07 Temmuz 2012 09:18

Novartis sendikacıyı işten attı

Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Yöneticisi Ahmet Akın, Novartis ilaç fabrikası yönetimi tarafından işten atıldı.2004 yılından beri Kurtköy’de faaliyetlerini sürdüren Novartis, ilaç sektörünün önde gelen firmalarından birisi.Bel fıtığı olması sonucu ameliyat olan Petrol-İş İstanbul 1

Novartis sendikacıyı işten attı
Paylaş
Özgür Akgül / Derya Dursun

2004 yılından beri Kurtköy’de faaliyetlerini sürdüren Novartis, ilaç sektörünün önde gelen firmalarından birisi.

Bel fıtığı olması sonucu ameliyat olan Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Yöneticisi Ahmet Akın, doktor raporlarına rağmen daha uygun bir işte çalıştırılması gerekirken, işten atıldı.

Şube yöneticisinin işten atılmasına tepki gösteren sendika yönetimi ve işçiler, dün fabrika önünde eylem gerçekleştirdi. Eyleme Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay ve Şube Sekreteri Haydar Canpolat da destek verdi.  

BİRLİĞİMİZİ SINAMASINLAR

Eylemde konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Biz Petrol-İş olarak Novartis’te uzun yıllardır örgütlüyüz. Şirketin de kendi ilkeleri var, altına imza attığı sözleşmeler var. Novartis çok uluslu bir firma. Dünya çapında kamuoyuna, çalışanlarına açıkladığı ilkeleri, prensipleri var. Ancak şirket bu ilkelerini de görmezden gelerek sağlık sorunlarıyla ilgili raporu olan bir arkadaşımızın iş akdini feshetti. Biz bunu asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“Hiç kimse Novartis’te Petrol-İş üyelerinin birliğini, beraberliğini test etmeye kalkmasın. Petrol-İş üyeleri bu birlik ve beraberliği, dayanışmayı bu işyerinde gösterdiler. Novartis işçisi arkadaşlarına, işine, ekmeğine, aşına, sendikasına sahip çıkmıştır. Bundan sonra da bu dayanışmayı göstermeye devam edecektir. Biz bunu bir işten çıkarma olayı olarak da görmüyoruz. Arkadaşımızın raporu var. Öncelikle Novartis’in, Şubemiz Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akın’ın sağlık sorunlarını dikkate alarak kendisine uygun bir iş bulması gerekirdi. Öncelikle altına imza attıkları sözleşmelere uyarak bir iş ortamının sağlanması gerekirdi. Bu yapılmadı” diyen Mustafa Öztaşkın, Novartis’in kendi ilkelerini ayaklar altına aldığını kaydetti.

Fabrikanın iki hafta süre ile kapandığını, üyelerinin izne çıktığının bilgisini veren Öztaşkın, işten atma olayının peşini bırakmayacaklarını, şube yöneticisinin işten atılarak diğer üyelerinin de baskı altına alınmak istendiğini, tehdit ettiklerini kaydetti.

Böyle tehditlere pabuç bırakmayacaklarını belirten Mustafa Öztaşkın, “Novartis Türkiye’nin en kısa sürede bu konuda çözüm üretmesini istiyoruz” diye konuştu.

İŞÇİLERE GÖZDAĞI VERİLİYOR

Çalışma koşullarını anlatan Ahmet Akın, 22 yıldır bu fabrikada çalıştığını, meslek hastalığına yakalandığını kaydetti. Akın, “Doktor ağır işte çalıştırılamaz raporu verdi. Daha önceleri de  doktor bana rapor verdiğinde her rapordan sonra fabrika yönetimi beni daha ağır işler vererek cezalandırmaya çalıştı. Son olarak açık ameliyat geçirdim, aldığım rapor sonucu yetkililer ‘Burası hacı baba tekkesi mi, sana göre işimiz yok’ dediler. Bunu sadece bana yapmıyorlar.  Her arkadaşımıza uygulama aynı. Bel fıtığı rahatsızlığı, neredeyse tüm arkadaşlarda görülür oldu. İstirahatı olan her işçiyi ağır işe vererek cezalandırılıyor” diye konuştu.

Paydos saatinde kısa bir süre önce isimlerinin fazla mesai yapacaklar listesine yazıldığını aktaran Akın, fabrikada taşeronlaştırmanın da yaygınlaştırıldığını, işçilerin 14-15 saat çalıştırıldığını söyledi. Akın, “İlaç üretimi yapan bir fabrikada işçi grip oluyor, burnu aka aka çalıştırılıyor. Doktora göndermiyorlar.
Çocuğumuz hastalandığında doktora götüreceğiz diye izin istediğimizde ‘İş mi önemli çocuğunuz mu önemli?​’ diyerek her meselede bizlere göz dağı vermeye çalışıyorlar” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Menekşe’den Önce’si gözyaşları arasında izlendi

SONRAKİ HABER

Yargı paketi kayıplar için ne getirecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...