06 Haziran 2017 08:00

FT: Katar'ın 1 milyar dolarlık fidyesi rakiplerini kızdırdı

Katar'ın Irak ve Suriye'de, İran'a yakın bir grupla, el Kaide bağlantılı bir gruba toplam 1 milyar dolarlık fidye ödediği öne sürüldü.

Paylaş

Katar'ın, Irak'ta avlandıkları sırada kaçırılan kraliyet ailesi üyeleri ve Suriye'de kendisine yakın militanların serbest bırakılması için toplamda 1 milyar dolar fidye ödediği iddia edildi.

İngiltere merkezli Financial Times (FT), Katar'ın, Irak'ın güneyinde Şii Kataib Hizbullah grubu tarafından 2015' Aralık ayında kaçırılan 26 kraliyet ailesi üyesi ile Suriye'deki cihatçılar tarafından esir alınan 50 militanın serbest bırakılması için yaklaşık 1 milyar dolar fidye ödediğini yazdı.

FT, daha önce de medyaya yansıyan bu iddiaları militan grupların komutanları ve hükümet yetkililerine dayandırdı. Haberde, Arap ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kesmesinin sebeplerinden birinin bu anlaşma olduğu iddia edildi.

Katar hükümetine yakın olan bir kaynak 'ödemelerin' yapıldığını doğruladı. Fakat fidyenin miktarı ya da ödemenin kime yapıldığını bilmediğini belirtti.

Öte yandan FT'nin konuştuğu bölgedeki hükümet yetkilileri, Iraklı Şii milis komutanları ve İranlı destekçilerine 700 milyon dolar ödendiğini söyledi. Esirlerin İran'da tutulduğu belirtilirken İranlı yetkililerin paranın 400 milyon dolarına el koyduğu ve bunun Kataib Hizbullah grubuyla İran arasında soruna neden olduğu ifade edildi.

Büyük bölümü ismini Fetih el Şam olarak değiştiren el Nusra'nın gövdesini oluşturduğu çatı örgütü Tahrir'uş Şam'a olmak üzere, Suriye'deki cihatçı gruplara da 200 ila 300 milyon dolar ödendiği aktarıldı.

FT'ye konuşan bazı kaynaklar, anlaşmanın, Katar'ın esirlerin serbest bırakılması için ödediği paraları Suriye'deki cihatçıları desteklemek için kullandığının belirgin hale gelmesini sağladığını söyledi. Katar'ın Körfez'deki komşu ülkelerinden bazılarıysa asıl meselenin, Doha'nın, Tahran'a ödeme yapmış olma ihtimali olduğunu belirtti.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Nisan ayında hükümetinin ülkeye Katar uçaklarıyla yasa dışı şekilde sokulan yüz milyonlarca dolara el koyulduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel’e 301’den 5 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

Lice'de 18 köyde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...