06 Haziran 2017 15:10

Direnen kent kazandı, Buenaventura’da anlaşma sağlandı

Kolombiya’nın yoksul liman kenti Buenaventura’da, kamu yatırımı talebiyle 20 gündür direnişte olan kent halkının talepleri kabul edildi.

Paylaş

Kolombiya’nın, neredeyse bütün halkın direnişe geçerek üç haftadır grev ve eylemlerle hükümeti protesto ettiği ve kamu yatırımı talep ettiği Buenaventura kentinde anlaşma dün gece sağlandı. 117 örgüt ve inisiyatif bir araya gelerek 15 Mayıs’ta “Halk teslim olmayacak” sloganıyla süresiz genel grev ilan etmişti.

ANLAŞMA GECE 01.00’DE İMZALANDI

El Pais’in haberine göre Kolombiya Hükümeti temsilcileriyle Buenaventura halkını temsil eden heyetin görüşmeleri yerel saatle dün gece 01.00’e kadar sürdü.

Görüşmelere İçişleri Bakanlığı, BM temsilcisi, kilise, yargı ve eyalet hükümeti temsilcileri de katıldı.

Görüşmelerin sonunda bir anlaşma metni imzalandı. İçişleri Bakanı Guillermo Rivera, yaptığı açıklamada, anlaşma uyarınca grev ve boykotların sona ereceğini söyledi.

Kolombiya’nın gelirlerine büyük katkısı bulunan ancak alt yapı ile kamu hizmetlerinin oldukça yetersiz olduğu kentin çoğunluğu yoksul Afro-Kolombiyalılardan oluşan halkı, koşulların düzeltilmesi talebiyle mayıs ortasında direnişe geçmişti.

Eğitim, sağlık, spor, yargı gibi kamu kurumlarında gerçekleştirilen grev, boykot ve eylemlerle limanın çalışması engellemiş, kolluk kuvvetlerinin saldırıları da 20 gün süren direnişi bitirememişti.

Hükümetle varılan anlaşmaya göre ise bölgeye kamu yatırım ve hizmetleri için fon ayrılacak.

İçişleri Bakanı Rivera, 10 yıllık kamu yatırımı planı olduğu söyledi. Bölgeye kaynak ayrılacağını belirtti. 

Rivera, Buenaventura’ya ayrılacak fon ile ilgili hazırlanacak yasa taslağının 20 Temmuzda Kongre’ye sunulacağını da ekledi. 

ANLAŞMADA NELER VAR?

Buenaventura kentinin bağlı olduğu Valle eyaleti hükümeti, yazılı bir açıklama yaparak genel bütçeden ve eyalet bütçesinden kaynak ayrılacağını ve bu kararın Kongre’de onaylanması gerektiğini duyurdu. 

Kaynağın yüzde 50’sinin ise bölgede faaliyet yürüten şirketlerden sağlanacağı açıklandı.

Kente yapılacak kamu yatırımları arasında ise hastane, kırsal bölgeye su kanalları, mevcut hastaneye eylül ayında hizmete girmek üzere yoğun bakım ünitesi, sanayi bölgesi ve rıhtım inşaatları bulunuyor. Eğitim alt yapısı için de ayrıca fon ayrılacak.

Konut Bakanlığı yedi bin sosyal konut inşaa edecek, sağlık merkezleri iyileştirilecek ve eski stadyumda tadilat yapılacak.

Valle Eyaleti Valisi Dilian Francisca Toro, Buenaventura için bölgenin tüm güçlerine birlik olma çağrısı yaptı.

KENT EMEKÇİLERİNİN YÜZDE 64’Ü YOKSUL

Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya’nın en önemli liman kenti Buenaventura, ülkenin dış ticaretinin yüzde 60’ının, kahve ihracatının ise yüzde 80’ini sağlıyor.

415 bin nüfuslu kentte halkın yüzde 64’ü yoksul, yüzde 10’u ise açlıkla karşı karşıya. Resmi rakamlara göre işsizlik yüzde 62.

İşsizlik ve yoksulluğun bu denli yüksek olduğu kentte, uyuşturucu çeteleri, mafya babaları da halka karşı sürekli terör estiriyor.

Buenaventura limanının aynı zamanda uyuşturucunun yurt dışına çıkarılmasında da büyük bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Kentin altyapısının imarı için ayrılan paralar ise hiçbir zaman gerçek amacına yönelik kullanılmamış Bu kaynak, kentteki elitlerle uyuşturucu baronları arasında paylaşılınca, faturası halka kesildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

14 yaşındaki Ezidi çocuk 5 gündür Ankara'da kayıp!

SONRAKİ HABER

Çetin: Maden ya da zeytin bir karar verilmesi gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...