07 Haziran 2017 00:20

Talan serbest, yaylaya sahip çıkmak yasak!

Karadeniz yaylalarını talan edecek Yeşil Yol’a ‘dur’ dedikleri için yargılanan 24 yaşam savunucusunun davası 24 Ekim’e ertelendi.

Paylaş

Karadeniz yaylalarını talan edecek Yeşil Yol’a ‘dur’ dedikleri için yargılanan 24 yaşam savunucusunun davası 24 Ekim’e ertelendi. Duruşma öncesinde açıklama yapan yaşam savunucuları “İnşaat şirketlerinin, mahkeme kararına rağmen, yasa dışı çalışmalarla dağları talan etmeleri serbest ancak, bizzat yaylalıların yurtlarına, meralarına sahip çıkması yasak” dedi

Karadeniz yaylarını birbirine bağlamak için yapılmak istenen Yeşil Yol projesi, bölge halkının itirazlarına rağmen yapılmakta ısrar edilirken, ‘Yeşil Yol’a dur diyenler ise yargılanmaya devam ediyor. 

Sendika.org’un haberine göre geçtiğimiz yıl Ekim ayında Kavrun Yaylası’nda iş makinelerinin çalışmasını durdurmak isteyen 11 kişi hakkında sonrasında “iş ve çalışma hürriyetini ihlal” suçlaması ile açılan davanın ilk duruşması dün Rize’de bulunan Pazar Adliyesi’nde görüldü. Dava öncesinde adliye önünde Fırtına İnisiyatifi’nin çağrısıyla toplanan yaşam savunucuları, basın açıklaması yaptı.

‘HİÇ BİR YERE GİTMİYORUZ’

İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Heva Reyhan, şirketin çalışma hürriyetini engellemiş olduklarının öne sürüldüğü ifade ederek “İnşaat şirketlerinin, mahkeme kararına rağmen, yasa dışı çalışmalarla dağları talan etmeleri serbest. 2 bin 500, 3 bin metrelerde kepçelerin kafasına göre yol açması hürriyet. Ancak, bizzat yaylalıların yurtlarına, meralarına sahip çıkması yasak! Haklarını araması, hukuka güvenip milli parkı, doğal siti korumaları suç” dedi. Reyhan, “Biz buradayız. Kadimden bu yana bu dağlarda, orman, dere ve yaylalardayız. Hiçbir yere gitmiyoruz. Her şeye karşın en doğal hakkımızı, doğanın hukukunu savunmak adına Anayasal hak ve yetkilerimizi kullanmaya, talep etmeye devam edeceğiz” dedi ve herkesi kendilerine destek olmaya çağırdı. Basın açıklamasının ardından davaya giren yaşam savunucularının bir sonraki duruşması jandarmanın dinlenmesi ve delillerin toplanması için 24 Ekim’e ertelendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Theresa May: Gerekirse insan hakları yasalarını değiştiririz

SONRAKİ HABER

Kocaeli’nin bitmek bilmeyen çilesi: Akçaray

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...