'Kıdemin fona devredilmesine karşı ortak mücadele etmeliyiz'

DİSK yarın saat 11.00'da İŞKUR İzmir il binası önünde kıdem tazminatının fona devredilmesini protesto etmek için eylem gerçekleştirecek.

06 Haziran 2017 14:42
Paylaş

Eda AKTAŞ
Metehan UD
İzmir

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), hükümetin kıdem tazminatında yapmayı planladığı değişikliğe tepki göstermek amaçlı yarın Türkiye genelinde Çalışma Genel Müdürlükleri önünde kitlesel eylemler yapacak.

Örgütlü güçleriyle kıdem tazminatı hakkını korumak için, örgütlü ve örgütsüz tüm emekçilerin katılacağı ortak platformlar yaratılacağını açıklayan DİSK, İzmir'de ise yarın saat 11.00'da İŞKUR il binası önünde eylem gerçekleştirecek. 

'TÜM İŞÇİLERİN ORTAK SORUNU'

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kıdem tazminatı haklarını kaldırmak isteyenlere karşı tepkileri göstereceklerini ifade etti. Örgütlü, örgütsüz işçilere ve farklı konfederasyonlarda bulunan sendikalarında sorununun aynı olduğu belirten Sarı, "Bizim asıl çağrımız bu tasarıya gözü kapalı bir şekilde evet diyen Hak İş'e rağmen kıdem tazminatını korumak isteyen işçilere, yine kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı olan Türk İş'e bağlı sendikalara ve işçilere, iş güvencesi elinden alınmak istenen KESK'e bağlı sendikalarla ortak bir çalışmak yapmak. Bugün herkesin bir arada olması gerekiyor. Hükümetin cebimizdeki parayı çalmasına izin vermeyelim" diye konuştu.

'KIDEMİ DEĞİL TAŞERONU KALDIRIN'

Genel İş İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, "Kıdemi değil taşeronu kaldırın" diyerek, kıdemin fona devri adı altında gasp edilmesi ile ilgili işyerlerinde bilgilendirme toplantıları yaptıklarını söyledi. Kara, "Kıdemle ilgili vereceğimiz çalışmalara Türk İş, Hak İş gibi diğer işçi sendikalarının konfederasyonları da dahil olmalı. Bu hepimizin ortak sorunu. Bu konuda çağrılarımız mevcut. 7 Haziran sadece bir uyarı eylemi. Hükümet bu konuda ısrar ederse bizim açımızdan genel grevin ilanıdır. Bu konu ile ilgili hükümeti geri adım atmaya çağırıyoruz" dedi. 

'KIDEMİ KOLAY KOLAY BIRAKMAYACAĞIZ'

7 Haziran'ın başta hükümet olmak üzere emek düşmanı bütün yapılara bir ihtar günü olacağını söyleyen Genel İş İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şükret Sevgener, "Hükümettekiler şunu bilsinler ki, emeğin güvencesini verdiğimiz bu süreçte kıdem tazminatını kolay kolay bırakmayacağız. Bugün yapacağımız eyleme bütün emekten yana güçleri de davet ediyoruz. Eylemlerimizin de devamı gelecek. Bu bir emek mücadelesi, konfederasyon adından ziyade bütün sendikalar, örgütsüz işçiler ortak mücadele vermek zorunda" dedi. 

'GEREKİRSE GENEL GREV İLAN EDERİZ'

Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan : 7 Haziran hükümet için bir uyarı eylemi olacak. 80 yıllık bir kazanım olan kıdem tazminatının elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Değil almak isteyen, niyetlenenlerin bile niyetlerini bozacağımızı herkes bilsin. İzmir bu konuda Türkiye için öncülük edecektir. Bedel ödeyerek kazanılan bu hakları asla ve asla kimseye yedirmeyeceğimizi söylemek istiyoruz. Çalışmalarımızı da büyüterek devam edeceğiz. Gerekirse ülke genelinde genel grev ilan ederek diğer işçi sendikaları ve memur sendikaları ile sokaklara çıkıp kıdem hakkımızı koruyacağız. 

'İŞGÜVENCESİ İÇİN ORTAK MÜCADELE'

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven: Kıdem tazminatıyla ilgili yapılacak basın açılamasına kamu emekçileri olarak iş güvencesi talebi ile katılacağız. İşçi memur el ele ancak iş güvencesine sahip çıkabilir. Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesidir. Şu an OHAL hukukunda kamu emekçilerinin de iş güvencesi ortadan kaldırılmak isteniyor. Dolayısıyla ortak bir cephede buluşmak için katılacağız. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Venezuela halkının yüzde 81’i şiddet eylemlerine karşı

SONRAKİ HABER

14 yaşındaki Ezidi çocuk 5 gündür Ankara'da kayıp!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa