012-2013 eğitim öğretim yılında imam hatip ortaokullarında okuyan toplam öğrenci sayısı 94 bin 467 iken, bu sayı 7 kat artarak bu yıl 657 bin 20 oldu. Bu artışın en önemli nedeni  MEB’in imam hatip ortaokullarına yönelik özel teşvik politikaları. 15 Temmuz sonrası el konulan özel okulların yüzde 60’ı tamamen siyasi ve idari kararlarla imam hatip ortaokulu yapıldı. 

Yine 2011-2012 eğitim öğretim yılında 537 İmam Hatip Lisesinde 268 bin 245 öğrenci varken bu yıl imam hatip lisesi sayısı 1408’e, öğrenci sayısı da 634 bin 406’ya çıktı. İmam hatip okullarında okuyan toplam öğrenci sayısı iktidarın seferberliği ile 1 milyon 291 bin 20’ye ulaştı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Selcen: Hükümet, Katar meselesinde soğukkanlı davranmalı

SONRAKİ HABER

A call for united struggle for a Constituent Assembly

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...