06 Haziran 2017 06:32

SDG, IŞİD'i Rakka'dan tamamen çıkardı (Gün gün yaşananlar)

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), 134 gün süren Rakka operasyonunda gün gün yaşananlar...

Paylaş

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka kent merkezinin IŞİD'den alınmasına yönelik operasyonu 6 Haziran'da başlattı. Operasyon 17 Ekim 2017'de sona erdi. Operasyondan gün gün gelişmeleri bu sayfada derledik.

YÜZ OTUZ DÖRDÜNCÜ GÜN (17 EKİM 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, 134 gün süren operasyonun ardından Rakka kent merkezinin tamamının IŞİD'den alındığını ilan etti.

SDG Sözcüsü Telal Silo, kentte bundan sonraki operasyonların IŞİD'in "uyuyan hücreleri"ne dönük olacağını belirtti. Kentte mayın arama tarama faaliyetleri de devam ediyor.

Rakka, 2014'ten bu yana IŞİD'in hakimiyeti altındaydı.

YÜZ OTUZ ÜÇÜNCÜ GÜN (16 EKİM 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kent merkezindeki Hürriyet mahallesini kontrolü altına aldı.

BBC, SDG'nin, IŞİD'in bir dönem halkın önünde infazlar gerçekleştirdiği el Naim meydanını da ele geçirdiğini söyledi.

BBC'ye konuşan SDG yetkilileri, kentin içinde yaklaşık 50 IŞİD militanının kaldığını belirtti.

Rakka haritası

YÜZ OTUZ İKİNCİ GÜN (15 EKİM 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'i el Berid mahallesinin tamamından çıkardı. Operasyonda 10 IŞİD'linin öldürüldüğü yarısının yabancı olduğu belirtildi.

SDG ayrıca, 550 sivilin IŞİD kontrolündeki bölgelerden kurtarıldığını, 4 IŞİD'linin ise teslim olduğunu duyurdu.

El Berid Mahallesi (Rakka)

YÜZ OTUZ BİRİNCİ GÜN (14 EKİM 2017)

Kent merkezinin batı hattına yoğunlaşan Suriye Demokratik Güçleri, Nahda mahallesini kontrolü altına aldı.

Asıl önemli gelişme ise 275 IŞİD'linin teslim olmasıydı. SDG, Rakkalı aşiretlerle varılan anlaşma gereği kentten tahliye edilen IŞİD'lilerin Suriyeliler olduğunu yabancı cihatçılarınsa ya silahlarını bırakarak teslim olması gerektiğini ya da öleceklerini açıkladı.

YÜZ YİRMİ BEŞİNCİ GÜN (8 EKİM 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'in Rakka'daki son savunma hattına karşı operasyonun bugün başlayacağını duyurdu.

Reuters'e konuşan Erdal Rakka, operasyonun kentin batısındaki futbol stadyumu ve çevresini kapsayacağını söyledi.

Operasyonun sözcülerinden Cihan Şeyh Ahmed ise "Rakka'nın kurtuluşunun birkaç gün içerisinde ilan edileceğini" söyledi.

YÜZ YİRMİ DÖRDÜNCÜ GÜN (7 EKİM 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kent merkezini büyük oranda kontrolü altına aldı. Bugüne kadar 19 mahalle IŞİD'den alındı ve kentte 300 kadar IŞİD'linin kaldığı bildiriliyor. SDG'nin kent merkezindeki 3 kritik nokta olan el Neym meydanı, Vatani Hastanesi ve futbol sahasına odaklandığı aktarılıyor.

YÜZ ON DOKUZUNCU GÜN (2 EKİM 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın merkezinde bir dönem örgütün komuta merkezi olarak kullandığı binayı hakimiyeti altına aldı. Çok sayıda iiletişim ekipmanı ve silah ele geçirildi. AFP, SDG'nin kent merkezinin yüzde 90'ını kontrol ettiğini belirtti. Kent merkezinin batısındaki en Nahda mahallesinin yarıya yakınının da SDG kontrolünde olduğu bildirildi.

YÜZ ON ALTINCI GÜN (29 EYLÜL 2017)

Operasyonun 116. gününde IŞİD'in kentin yüzde 25'inin kontrol ettiği belirtiliyor. Halen kentte 5 bin ila 7 bin arasında sivilin yaşadığı aktarılırken  çatışmalar nedeniyle kentteki binaların ve kent altyapısının büyük zarar gördüğü vurgulanıyor.

YÜZ DOKUZUNCU GÜN (22 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın IŞİD'den alınması için başlatılan operasyonun son aşamasına girerken kentin yüzde 90'ının SDG'nin kontrolünde olduğu belirtiliyor.

YÜZ SEKİZİNCİ GÜN (21 EYLÜL 2017)

Operasyonun başlatıldığı 6 Haziran'dan bu yana Rakka'da savaşın seyri...

YÜZ YEDİNCİ GÜN (20 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'da Teşrin semti ve Rakka tahıl ambarlarını kontrolü altına aldı.

Kentin yüzde 80'inin IŞİD'den alındığı belirtilirken SDG, "Rakka'yı özgürleştirmek için başlatılan Fırat'ın Gazabı operasyonunun son aşamasına tanıklık ediyoruz" dedi.

YÜZ ALTINCI GÜN (19 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kent merkezinin doğusundaki Ramila semtini kontrolü altına aldı. Rakka tahıl ambarlarında çatışmaların sürdüğü bildirildi.

YÜZ BEŞİNCİ GÜN (18 EYLÜL 2017)

Sputnik'e konuşan Suriye Demokratik Güçleri Basın Sözcüsü Mustafa Balli: Rakka'daki çatışmalar üçüncü ayını geçti. Çatışmalar kentin ortasında devam ediyor. Güçlerimiz ilerliyor. Birçok bölgeyi aldık. Tahminlerimize göre Rakka'yı 1 aya kadar IŞİD'den temizleriz. Kentin ortasındaki büyük hastane ve Reşit Parkı güçlerimizin kuşatması altında. Çatışmalar orada devam ediyor. Güçlerimiz bugün Revka mahallesinde 100 sivili çatışmaların ortasından kurtarıp güvenli bölgelere yerleştirdiler.

YÜZ ÜÇÜNCÜ GÜN (16 EYLÜL 2017)

Kent merkezindeki ilerleyişini sürdüren Suriye Demokratik Güçleri, el Şaraksa semtinin de bulunduğu bölgelerde kontrolü sağladı.

Meşadani Hastanesi ve Sekana semtinde devam eden çatışmalardaysa çok sayıda IŞİD'linin öldürüldüğü bildirildi.

DOKSAN DOKUZUNCU GÜN (12 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'daki Sekana semtini kontrolü altına aldı.

DOKSAN BEŞİNCİ GÜN (8 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri'nin en büyük bileşenini oluşturan YPG, Rakka kent merkezine büyük bir YPG bayrağı astı.

DOKSAN DÖRDÜNCÜ GÜN (7 EYLÜL 2017)

IŞİD'in Emin mahallesine sızma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Al Masdar'ın haberine göre 11 IŞİD'li Suriye Demokratik Güçleri tarafından öldürüldü.

Kentin batısında tarihi Bağdat Kapısı'nın alınması sonrası Tekene ve Nehda mahalleleri çevresinde çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

Şu ana kadar kentin yüzde 65'i SDG'nin kontrolünde.

DOKSAN İKİNCİ GÜN (5 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Mansur mahallesindeki sahra hastanesini kontrolü altına aldığı belirtildi. SDG'nin bu bölgede 250 mayını da temizlediği aktarıldı..

DOKSANINCI GÜN (3 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın güneyindeki Moroor mahallesini de kontrol altına aldı ve böylece bu bölgede açtığı cebi kapattı. SDG, dün de aynı hatta Tashih mahallesini hakimiyeti altına almıştı.

SEKSEN DOKUZUNCU GÜN (2 EYLÜL 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın güneyindeki Tashih mahallesini kontrolü altına aldı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rakka'nın ekim ayı sonuna kadar alınmasının beklendiğini söyledi.

SEKSEN SEKİZİNCİ GÜN (1 EYLÜL 2017)

AFP, Suriye Demokratik Güçleri'nin sözcüsüne dayandırdığı haberinde Rakka'nın merkezindeki Eski Kent'in tamamının SDG tarafından alındığını duyurdu.

SEKSEN YEDİNCİ GÜN (31 AĞUSTOS 2017)

Rakka'nın güneyinde Suriye Demokratik Güçleri'nin kuşatma altına aldığı el Tashih ve el Moroor mahallelerinde çatışmalar sürüyor.

SDG'nin bölgede 3 cami ve 2 köyü ele geçirdiği duyuruldu.

SEKSEN ALTINCI GÜN (30 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın güneyinde Nahda, el Huni ve Sekana semtlerinin büyük bölümünü ele geçirerek el Tashih ve Moroor semtlerini kuşatma altına aldı.

SEKSEN DÖRDÜNCÜ GÜN (28 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Mansur beldesini ele geçirdi. Böylece Eski Kent'in tamamı SDG kontrolüne geçti.

Öte yandan Sputnik’e konuşan SDG Basın Sorumlusu Mustafa Balli, çatışmaların kentin ortasında yaşandığını söyledi. Balli, “Çatışmalar kent merkezine doğru ilerliyor. Şimdiye kadar 15 mahalleyi IŞİD’den aldık. Rakka’nın yüzde 70’ini IŞİD’den temizlemiş durumdayız" dedi.

SEKSEN İKİNCİ GÜN (26 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kentin güneyindeki Sekana semtinin yüzde 80'ini hakimiyeti altına aldı.

SEKSENİNCİ GÜN (24 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kentin güneyindeki Moroor semtinde Çocuk Hastanesi ve Güney Camii'ni kontrolü altına aldı. Çatışmaların Mansur ve Nahda mahallelerinde de sürdüğü, 14 IŞİD'linin öldürüldüğü bildirildi.

YETMİŞ DOKUZUNCU GÜN (23 AĞUSTOS 2017)

ABD'nin IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Rakka'nın yüzde 55 ila 60'lık bölümünün IŞİD'den alındığını açıkladı.

Zorlu bir savaş yürütüldüğünü söyleyen McGurk, sahada 2 gün geçirdiğini belirterek "Sadece askeri çabadan ibaret değil. Yerel konseyler ve aşiretlerle de görüştük. Ayrıca bölgenin istikrara kavuşması ve insani ihtiyaçların sağlanması için sahada diplomatlarımız var" dedi.

McGurk, Rakka'da halen çoğu yabancı olmak üzere 2 bin IŞİD'linin olduğunu söyledi.

YETMİŞ SEKİZİNCİ GÜN (22 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Eski Kent'teki Raşid semtini tamamen kontrolü altına aldı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son 24 saatte Rakka'daki ABD hava saldırılarında en az 42 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 19'unun çocuk olduğu duyuruldu.

YETMİŞ BEŞİNCİ GÜN (19 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Eski Kent'teki Raşid semtinin yüzde 50'sini kontrolü altına aldı. Al Masdar, 5 mahallede süren çatışmalarda 53 IŞİD'linin öldürüldüğünü belirtti. IŞİD'in haber ajansı Amaq ise ABD uçakları ve SDG'nin operasyonlarında 46 sivilin öldürüldüğünü öne sürdü.

Öte yandan ABD'nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon uçaklarının güney hattında Suriye ordusunun kontrolündeki el Kadir köyünü vurduğu öne sürüldü. Henüz saldırıya ilişkin resmi doğrulama ya da açıklama yapılmadı.

YETMİŞ ÜÇÜNCÜ GÜN (17 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kentin yüzde 60'tan fazlasını kontrolü altına aldığını duyurdu. Haberin tamamını okumak için tıklayın.

YETMİŞ BİRİNCİ GÜN (15 AĞUSTOS 2017)

SDG, IŞİD'in başlattığı karşı saldırıyı büyük oranda püskürttü. Bombalı araç saldırılarıyla birlikte yüzlerce IŞİD'linin katıldığı operasyonlar sonucu Al Masdar'ın Kürt kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre SDG'nin 95 IŞİD'liyi öldürdüğü belirtildi. SDG'nin, 2 gün boyunca savunma pozisyonuna geçmesine neden olan saldırılar sonrası yeniden taarruza geçmesi bekleniyor.

ALTMIŞ DOKUZUNCU GÜN (13 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın doğusundaki Mehdi ve Refka mahallelerini kontrolü altına aldı. SDG Yetkisili Hebun Osman, çatışmalarda 35 IŞİD'linin öldürüldüğünü söyledi.

ARA News'e konuşan bir yerel kaynak, SDG'nin kentin yüzde 60'ını kontrol ettiğini öne sürdü.

ALTMIŞ SEKİZİNCİ GÜN (12 AĞUSTOS 2017)

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'un Sözcüsü Ryan Dillon, Rakka'daki son duruma dair yaptığı açıklamada "SDG, şiddetli bir kent savaşı içerisinde. Doğu ve batı hattındaki güçlerini neredeyse birleştirdiler. Bu kadar dar, eski bir kentte savaşmak oldukça zor. IŞİD, SDG'nin ilerlemesini önlemek için cesetleri dahi bombalı tuzağa dönüştürüyor. Kentin yüzde 50'den fazlası SDG'nin kontrolünde. IŞİD'in operasyonun ilk günlerine göre daha sert şekilde karşı koyduğu kesin." dedi.

ALTMIŞ ALTINCI GÜN (10 AĞUSTOS 2017)

Kentin doğusundaki Reşid ve Mansur semtlerinde çatışmalar şiddetlendi.

ALTMIŞ BEŞİNCİ GÜN (9 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri'nin medya merkezinin verdiği bilgilere göre, SDG, Şehadi mahallesinde düzenlediği operasyonlarda 264 sivili kurtardı.

Kent genelinde çatışmalar 4 cephede sürerken toplam 29 IŞİD'linin öldürüldüğü belirtildi.

ALTMIŞ DÖRDÜNCÜ GÜN (8 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'da IŞİD bölgesinde kalan 2 Hristiyan aileyi kurtardı. Haberin tamamını okumak için tıklayın.

ALTMIŞ ÜÇÜNCÜ GÜN (7 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'da üç cephede ilerleyişini sürdürdü. Kerim semtini kontrolü altına alan SDG, bunun yanı sıra Hişam Abdül Melik mahallesini de uzun süren çatışmaların ardından tam olarak hakimiyetine geçirdi.

SDG'nin ilerleme kaydettiği en önemli cephe ise kuzeydoğu hattındaydı. SDG, Ramele mahallesinin neredeyse tamamından IŞİD'i çıkardı.

Al Masdar'ın haberine göre Pazartesi günkü çatışmalarda 16 IŞİD'li öldürüldü.

Kentte halen 2 bin IŞİD'linin olduğu thamin ediliyor. Şehrin yüzde 50'si SDG'nin kontrolünde.

ALTMIŞ BİRİNCİ GÜN (5 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kent merkezinin kuzeybatı hattında bulunan Kerim semtini kontrolü altına aldı.

ALTMIŞINCI GÜN (4 AĞUSTOS 2017)

Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Rakka’yı IŞİD’den almak için başlattığı operasyon ikinci ayını geride bıraktı. SDG şu ana kadar 9 mahalleyi kontrol altına aldı. Operasyonlarda Revda, Eski Rakka, Hişam Abdul Melik, Şehadi, Berid mahallelerinde çatışmalar yaşanıyor.

Doğu ve batı cephelerinde operasyonlar gerçekleştiren güçlerin birbirine ulaşmalarına yaklaşık bir kilometre kaldı. Savaşçılar kentin kuzey cephesinden de harekete geçerek operasyonlara başladı.

Kritik bir aşamaya girilen operasyonlarda, IŞİD, kuşatmayı kırabilmek için sık sık bomba yüklü araçlar ile saldırı düzenliyor.

SDG'nin Rakka'nın yüzde 50'sini kontrol ettiği belirtiliyor.

ELLİ ALTINCI GÜN (31 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Şehadi mahallesinin tamamını kontrolü altına alırken kentin güney mahallerinde doğu ve batı cephesini birleştirdi.

ELLİ BEŞİNCİ GÜN (30 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kent merkezinin güneybatısındaki Şehadi mahallesinin yüzde 85'ini ele geçirdi.

Revda, Eski Kent, Hişam bin Abdül Melik, Şehadi, Derya, Nahda ve el Barid mahallelerinde çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Kent nüfusunun şu anda 10 bin ila 25 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

ELLİ DÖRDÜNCÜ GÜN (29 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü'nün Ara News'e verdiği bilgiye göre IŞİD, Şehadi mahallesinde SDG'ye ait kontrol noktalarına en az 7 bombalı araç saldırısı düzenledi. IŞİD'in kontrolündeki Rakka Medya Merkezi saldırılarda 53 SDG savaşçısının öldüğünü öne sürdü. SDG'den ise ölü ve yaralı sayısına dair açıklama yapılmadı.

Kentin kuzeydoğusunda da SDG bölgesine sızmak isteyen IŞİD'lilerle çatışmalar yaşandığı bildirildi. SDG, buradaki çatışmalarda 41 IŞİD'linin öldürüldüğünü iddia etti.

ELLİ ÜÇÜNCÜ GÜN (28 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın yüzde 50'sinin kontrolleri altında olduğunu açıkladı. ABD öncülüğündeki Koalisyon'a göre ise bu oran yüzde 45.

Rakka'da 2 bine yakın IŞİD'linin bulunduğu belirtiliyor.

ELLİ BİRİNCİ GÜN (26 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri'nin Şehadi mahallesinin yüzde 50'sinde hakimiyeti sağladığı ancak 3 bombalı intihar saldırısının hedefi olduğu belirtildi.

KIRK DOKUZUNCU GÜN (24 TEMMUZ 2017)

SDG, 47 günlük çatışmalar sonucu Rakka'nın yüzde 45'inin ve toplamda 8 mahallenin IŞİD'den alındığını duyurdu.

KIRK SEKİZİNCİ GÜN (23 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın güneydoğu kırsalındaki Dalha'yı kontrolü altına aldı.

KIRK YEDİNCİ GÜN (22 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Eski Kent içerisindeki Refika semtini kontrolü altına aldı. Kentin güneybatısındaki Tayar mahallesinde ise Menbic Askeri Konseyi'nin çok sayıda silah ve mühimmatı ele geçirdiği duyuruldu.

  • Twitter: @civilwarmap

KIRK ALTINCI GÜN (21 TEMMUZ 2017)

IŞİD, kentin güneydoğusundaki Hişam Abdül Melik mahallesine dönük saldırı başlattı.

KIRK DÖRDÜNCÜ GÜN (19 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Şehadi mahallesinin girişinde bazı noktaları kontrolü altına aldı.

SDG'nin kentin güneydoğusundaki Hişam Abdül Melik mahallesinde de ilerleme kaydettiği belirtildi.

Öte yandan ABD'nin Rakka'ya yeni askeri sevkiyatı da kameralara yansıdı. Kente zırhlı araçlar sevk edildiği görüldü.

KIRK ÜÇÜNCÜ GÜN (18 TEMMUZ 2017)

SDG, Rakka'nın güneybatısındaki Yermük mahallesini kontrolü altına almasının ardından ilerleyişini sürdürdü. El Kadid ve El Cisr yollarını hakimiyeti altına alan SDG, Nazal Şehadi mahallesine giriş yaptı.

Al Masdar, SDG'nin geride kalan 24 saat boyunca 32 IŞİD'liyi öldürdüğünü aktardı.

Kentin 8 mahallesi ve yüzde 40'a yakını SDG'nin kontrolünde.

KIRK İKİNCİ GÜN (17 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kent merkezinin batısında, Fırat Nehri'nin kuzeyindeki son kırsal alan olan Yermük mahallesini kontrolü altına aldı. Kentin şu ana kadar yüzde 40'a yakın bir bölümü SDG'nin hakimiyetinde. Şehir merkezinde 2 bin IŞİD'linin olduğu bildiriliyor. SDG'nin ağır kayıplar yaşadığı gerekçesiyle operasyonu durdurduğu iddiası ise yalanlandı.

KIRKINCI GÜN (15 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), kent merkezinin doğusundaki Batani mahallesinde kontrolü tamamen sağlarken, Revda semtinin de yüzde 60'ını hakimiyeti altına aldı.

Kentin güneydoğusundaki el Hişam Abdül Malik mahallesinin de yüzde 70'inin SDG'nin kontrolünde olduğu bildirildi.

OTUZ YEDİNCİ GÜN (12 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kent merkezinin batısındaki el Kadisiye mahallesine dönük IŞİD saldırısını püskürttü.

IŞİD'in kentin doğusundaki Revda mahallesine de saldırı başlattığı bildirildi.

OTUZ BEŞİNCİ GÜN (10 TEMMUZ 2017)

SDG, Rakka'nın güneydoğusundaki Ukeyrişe'yi kontrolü altına aldı.

OTUZ DÖRDÜNCÜ GÜN (9 TEMMUZ 2017)

SDG, Rakka'nın güneydoğusundaki Ukeyrişe'de IŞİD mevzilerine yönelik harekat başlattı.

OTUZ ÜÇÜNCÜ GÜN (8 TEMMUZ 2017)

SDG, Rakka'nın doğusunda el Mehdi semtini ve er Refika semtinin yüzde 70'ini ele geçirdi.

OTUZ İKİNCİ GÜN (7 TEMMUZ 2017)

SDG, Rakka'nın güneydoğusundaki Kasrat Muhammed Agha ve el Ecil'i kontrolü altına aldı.

OTUZ VE OTUZ BİRİNCİ GÜN (5-6 TEMMUZ 2017)

IŞİD, Eski Kent'te SDG, güçlerine bombalı araç saldırısı düzenledi. SDG içerisindeki ÖSO birimleri mevzilerini terk etti. Bunun üzerine YPG devreye girerek Eski Cami mevzisine kadar ilerledi.

YİRMİ DOKUZUNCU GÜN (4 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri ile IŞİD arasında Rakka'nın doğusundaki Eski Kent'te çatışmalar sürüyor.

YİRMİ SEKİZİNCİ GÜN (3 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kentin güneydoğusundaki Ratla köyünü kontrolü altına aldı.

YİRMİ YEDİNCİ GÜN (2 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, kentin güneyindeki Hüseyniye, Kasrat Muhammed Ali ve İttihad Üniversitesi'ni ele geçirdi.

YİRMİ ALTINCI GÜN (1 TEMMUZ 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Sina mahallesinde kaybedilen bölgeleri geri aldı. Aynı zamanda kentin doğusundaki Revda mahallesinde bazı bölümleri ele geçirdi.

YİRMİ BEŞİNCİ GÜN (30 HAZİRAN 2017)

IŞİD, kentin doğusundaki Sina sanayi bölgesini SDG'den geri aldı.

Suriye İnsan Haklarını İzleme Örgütü, Sina mahallesinin tamamının IŞİD tarafından alındığını iddia etti.

YİRMİ DÖRDÜNCÜ GÜN (29 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kent merkezinin güneydoğusunda yer alan Kasrat Affan'ı ele geçirdi.

Kent merkezinde yoğunlaşan çatışmalar ise tüm şiddetiyle devam ediyor. SDG son 48 saatte merkezde ilerleme kaydedemedi. ABD uçakları ise dün Rakka'ya yönelik 13 hava saldırısı gerçekleştirdi.

Operasyonda 24. gün geride kalırken kentin dörtte biri SDG'nin kontrolünde. Rakka merkezinde 2 bin 500 IŞİD'li olduğu belirtiliyor.

YİRMİ İKİNCİ GÜN (27 HAZİRAN 2017)

Southfront, Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka kent merkezindeki operasyonuna dair yayımladığı son haritada, SDG'nin Rakka eski kent girişine dayandığını, çatışmaların sürdüğünü açıkladı.

Rakka kent merkezinin batısında da şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Güney cephesinin de kapatılmasıyla kent kuşatılmış durumda.

YİRMİ BİRİNCİ GÜN (26 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın batısındaki Kadisiye mahallesinde hakimiyeti sağladı. Yermük ve Deraya mahallelerine giriş yaptı.

YİRMİNCİ GÜN (25 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kent merkezinin güneyindeki Fakhiye köyünü IŞİD'den aldı.

ON DOKUZUNCU GÜN (24 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kent merkezi kuşatmasını tamamladı.

Güney hattında Müstecid Nakib'i ele geçiren SDG, batı hattındaki ilerleyişini de sürdürüyor.

ON SEKİZİNCİ GÜN (23 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kent merkezine dönük operasyonunda farklı cephelerde ilerleme kaydetti.

Dün, kentin güneyden kuşatmasını neredeyse tamamlayan SDG, bugün kuzeyde 17. Tümen ordu üssünde IŞİD'e kaptırdığı yerleri geri aldı. Doğuda ise Tel Biah ele geçirildi.

ON YEDİNCİ GÜN (22 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'in Suriye'deki merkezi Rakka'ya yönelik operasyonu kapsamında el Kamb'ı ele geçirdi.

Güney hattında ilerleyen SDG, Rakka kent merkezinin kuşatmasını tamamlamaya bir adım daha yaklaştı.

Öte yandan SDG güçlerinin kentin batısındaki Barid mahallesinde IŞİD'in bir bombalı aracını imha ettiği bildirildi. Bölgede çatışmalar sürüyor.

SDG'nin, Hattin ve el Kadisiye mahallelerinde de ilerleme kaydettiği öğrenildi.

ON ALTINCI GÜN (21 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka kent merkezine yönelik operasyonu kapsamında güney hattında ilerleyişini sürdürüyor.

SDG, Kasrat el Ferac'ın ardından Şeyh el Cimal'i de kontrolüne alarak, Rakka'nın tamamen kuşatılması için bir adım daha attı.

Ancak SDG, kuzey ve doğu hattında geriledi. IŞİD, 17. Tümen askeri üssünün güneyini ve Bitani mahallesinin bazı bölgelerini yeniden ele geçirdi.

ON BEŞİNCİ GÜN (20 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka kent merkezine yönelik operasyonu kapsamında kentin batı hattındaki Barid mahallesinde bulunan istihbarat binasında hakimiyeti sağladı.

SDG'nin el Devla kavşağına vardığı bildirildi.

Kentin güneyinde ise Kasrat el Ferac bölgesi ele geçirildi. Bu, Rakka'nın güneyden de kuşatılması için önemli bir ilerleme.

ON DÖRDÜNCÜ GÜN (19 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka kent merkezine yönelik operasyonun 2. haftasında Şeyh Cuma'nın doğusunda yer alan Tarım Araştırma Merkezi'ni kontrolü altına aldı.

Öte yandan Suriye ordusu da Rakka'nın güney kırsalında stratejik Resafa'dan IŞİD'i çıkarttı.

ON ÜÇÜNCÜ GÜN (18 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kırsalında Hinda, Ebu Cadi ve Bir Huseyn Asmar'ın IŞİD'den alındığını duyurdu. Bu 3 bölge, Tabka ve Mensura'nın güneyinde yer alıyor. Bu gelişme, güneybatı kırsalında ilerleyen Suriye ordusu ile SDG'nin karşı karşıya gelmesi riski taşıyordu nitekim akşam saatlerinde ABD öncülüğündeki Koalisyon'un Rakka'nın güney kırsalında Suriye ordusuna ait bir savaş uçağını düşürdüğü haberi geldi.

Suriye Demokratik Güçleri'nin, Rakka'nın doğusundaki Bitani semtinde kontrolü sağladığı duyuruldu.

ARA News'e konuşan Habun Osman, çok sayıda IŞİD'linin öldürüldüğünü söyledi.

Bitani, Rakka kent merkezinde el Meşaleb, Sabahiye, Romaniye ve Sina'dan sonra IŞİD'in çıkartıldığı beşinci mahalle oldu.

Rakka'nın batısındaki Hatin ve Kadisiye mahallelerinde de çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

ON İKİNCİ GÜN (17 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın güney hattında Kasrat Şeyh Cuma ve Şeyh Cuma bölgelerini kontrolü altına aldı.

Bazı kaynaklar 17. Tümen askeri üssünün SDG tarafından geir alındığını belirtirken bazı kaynaklarda ise IŞİD'in halen üssü elinde tuttuğu iddia ediliyor.

Öte yandan 17 Haziran Cumartesi günü, SDG'den operasyonun ilk 10 gününe dair açıklama yapıldı.

SDG, 10 günlük süreçte 4 mahallenin(el Meşaleb, Sabahiye, Romaniye, Sina) kontrol altına alındığını, 312 IŞİD'linin öldürüldüğünü, 7 IŞİD'linin sağ yakalandığını açıkladı. Öldürülen 312 IŞİD'liden 39'unun cenazesinin SDG'nin elinde olduğu açıklandı.

BARİD MAHALLESİ KONTROL ALTINA ALINDI

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın batısındaki Barid mahallesini kontrolü altına aldı. SDG'nin Hürriye mahallesine doğru ilerleyişini sürdürdüğü aktarıldı.

SDG'nin batı hattındaki bir diğer cephe olan el Kadissiye'ye giriş yaptığı, Hattin'de de çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

Kentin kuzeyindeki 17. Tümen askeri üssünde ise çatışmaların sürdüğü bildiriliyor. SDG'nin, dün bölgeyi bir kez daha ele geçirdiği duyurulmuştu ancak IŞİD saldırılarının sürdüğü aktarılıyor.

ON BİRİNCİ GÜN (16 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka operasyonu 11. gününe girerken, SDG güçlerinin kentte 3 mahalleye daha girdiği, IŞİD’in karşı saldırıya geçtiği bildirildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre SDG, Rakka’da el Batani, hatin ve Barid mahallelerine giriş yaptı.

IŞİD, kentin kuzeyinde 17. Tümen ordu üssünün de aralarında bulunduğu bazı noktaları geri aldı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları da sürerken bugün 1 sivilin ve 3 çocuğunun hava saldırısında hayatını kaybettiği açıklandı. Uçakların dün gece İntifada mahallesini vurduğu belirtildi.

SDG, şu ana kadar operasyon kapsamında Sina, Meşaleb, Romaniye ve Sabahiye mahallelerini kontrolü altına aldı.

ONUNCU GÜN (15 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokrasik Güçleri (SDG), IŞİD'in Suriye'deki fiili başkenti Rakka'nın merkezine dönük operasyonunu sürdürüyor.

Rudaw, SDG'nin kentin doğusundaki Sina'yı ele geçirdiğini ve ilerleyişini sürdürdüğünü duyurdu.

ARA News'e konuşan SDG Yetkilisi Habun Osman ise güçlerinin dün el Barid mahallesindeki er Razi okul binasında hakimiyeti sağladığını duyurdu. Binanın IŞİD tarafından silah deposu olarak kullanıldığı belirtildi.

SDG'nin binadan çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdiği belirtildi.

Osman, "El Barid mahallesi büyük oranda kontrolümüz altında. Teröristler, bazı binaların içerisinde saklanıyor" dedi.

YEDİNCİ GÜN (12 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri'nin IŞİD'in ülkedeki fiili başkenti olan Rakka kent merkezine dönük operasyonu 1. haftasına girdi.

SDG, pazartesi günü kent merkezindeki ilerleyişini Rakka Üniversitesi'ne ait bir binayı ele geçirerek sürdürdü.

IŞİD'in binayı güvenlik merkezi olarak kullandığı ve binada çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği belirtildi.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı ve çok sayıda IŞİD'linin öldürüldüğü aktarıldı.

17. Tümen ordu üssünün de IŞİD'den geri alındığı bildirildi.

ARA News'ün haberine göre IŞİD'in SDG bombardımanı sebebiyle ana mezarlığa erişemediği, bu yüzden ölülerini Rakka'daki eski Cami çevresine gömdüğü belirtildi.

SDG'nin Rakka'nın batısında Hatin, doğusunda ise Sina mahallelerine dönük operasyonları ise devam ediyor.

SDG, güçleri geride kalan bir haftada 3 mahalleyi kontrolü altına aldı. çarşamba günü kentin doğusundaki el Meşaleb, cuma günü batı mahallesi Sabahiye, pazar günü ise Romaniye mahallesi IŞİD'den alınmıştı.

ALTINCI GÜN (11 HAZİRAN 2017)

IŞİD'i Rakka'dan çıkarmak üzere operasyonlarını sürdüren Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Romaniye mahallesini kontrolü altına aldı. Romaniye, SDG'nin hakimiyetine giren 3. Rakka mahallesi oldu. SDG'nin sanayi bölgesi olan el Sina ve Hattin'e de girdiği açıklandı.

SDG Yetkilisi Habun Osman, ARA News'e yaptığı açıklamada Romaniye operasyonunda en az 15 IŞİD'linin öldürüldüğünü söyledi.

Rakka harekatının başladığını geçtiğimiz hafta Salı günü duyuran SDG, çarşamba günü doğu hattındaki el Meşaleb mahallesini, cuma günü ise kentin batısındaki Sabahiye mahallesini ele geçirmişti.

Öte yandan IŞİD'in dün karşı saldırılarla 17. Tümen ordu üssü ve şeker fabrikasını geri aldığı bildirildi.

BEŞİNCİ GÜN (10 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka kent merkezine yönelik ilerleyişi sürüyor.

Dün, Rakka'nın batı hattındaki mahallelere giriş yapan SDG'nin Sabahiye mahallesini kontrolü altına aldığı duyuruldu.

Operasyonlarda 14 IŞİD'linin öldürüldüğü bildirildi.

DÖRDÜNCÜ GÜN (9 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka kent merkezine batı hattından da giriş yaptı.

Al Masdar'ın haberine göre Sabahiye mahallesinde çok sayıda binayı kontrolü altına alan SDG güçleriyle IŞİD arasında kentin diğer bölgelerinde de şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

IŞİD'in Rakka sakinlerini zorla silahlandırarak savaşmaya zorladığı belirtiliyor.

Kentin batısında YPG ve Menbic Askeri Konseyi savaşçıları yer alıyor.

Operasyonun ilk haftası devam ederken IŞİD, kentin yüzde 90'ına hakim durumda.

ÜÇÜNCÜ GÜN (8 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka'nın el Meşaleb mahallesini kontrolü altına alırken, kentin batısındaki 1 km uzaklıkta bulunan Harkala köyünü de ele geçirdi.

Tabka civarında da operasyonlarını sürdüren SDG, Fırat Nehri'nin güney hattındaki ebu Asi köyünü hakimiyetine aldı.

İKİNCİ GÜN (7 HAZİRAN 2017)

Rakka kent merkezinin IŞİD’den alınması operasyonunu başlatan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), şehre doğudan giriş yaptı.

Kuzey hattında Mezra Hattin köyünü kontrolü altına alan SDG, bunun yanı sıra IŞİD’e ait askeri depoyu da ele geçirdi. Bu ilerleme sonucu SDG’nin kuzeyde, Rakka’nın banliyölerine 3 km uzaklıkta olduğu bildirildi. Bu bölgede SDG’nin önündeki en büyük engelin 17. Tümen üssü olduğu belirtiliyor.

YPG ve Menbic Askeri Meclisi savaşçılarının ağırlıkta olduğu batı hattında ise Tel Harkala ve el Nora köylerinin kontrol altına alındığı bildirildi. Bu hatta, Rakka’nın batı kapısı öncesi SDG güçlerinin önünde yalnızca 1 köy olduğu aktarıldı. YPG ve Menbic Askeri Meclisi, kentin batı banliyölerine 2.5 km uzaklıkta.

SDG, RAKKA OPERASYONUNU BAŞLATTI (6 HAZİRAN 2017)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka kent merkezinin IŞİD'den alınmasına yönelik operasyona başladı.

Operasyonun başladığı, SDG'yi oluşturan tüm bileşenlerin katıldığı bir basın açıklamasıyla duyuruldu. Açıklamada "Rakka'yı özgürleştirmek için büyük savaşı başlatıyoruz" denildi.

OPERASYONA KİMLER KATILIYOR?

Operasyona YPG/YPJ, Devrimciler Ordusu (Ceyşül Suvar), Kürt Cephesi (Cebhed el Ekrad), Demokratik el Şemal Tugayları, Aşiret Güçleri, Megavir Humus Tugayları, Sukur el Rakka, Özgürlük Tugayı (Liva el Tahrir), Selçuk Türkmen Tugayı, Hamam el Türkmen Şehitleri Tugayı, el Sanadid Güçleri, Süryani Askeri Meclisi, Menbic Askeri Meclisi, Deyrezzor Askeri Meclisi, Öz Savunma Güçleri ve Asayiş Güçleri katılıyor.

Başbakan Binali Yıldırım, pazar günü yaptığı açıklamada operasyonun 2 Haziran'da başladığını açıklamıştı. Ancak buna dair SDG'den ya da ABD öncülüğündeki 'IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon'dan bir doğrulama gelmemişti.

Daha önce yapılan bilgilendirmelerde ise Rakka operasyonunun yaz başında başlayacağı belirtiliyordu.

Pazartesi günü Rakka çevresinde yapılan operasyonlarda kuzey kırsalında 3 köyün daha IŞİD'den alındığı ve 36 IŞİD'linin öldürüldüğü duyuruldu.

Koalisyon Sözcüsü Ryan Dillon, SDG'nin Rakak kent merkezine kuzey ve doğudan 3, batıdan 10 kilometre uzaklıkta olduğunu açıklamıştı.

'FIRAT'IN GAZABI'NIN 4 AŞAMASI

SDG, Rakka vilayetinde IŞİD'e karşı operasyonlarına 'Fırat'ın Gazabı' adını vermişti. Operasyonlar Rakka kent merkezini izole etmeyi hedefliyordu.

6 Kasım 2016'da operasyonun ilk aşaması başlatılmış ve Rakka'nın kuzeyinde 560 km2'lik alan IŞİD'den alınmıştı.

10 Aralık 2016'da harekatın ikinci aşamasında Rakka'nın batısında 2 bin 500 km2'lik alan IŞİD'den alındı.

4 Şubat 2017'de başlayan üçüncü aşamada Rakka'nın doğusunda ve Fırat nehri üzerinde çok sayıda köy kontrol altına alındı.

13 Nisan'da başlayan dördüncü aşamada 'Fırat'ın Gazabı' kuzey ve batı kırsalına odaklandı. Tabka ve Tabka barajının alınması bu operasyonların en önemlisiydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Katar krizini gazeteler nasıl gördü?

SONRAKİ HABER

Belediye işçisinin ‘selfie’ duruşmasında beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...