08 Haziran 2017 07:52

29 Aralık Barış Grevi cezaları yargıdan dönüyor

İzmir'de iki ayrı mahkeme, 29 Aralık Barış Grevi'ne katılan iki Eğitim Sen üyesi hakkındaki maaş kesme cezasını iptal etti.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de iki ayrı mahkeme, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 29 Aralık Barış Grevi'ne katılan iki Eğitim Sen üyesi hakkındaki maaş kesme cezasını, uluslararası sözleşmelere aykırı bularak iptal etti.

Bölge illerinde devam eden sokağa çıkma yasaklarına ve çatışmalara karşı 29 Aralık 2015 tarihinde KESK, DİSK ve TMMOB öncülüğünde, “Savaşa Karşı Barışı Savunacağız” sloganı ile iş bırakarak barış talebini dile getiren eğitim emekçileri Milli Eğitim Müdürlüklerince açılan idari soruşturmalar kapsamında, sürgüne tabi tutuldu, kademe ilerleme cezası ve maaştan kesme cezaları uygulandı. İzmir'de de 3 bin Eğitim Sen üyesine bu cezalar verildi.

İzmir'de çok sayıda Eğitim Sen üyesi öğretmen sendikaları ile birlikte verilen cezaları yargıya taşıyarak iptal edilmesini istedi. İlk kararlar geçtiğimiz günlerde öğretmenler lehine açıklanırken böylelikle Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 29 Aralık Barış Grevi'ne katılanlara yönelik verdiği hukuksuzca cezalar yargıdan dönmeye başladı. Biri Buca'da Işılay Saygun Güzel Sanatlar Lisesi'nde diğeri de Bayraklı'da Halit Özpirinç Lisesi'nde görevli iki öğretmen hakkında verilen maaş kesme cezaları idari mahkemelerce iptal edildi. Benzer kararların çıkması bekleniyor.

'ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI'

29 Aralık Barış Grevi'ni sendikal eylem olarak değerlendiren mahkeme kararında "Uyuşmazlık konusu olayda; kamu görevlisi olan davacının üyesi olduğu sendikanın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının kararı ile 29.12.2015 tarihinde 'Savaşa Hayır, Barışı Savunacağız' şiarı ile gerçekleştirilen bir günlük hizmet üretmeme eylemine katılarak Uluslararası Sözleşmelerle de güvence altına alınan Anayasal hakkını kullanması sebebiyle bu durumun özür olarak kabul edilmesi gerektiğinden disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacı hakkında tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır" denildi. Mahkeme, kesintinin faiziyle birlikte ödenmesine, ayrıca yargılama giderleri ile avukatlık ücretlerinin de idare tarafından karşılanmasına karar verdi.

'MAHKEME HUKUKUN GEREĞİNİ YAPTI'

Mahkemenin kararını Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, 29 aralıkta barış, eşit koşullarda bir arada yaşam, öğretmenlerin ve öğrencileri güvenceli eğitim hayatını sürmesini istediklerini hatırlatarak "Bunu 20 yıl boyunca defalarca yaptık ama hiç birinde buna benzer bir şey yaşamadık. 29 Aralık bu konuda milat oldu. Defalarca ifade verdik. Eğitimciler korkutulmaya sindirilmeye çalışıldı. Sonunda cezalar verildi. Biz mücadelemizi sürdürdük. Verilen karar bizim açımızdan çok olumlu. Hükümetlerin mahkemeler üzerinde büyük bir etkisi var ve yönlendirmeye çalışıyor ama vicdanli hukukçuların olması ve adaletli davranması bizim açımızdan sevindirici. Hukukun gereğini yaptılar ve anayasal çerçevede değerlendirdiler" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’a mektup: Gazeteci Mathias’ı serbest bırakın

SONRAKİ HABER

Deniz Yücel: Almanya’da ‘çok Deniz’ yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...