08 Haziran 2017 02:24

AKP’den işçi ölümleri sürsün önergesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun bütün işyerlerini kapsamasını öngören düzenleme AKP’li milletvekillerinin isteğiyle 3 yıl daha ertelenecek.

Paylaş

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun bütün işyerlerini kapsamasını öngören düzenleme AKP’li milletvekillerinin isteğiyle 3 yıl daha ertelenecek. AKP’li vekillerin talebiyle kanun 3. kez ertelenirken, yasanın ilk yürürlüğe girdiği günden bu yana ölen işçi sayısı ise 6 bin 821’i buldu. 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülen “Üretim Reformu Tasarısı”nın içerisine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla (İSG) ilgili bir madde de girdi. Tasarı bir süredir zeytinlik alanları ranta açan maddeleriyle gündemde. Geçen hafta komisyondan geçen önergenin ayrıntıları, hükümetin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda patronlardan yana olan  tutumunun devam edeceğini gösteriyor. AKP milletvekilleri tarafından verilen ve kabul edilen teklife göre İSG kanunun  “az tehlikeli” sınıf da dahil bütün işyerlerini kapsamasını ön gören 1 Temmuz 2017 tarihi 3 yıl erteleniyor. Yeni tarih 1 Temmuz 2020 olarak belirleniyor. 

10 AZ GELDİ, 50 İSTİYORLAR

Teklif içerisinde ertelemeyle beraber iş cinayetlerine davetiye çıkaracak bir diğer madde de 50’den az işçinin çalıştığı, işyerleriyle ilgili. İSG Kanunu’nun 6. maddesinde yer alan mevcut durumda 10’dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde “İşe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç” iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri işveren ya da işveren vekili tarafından yürütülebiliyor. AKP’li milletvekillerinin önerisiyle bunun kapsamı genişletilerek, “10’dan az’ ifadesi “50’den az” olarak değiştirildi. Eğer değişiklik kabul edilirse 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfındaki işyeri sahibi patronlar, kendisi eğitim alır ya da patron vekili olarak bir çalışana eğitim aldırırsa, iş güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebilecek. Böylece patron, İSG uzmanı çalıştırma yükümlülüğünden kurtulmuş olacak. 

İSG UZMANLARI TEPKİLİ

Eğer teklif Meclis Genel Kurulundan da geçerse hem işçilerin can güvenliğiyle ilgili kanun hükmü 3. kez ertelenmiş olacak, hem de işçilerin can güvenliği tamamen patronun inisiyatifine kalacak. Kanun mevcut haliyle bile İSG uzmanlarının tepkisini çekiyordu. İSG uzmanları, patronlardan maaş aldıkları için iş yerindeki denetimleri gerekli şekilde yapamadıklarını, bir iş cinayeti yaşandığında kurban olarak yargının önüne ilk kendilerinin çıkarıldığını belirtiyordu.

İNTERNETTE KAMPANYA BAŞLADI

İSG uzmanları yasa teklifinin geri çekilmesi için harekete geçti. Teklifin Meclis Genel Kurulunda dahi görüşülmemesi için internette kampanya başlatıldı. Kampanya için metin oluşturarak BİMER’e şikayette bulunulması istendi. Yasanın uygulamaya geçmesinin sürekli ertelenmesinin patronların sorumluluk almasına engel olduğuna dikkat çekilen metinde, tasarının Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesi halinde çok sayıda iş güvenliği uzmanının işten atılacağına dikkat çekildi. 

İSG uzmanlarının başlatmış olduğu bu kampanyaya, “https://www.change.org/p/cumhurba%C5%9Fkan%C4%B1-tbmm-bakanlar-kurulu-i%C5%9F-g%C3%BCvenli%C4%9Fi-yasa-tasar%C4%B1s%C4%B1?source_location=topic_page“ internet adresinde yer alan metne imza atarak ya da kampanya metnini BİMER’e kendi adınızla yollayarak destek olabilirsiniz.

4 YILDA, 6 BİN 821 İŞÇİ ÖLDÜ

İstanbul İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Meclisi’nin verilerini göre iş cinayetlerinde 4 yılda hayatını kaybedenlerin sayısı ise yıllara göre şöyle oldu : 2013 yılında en az 1235 işçi, 2014 yılında en az 1886 işçi, 2015 yılında en az 1730 işçi, 2016 yılında ise en az 1970 işçi.” İSG Meclisi, 2017 yılının ilk 5 ayında ise 731 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini duyurdu. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Grev yasaklarına ve OHAL’e son!

SONRAKİ HABER

İstanbul'da uyuşturucu operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...