08 Haziran 2017 09:43

Mültecilerin göçü festival filmi olacak

Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya göçünü konu alan ‘Yüzme Öğreniyorum’ filminin çekimleri Çeşme'de yapıldı.

Paylaş

Suriyeli sığınmacıların Avrupa’ya göç hikayesini konu alan ‘Yüzme Öğreniyorum’ adlı filmin çekimleri İzmir’in Çeşme ilçesinde yapıldı. Çeşme plajına kurulan setteki çekimler üç gün sürdü.

‘Yüzme Öğreniyorum’ filminin başrollerini Suriyeli kadın Ruksan karakteriyle Gönül Nagiyeva, Hasan karakteriyle de Ergun Kuyucu paylaştı. Filmde, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Hasan ve Ruksan çiftinin,  iyi bir gelecek için botla Türkiye’den Avrupa’ya geçme hayali kurmaları ve bir grup mülteci ile lastik botla kaçma çabaları anlatılıyor. Film ile ilgili bir açıklama yapan Başrol Oyuncusu Gönül Nagiyeva, “Eğer biri mülteci haline geliyorsa hem kurban hem de savaşçıdır. Bir taraftan hayatta kalma mücadelesi, bir taraftan da gelecek kaygısıyla yaşamak çok zor. Milyonlarca Suriyeli mülteci bu aynı duyguyu yaşıyor. Bu insanlar kararlarını kendi istekleriyle değil mecburiyet karşısında veriyor” dedi.

‘TÜRKİYE GÖÇ YOLLARINDA BİRİNCİ DURAK OLMUŞTUR’

Filmin Yönetmeni ve Senaristi Serpil Altın, film ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yüzme Öğreniyorum filmi, bir göç hikayesidir. Yönetmen olarak bu hikayeyi seçme sebebim; öncelikle evrensel bir hikaye olması, yaşamımızın içinde, gözümüzün önünde gerçekleşen ve kayıtsız kalmamamız gereken bir insanlık hikayesi olmasıdır. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle Suriyeli vatandaşlar ülkelerinden göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç yollarında her daim Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi görmüş olan Türkiye, birinci durak olmuştur. Bu filmle Türkiyeli bir kadın yönetmen olarak gözümüzün önünde gerçekleşen bu umuda yolculuk hikayelerinden birine, bir kahraman üzerinden dikkat çekmek derdindeyim” diye anlattı.

FESTİVALLERDE YARIŞACAK

Filmin Yapımcısı Korhan Uğur da, “Ülkemize sığınan Suriyelilerin dramını anlatan filmimiz, Kısakes Film Festivali Pitching Platformundan yapım ödülü aldı. Festival kapsamında ‘Göç Filmleri Göç Ediyor’ mottosuyla turneye çıkacak. 22’si Türkiye’de, 10’u yurt dışında olmak üzere 32 mekanda gösterimi yapılacak. Cannes Film Festivali, Berlin Uluslararası Film Festivali, Toronto Uluslararası Film Festivali, Doha Film Festivali, Brisbane Film Festivali, Saraybosna Film Festivali, Tahran Uluslararası Film Festivali’ne katılacağız” diye konuştu. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Adamın Teki’ tek kişilik gösteri

SONRAKİ HABER

HDP'den Rıfat Ilgaz'ın adının kaldırılması planına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...