06 Haziran 2017 17:06

5 Haziran saldırısındaki ihmallerin araştırılması reddedildi

HDP'nin Diyarbakır'daki mitingine yönelik bombalı saldırıdaki ihmallerin araştırılması için verilen önerge, AKP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, 5 Haziran 2015 tarihinde HDP’nin Diyarbakır miyintine yönelik bombalı saldırıda kamu görevlilerinin ihmali için araştırma önergesi verdi. Evrensel'in “HDP mitingine bombaya çeyrek hukuk” manşetiyle ortaya çıkardığı polis raporlarına dikkat çeken Yiğitalp, bu konuda bir Meclis komisyonu kurulmasını istedi. Ancak araştırma önergesi AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırıya ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi. Üzerinden 2 sene geçmesine rağmen patlama ile ilgili davanın halen devam ettiğini belirten Yiğitalp, patlama ile ilgili iddianamenin ise olaydan tam 11 ay sonra 2016 yılının Nisan ayında hazırlandığını kaydetti. “HDP mitingine bombaya çeyrek hukuk” manşetiyle ortaya çıkardığı polis raporlarına dikkat çeken Yiğitalp, “Saldırıya ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu tarafından 18 polis hakkında soruşturma yürütülmüştür. Yapılan soruşturmada; bombacı olarak yargılanan Orhan Gönder’in yoklama kaçağı olduğu ekrana düşmesine rağmen Kaçakçılık, İstihbarat, Harekât ve Bilgi Toplama Merkezi (KİHBİ) sisteminde sorgulama yapmayan, dolayısıyla da Gönder’in “terör nedeniyle kayıp olduğu” bilgisini es geçen polis memurları H.Y. ve sonraki gecelerde görevli olan H.D. ve A.T.’nin kusurlu bulunduğu iddia edilmektedir. Ayrıca; Orhan Gönder’in, Suriye’deki IŞİD kamplarında 6 ay eğitim aldıktan sonra 6 Mayıs 2015’te Türkiye’ye giriş yaptığı, 2 Haziran’da Diyarbakır’a geldiği, 3 Haziranda kaldığı otele yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle otele gelen polislerin güvenlik soruşturmasına rağmen serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştır. Dosyada fail olarak yer alan Orhan Gönder, İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Burhan Gök ile firari şüpheli İlhami Balı dışında, sorumlular hakkında bir soruşturma açılmamıştır. İhmalleri tespit edildiği iddialarına rağmen polis memurlarına ise sadece 4 aydan 2 yıla kadar kademe durdurma ve 4’te 1 maaş kesme cezası verilmiştir” dedi. 

Bu nedenle toplumsal barışın sağlanması, yakınlarını kaybeden ailelerin ve yaralanan yurttaşların adalete olan inancının kaybolmaması ve benzeri ihmallerin bir daha yaşanmaması için bir komisyon kurulmasının elzem hale geldiğini belirten Yiğitalp, HDP mitingineyapılan kanlı saldırı ile ilgili soruşturmada ihmallerin tespit edilmesi ve ihmali olan kişilerle ilgili soruşturma başlatılmasına ön ayak olunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Ancak Meclis’te yapılan oylamada, 5 Haziran tarihinde HDP’nin Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırıdaki kamu görevlilerin ihmalinin araştırılması AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya’da öğretmenler 26 gündür grevde

SONRAKİ HABER

24. İstanbul Caz Festivali’nde Paco de Lucía anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...