08 Haziran 2017 01:02

Sefalet içinde yaşadıkları mahalleden gitmeleri isteniyor!

Yüreğir'de çadırlarda kalan Suriyelilerin mahalleden gitmeleri isteniyor, Suriyeliler ise, kendilerine neden tepki gösterildiğini anlamıyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi’nde çadırlarda kalan Suriyelilerin yaşam ve çalışma koşulları içler acısı. Mevsimlik tarım işçiliği yapan Suriyeliler, düşük ücrete çalıştırılıyor... Üstelik çoğu zaman kendilerini işe götüren aracılar ücretlerini vermiyor. Hijyenik olmayan çadırlarda yaşamaya çalışan Suriyeliler, şimdi de mülteci düşmanlığı ile karşı karşıya. Geçtiğimiz günlerde bir grup, Suriyelilerin mahalleden gönderilmesi için Karataş yolunu trafiğe kapattı. Gazetemize konuşan Suriyeliler ise, kendilerine neden tepki gösterildiğini anlamadıklarını ifade ediyor. Daha önce köy statüsünde olan Doğankent Mahallesi, Karataş yolu üzerinde geniş tarım arazilerine yakınlığı nedeniyle uzun yıllardır mevsimlik tarım işçilerinin barındığı mahallelerden birisi. Suriye’deki savaşla birlikte, mevsimlik işçilere Suriyeli mülteciler de eklendi. 

30 LİRA YEVMİYE İLE ÇALIŞTIRILIYORLAR

Suriyeli tarım işçilerinin kaldığı çadır bölgesine gidiyoruz. Çadırların yan tarafında etrafı tel örgü ile çevrilmiş, ortasında tulumba bulunan boş bir alan dikkatimizi çekti. Sorduğumuzda bu alanın mültecilere kiraya verilmek üzere sahibi tarafından çevrildiği söylediler. Mültecilerin bu çadırlarda arazi sahibine kira vererek yaşadıklarını öğreniyoruz. Ancak çadırlarda elektrik yok ve hijyenik değil. Xamis isimli mülteciyle konuşuyoruz. Yaşam koşullarından yakınan Xamis, “30 lira yevmiye ile çalıştırılıyoruz. Bir de ücretlerimizi alamıyoruz. Çadırlarda güvenlik yok. Dışarıdan gelenler telefonlarımızı çalıyor” diyor. Mahalleden gönderilmeleri için yapılan eylemleri sorduğumuz Xamis, neden böyle bir tepkinin hedefi olduklarını bilmediğini söylüyor. 

Bu sırada yanımıza gelen Ferhan Huleyf isimli mülteci ise,  Aksaray’da ailesiyle birlikte bir ay kadar tarım işçisi olarak çalıştıklarını ancak ücretlerini alamadıklarını anlatıyor. Parasını vermeyen aracı ve toprak sahibi hakkında karakola şikayette bulunduğunu belirten Huleyf, elindeki karakol tutanağını gösteriyor. Huleyf,  geçen yıl haziran ayında çocukları ile birlikte bir ay çalıştıklarını ancak iş bitiminde paralarını istediklerinde toprak sahibi ve aracının kendilerini oyaladığını belirterek bugüne kadar geçen sürede ücretlerini alamadığını ifade ediyor. 

GEREKÇE ‘KAVGAYDI’ İDDİASI 

Suriyeli mültecilerle birlikte nüfusun en az 10 bini bulduğu mahallede konuştuğumuz vatandaşlar, olayın bir  düğünden çadırlara dönen Suriyeli bir grubun küfretmesi ile başladığını öne sürdü. Bazı vatandaşlar tepkileri, Suriyelilerin geceleri gürültü yapmalarına bağlarken bazıları da ücretleri düşürdükleri için tepkilerin oluştuğunu savundu. Bir vatandaş da Suriyelilerin ücretlerini vermeyen aracı ya da toprak sahibinin bu olayı kışkırtmış olabileceğini ifade etti. 

ÖNCEKİ HABER

Adalet ve özgürlük için dayanışmaya...

SONRAKİ HABER

Nepal: Tamamına erdirilememiş bir devrim mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa