İstanbul’da yüzlerce işçi kıdem tazminatı için yürüdü

İstanbul'da DİSK üyesi yüzlerce işçi, kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmak için eylem yaptı.

07 Haziran 2017 10:30
Paylaş

DİSK üyesi yüzlerce işçi, İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklaması ile “Kıdem tazminatında fon değil garanti istiyoruz” dedi. DİSK ve bağlı sendika yöneticilerinin katıldığı eylemde işçiler Tophane’de toplanarak müdürlük önüne yürüdü. HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da eyleme katılarak destek oldu. DİSK’in Gaziantep ve Mersin’de gerçekleştirmek istediği basın açıklamalarının OHAL gerekçesiyle engellenmeye çalışılmasına  işçiler tepki gösterdi. İşçiler sık sık, “Kıdem hakkımız söke söke alırız”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Genel grev genel direniş” sloganları attı.

HÜKÜMET İŞÇİLERİN AKLIYLA DALGA GEÇİYOR

Ortak basın açıklamasını DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi okudu. Kıdem tazminatının 80 yıllık kazanılmış bir hak olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Çiftçi şöyle devam etti: “Kıdem tazminatının fona devri sonun başlangıcı demektir. Hükümet bunu işçinin yararınadır diyerek savunuyor. Aklımızla alay etmeyin. 7 milyon işsiz varken işten çıkarmaların kolaylaşması işçilerin yararına olabilir mi? Fon 42 yıldır gündemde. AKP 15 yıldır fona devredemedi. Eğer işçinin yararına olsaydı referandum öncesinde işçilerin oyunu almak için kullanılırdı.”

‘AKP SUÇ İŞLİYOR’

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, “Kazanılmış hakka sonuna kadar sahip çıkacağız. Kıdem tazminatı bizim çocuklarımıza borcumuzdur. Başbakan, ‘Çalışma hayatıyla ilgili konularda uzlaşma arayacağız’ dedi. Neredeyse atı alan Üsküdar’ı geçecek ama ne yapacaklarını açıklamadılar” dedi. AKP hükümetinin 2010 referandumunda ‘Ekonomik sosyal konseyi anayasal kurum olacak’ dediğini hatırlatan Çerkezoğlu, “Bu konsey toplanmıyor. AKP hükümeti açıkça suç işliyor. Anayasal bir suç işliyor. Kararlar buradan çıkmıyor. Kıdem tazminatı ile ilgili ne yapmak istiyorlarsa açıklamaya davet ediyoruz” diye konuştu.

DİSK’İN ÖNERİLERİ

Yapılması gerekenin fona devir değil, kıdem tazminatına erişimin kolaylaştırılması olduğunu söyleyen Çiftçi, DİSK'in taleplerini şöyle sıraladı:
-    Fona devir gündemden çıkarılmalıdır, kıdem doğrudan işverenin yükümlülüğü olarak kalmalıdır.
-    Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarmada ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmelidir.
-    Kıdem tazminatında tavan kaldırılmalıdır.
-    İşverenin icra ve iflas durumunda diğer tüm alacaklardan önce işçi alacakları ödenmelidir.
-    İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatına garanti getirilmelidir. Kıdem ödemeyen işverene ağır yaptırımlar getirilmelidir.
-    Kıdem tazminatı ile ilgili hükümler doğrudan 4857 sayılı İş Yasası sistemi içine alınmalıdır.”

EYLEMLER BÜYÜYECEK

Gazetemize eylemi değerlendiren DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası Genel Başkanı Birol Sarıkaş, “Eylemlerin uzun zamandır ortaklaşmadığı bir süreçte Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin de eylemlere katılması, eylemlerin büyüyeceğinin işareti oldu. Türk-İş, Hak-İş ve örgütsüz işçilerle son kalemiz olan kıdem tazminatında mücadelemizin ortaklaşması en büyük temennimizdir" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Suç örgütü lideri sanığı: FETÖ adımı kullanarak kumpas yaptı

SONRAKİ HABER

İzmir'de ‘hayır tutuklanamaz’ etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...