07 Temmuz 2012 12:46

İDO’nun kredi kartı oyunu

ÖZELLEŞTİRMESİNİN ardından artan yolcu şikayetleriyle gündeme gelen İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) çok tartışılır uygulamalara imza atıyor. Bir koltuğu iki kere satan, fiyat tarifelendirmesini keyfi bir uygulamayla arttıran İDO, vatandaşları çileden çıkardı.İDO’nun tartışılan icraatları sadece bunlarla ile ilgili değil. &

İDO’nun kredi kartı oyunu
Paylaş
Serpil Savumlu

İDO’nun tartışılan icraatları sadece bunlarla ile ilgili değil. Özellikle 29 Mayıs tarihinde internet sitesinin yenilenmesi ile birlikte yüzlerce kişinin kredi kartlarından defalarca bilet ücreti kesildiği ortaya çıktı. Kredi kartı ekstiresini inceleyen vatandaşlar, haksız alınan bu paraların kendisine iade edilmesini istedi. Ancak kimi muhatap bulamadı, kimisi başvurduğu halde parasını almadı, kimisine de paraları tam olarak ödenmedi. Üstelik İDO hakkında verilen şikayet dilekçeleri olayın 29 Mayıs 2011 tarihi ile sınırlı olmadığını da gösteriyor.

KESİLMEMİŞ BİLETİN PARASI ALINIYOR

Mağdurlardan biri olan Umut Ağaya 29 Mayıs’ta internet üzerinden bilet almaya çalıştığını ancak sistemin hata verdiğini anlatıyor. Ağaya,  İDO’ya gittiğini ancak kredi kartına kesilmiş bir biletin bulunmadığının kendisine belirtildiğini söylüyor. Ancak Ağaya,  hafta sonunda kredi kartı ekstresinde toplamda kendisinden 85 lira tutarında 3 ayrı bilet kesildiğini fark ediyor. “Defalarca İDO’yu aradım. Önce muhatap bulamadım. Ancak ısrarlı davranınca benim gibi bir çok kişinin mağdur olduğunu sorunu çözeceklerini söylediler. Sonrasında bana iddiamın doğru olmadığına dair mail attılar. Ancak elimde ekstre var” diye konuşan Ağaya hala kesilen 255 tl’yi geri alamıyor.  

MAĞDUR ÇOK, İDO’DAN SES YOK

Öte yandan internet üzerinde şikayet dilekçeleri yazan vatandaşlar da aynı şekilde mağduriyetlerini dile getiriyorlar.

1159950 kaydı ile verilen şikayet dilekçesinde, 8 Mart 2012 tarihinde 4 kişilik İstanbul - Bursa gidiş dönüş bilet alındığı ancak daha sonra kendilerinden fazla para kesildiği anlatılıyor.

15 haziran 2012 tarihinde verilen 1218877 nolu dilekçede ise ‘19 Nisan 2012 tarihinde sistemlerinizde doğan hatalardan dolayı bilet alamadım. Bunun için müşteri hizmetlerinizi aradım. Yapmak istediğim işlem son aşamaya geldiğinde sistemlerde hata oluştuğunu, bilet için onay alınmadığını belirten müşteri hizmetindeki arkadaş, daha sonra ben kart ekstremi incelerken fazla çekim yapmış olduğunuzu gördüm. Bu konuyla ilgili şikayet formu dolduruldu fakat bir sonuç yok neden iadeyi yapmıyorsunuz? 133 TL olan alacağımı istiyorum en kısa zamanda’ ifadelerine yerveriliyor. (İstanbul/EVRENSEL)


BELGELERLE KAYMAKAMLIĞA BAŞVURULUMALI

Turhan Çakar (Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı): Burada vatandaşlar mağduriyetlerini ellerindeki belgelerle kanıtlayabiliyorlarsa, ilk önce İDO’ya başvurup mağduriyetlerinin giderilmesini istemeli. Buradan bir sonuç alamazlarsa ikamet ettikleri yerlerdeki kaymakamlıklarda bulunan Tüketci Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na başvursunlar. Burada durumu anlatsınlar ellerindeki belgelerin fotokopilerini çekip (belgenin aslı mutlaka kendilerinde kalsın) durumu hakem heyetine anlatsınlar. Orada kendilerine verilecek formlar vardır, o formu doldurup, şikayet dilekçelerini de forma eklesinler. Ne kadar zararları varsa o bedelin kendilerine iade edilmesine ilişkin hakem heyetinden bunu talep edebilirler.

ÖNCEKİ HABER

KPSS soruları çalındı mı?

SONRAKİ HABER

Üzmez için yakalama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...