07 Haziran 2017 11:07

Bursa'da tarihi tribünün yıkılacağı iddiasına tepki

Bursa'da tarihi tribünün yıkılarak yerine yenisinin yapılacağı iddiasına Mimarlar Odası tepki gösterdi.

Paylaş

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, daha önce Atatürk Stadyumu Meydanı projesinde tarihi tribünün yıkılarak yerine yenisinin yapılacağının açıkladığını ifade ederek, “Ancak edindiğimiz bilgiye göre festival müzesi yapılacağı bildirilen tribün yıkılacak ve yerine yenisi yapılmayacak” dedi.

Timsah Arena olarak da adlandırılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun yapımının ardından, Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu alan için yeni plan hazırlandı. Ancak, Bursa Barosu, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Bursa Atatürk Stadyumunu Koruma ve Yaşatma Derneği (BASKOD) tarafından plana itiraz ederek dava açtı. İdare Mahkemesi tarafından plan iptal edilince, Bursa Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadyumu’nun doğal dokusuyla yaşatılmasına yönelik yeni proje hazırladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, yapımı için 1926 yılında Atatürk’ün bizzat 1000 lira bağışta bulunduğu ve 1948 yılında bu yana hem resmi törenlere ev sahipliği, hem de Bursaspor’un şampiyonluk yaşadığı stadyum ile ilgili verdikleri kararı geçen yıl ağustos ayında açıkladı. Altepe, depreme dayanıksız olduğu anlaşılan tarihi tribünün de yıkılarak yerine yenisinin yapılacağını ve buranın da festival müzesi olarak değerlendirileceğini söyledi.

Süreci başından beri takip eden ve dava açan Atatürk Stadyumu Meydanı ve Yakın Çevresi Çalışma Grubu, projede değişiklik iddiaları üzerine bugün Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.  Çalışma Grubu adına konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, edindikleri bilgiye göre tarihi tribün binasının yıkılarak yerine yenisinin yapılmayacağını söyledi.  Şimşek, “Üzülerek söylemeliyiz ki şüphelerimiz bizi yanıltmamış; kenti yönetenler güvenilmez yaklaşımlarının somut bir örneğini bu konuda da gözler önüne sermişlerdir” dedi.

Meydan projesinin deneme tahtası gibi görüldüğünü aktaran Şimşek şöyle devam etti:

“Atatürk Stadyumu ile çevresinin, şeref tribünü korunarak festival müzesi oluşturulmasını olumlu karşılamıştık. Ancak gelinen noktada projenin yine değiştiğini öğreniyoruz. Birkaç ay önce aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek şeref tribününün kamusal alan olarak kentsel bellekteki izlerini yansıtacağını ilan edenler, edindiğimiz bilgiye göre şeref tribününü yıktıktan sonra tekrar inşa etmeme kararı almışlardır. Atatürk Stadyumu bizzat sizler tarafından kamuoyuna sunulduğu haliyle uygulanmalı ve Bursa halkı hak ettiği kamusal alanına kavuşmalıdır.” (Bursa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Erdem: Evrensel, gazeteciliğin onuruna sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

DİSK: Kıdem tazminatıma dokunma 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...