06 Haziran 2017 13:50

Venezuela Büyükelçisi Reyes: Zorlukları aşacağız 

Venezuela Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyerek ülkesindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Paylaş

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, ülkesinde son dönemlerde ABD ve AB destekli sağ muhalefetin şiddet eylemleri sonucunda zor günler yaşadıklarını anlattı. Reyes, bütün baskıları ve zorlukları aşacaklarına inandıklarını söyledi. 

Jose Gregorio Bracho Reyes, Venezuela’da siyasi gelişmelere ilişkin İstanbul Başkonsolosluğunda bugün bir basın toplantısı düzenledi. Venezuela’daki hükümet karşıtı eylemlerin “faşist sağ muhalefet” tarafından yapıldığını belirten Reyes, uluslararası basın tarafından ağırlıklı olarak “barışçıl” gösterilen eylemlerin şiddet eylemleri olduğunu savundu. 

‘ABD VE AB ŞİDDET EYLEMLERİNİ DESTEKLİYOR’

Eylemlerle birlikte ülkesinin zor günler yaşadığını anlatan Reyes, eylemlerin ABD, Amerikan Devletleri Örgütü, ve Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini belirtti. Ülkesinin ekonomik, finans, diplomatik ve iletişim cephelerinde kuşatma altında olduğunu kaydeden Reyes, Venezuela’nın ekonomik, finans, diplomatik, iletişim cephelerde kuşatma altında olduğunu söyledi, sağ muhalefetin ise emperyalizmle işbirliği içinde olduğunu kaydetti. 

 “Kirletilmiş basın kuruluşları emperyalizme uşaklık ediyor” ifadelerini kullanan Reyes, gerçeklerin halka ulaşmadığını savundu. Başta Libya olmak üzere emperyalistlerin müdahalelerde bulunduğu ülkeler üzerinde örnekler veren Venezuela Büyükelçisi, benzer bir senaryonun Venezuela için de devreye sokulmak istendiğini söyledi. 

Şiddet eylemlerinde yaşamlarını yitirenlerin ağırlıklı olarak “Chavezci” olduklarını, geri kalanların da eylemle ilgisi olmayan ve eylem sırasında oradan geçenler olduğunu bilgisini veren Reyes, diğer Latin Amerika ülkelerinde yaşanan hak ihlalleri, katliamlar, failli meçhullere rağmen, bir tek Venezuela’nın gündeme getirildiğini savundu. 

AB’nin dış politikasının da Washington tarafından belirlendiğini eleştirisini de yapan Büyükelçi Reyes, Avrupa’da sağın yükselişe geçmesiyle birlikte, Venezeula’daki sağ muhalefet liderlerinin de sık sık Avrupa ülkelerine seyahat ettiğini ve Avrupa hükümetlerine Venezeula’ya yaptırım uygulanması için temaslarda bulunduklarını vurguladı. 

‘VENEZUELA EFENDİYE BOYUN EĞMİYOR’

Venezuela’nın başta petrol olmak üzere yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunu da hatırlatan Reyes, ABD tarafından “tehdit” olarak gösterilmelerinin nedeninin ise “asi ve efendiye boyun eğmemesinden” dolayı olduğunu kaydetti. 

Büyükelçi Reyes, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Anayasadan gelen yetkisini kullanarak yaptığı Kurucu Meclis ve yeni anayasa çağrısının, sağ muhalefeti zor durumda bıraktığını da anlattı. 

Kurucu Mecliste siyasi partilerden dışında toplumun farklı kesimlerinden temsilcilerden oluşacağını bilgisini veren Reyes, yerli toplulukların ve engellilerin de ilk defa anayasa yazım sürecinde yer alacaklarını söyledi. 

KURUCU MECLİS TEMMUZDA SEÇİLECEK

Kurucu Meclisin Temmuz ayında 545 delegenin seçimiyle çalışmalara başlayacağını bilgisini de veren Reyes, sağ muhalefettin kurucu meclise katılımı engellemeye çalışmalarına çalıştığını belirtti. 

Sağ muhalefetin eylemlerini “mahalle aralarına taşımak istediğini" fakat halk tabanından destek görmediğini de savunan Reyes, eylemlere üst sınıftan daha çok katılım olduğunu da söyleri. 

Reyes, bütün baskılara ve zorlukları rağmen kazanacaklarını da söyledi. Daha sonra görüntüler üzerinden şiddet eylemleri hakkında bilgi veren Reyes, bu şiddet eylemlerinden bazı kamu kurumlarını zarar gördüğünü söyledi. Reyes, bir hakimin, ve bir gencin eylemciler tarafından öldürüldüğünü de belirtti. 

Gazetecilerin sorusuna da yanıt veren Reyes, Türkiye basının Avrupa basınına göre Venezeula’daki eylemleri daha iyi verdiğini söyledi. Türkiye hükümetinin ülkelerini iç içişlerine saygı gösterdiğini belirten Reyes, aynı şekilde Venezeula’nın da Türkiye’nin iç işlerine karışmadığını kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Yol karşıtlarının yargılandığı dava horonlarla başladı

SONRAKİ HABER

Adana Barosundan Aladağ sanığının tahliye edilmesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...