06 Haziran 2017 07:53

EMEP Aladağ davasındaki tahliyeye tepki gösterdi

Emek Partisi Aladağ davasında sanıklardan birinin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Adana’nın Aladağ ilçesinde 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınıyla ilgili davada, sanıklardan birinin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine tepkiler artıyor. 

Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı yaptığı açıklamada “Bu kadar büyük ve vahim bir olayda tüm sanıkların tutuklu yargılanmaları gerektiğini düşünmekteyiz. Kamu vicdanı da bunu ister” dedi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangınla ilgili tutuklu yargılanan 7 sanıktan 70 yaşındaki Ramazan Dede, avukatının başvurusu üzerine tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

BİR HAFTA GEÇMEDEN TAHLİYE

Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde 30 Mayıs’ta ilk kez hakim karşısına çıkan tutuklu sanıklardan Dede'nin avukatı, müvekkilinin yaşının ilerlediğini, kaçma şüphesi bulunmadığını ve delilleri karartmasının mümkün olmadığını belirterek tahliyesini talep etti. Başvuruyu değerlendiren mahkeme heyeti Dede'yi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. 

Aladağ’da Süleymancılar cemaatine ait olan yurtta çıkan yangında 10’u öğrenci 12 kişi feci şekilde ölmüştü. Olayla ilgili "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 30 Mayıs'ta görülen ilk duruşmasında 7 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti. Ancak bir hafta geçmeden sanıklardan bir tahliye edildi.

ARACI: SORUMLUSU HÜKÜMET POLİTİKALARIDIR

EMEP Adana İl Başkanı Aracı bir açıklama yaparak şöyle dedi: “Bir hafta geçmeden sanıklardan birinin tahliye edilmesi bizleri ve faciada çocuklarını kaybeden ve yaralananların ailelerini üzmüştür. Bu cinayetin sorumlusu, okulları, öğrencilerin barınma yerlerini, ulaşımı vb. bütün kademelerinde özelleştirerek eğitimi bir kamu hizmeti olmaktan çıkararak rant kaynağına dönüştüren; bağnaz tarikatlara öğretim kurumları kurma imkânı tanıyan Hükümetin politikalarıdır” 

‘SADECE YURT GÖREVLİSİNİN SUÇLU GÖRÜLMESİ İLE SINIRLI ELE ALINAMAZ’

Aracı, yaptığı açıklamada, cemaat, dernek ve vakıflara ait öğrenci yurtlarının kapatılmasını talep etti. Tek suçlunun yurt görevlisi olmadığını ifade eden Aracı “Sadece yurt görevlisinin suçlu görülmesi ile sınırlı ele alınamaz. Sorumluluğu, ihmali olan belediyeler, valilik, Milli Eğitim Bakanlığıdır. Sorumluluğu ve ihmali olan anasının kucağı babasının ocağında, evinde eğitim görmesi gereken çocukları ve ailelerini bu yurtlara mecbur bırakan hükümet yetkilileridir” dedi. 

Aracı, ortada kamu eliyle çocukların tarikat yurtlarına yönlendirilmesi ve o çocuklarla ilgili yurtlarda hiçbir önlem alınmamasına ilişkin bir dava olduğunu kaydetti. Sorumluların taksirle değil, olası kasıtla öldürme suçundan yargılanması gerektiğini ifade eden Aracı “Ortada 12 can var. İnsan canı bu kadar ucuz olmamalı" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Türfent’e 22,5 yıl hapis isteniyor

SONRAKİ HABER

Yaz tatili başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...