06 Haziran 2017 01:17

Cam işçisi: İşçiden habersiz bir adım atılmasın

Cam işçisinden Şişecam patronu ile görüşme öncesi eylemleri durdurma kararı alan sendikaya uyarı: 'İşçiden habersin bir adım atmayın'

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Cam işçileri talepleri ve grev hakkı için günlerce direnirken, Şişecam patronu Kristal-İş’le görüşme talebinde bulundu. Saat 14.00’te yapılan görüşme öncesi Kristal-İş sabah 08.00 vardiyasından itibaren işçilerin fabrikadaki bekleyişine ve her vardiyada yapılan 2 saat üretimi durdurma eylemine 24 saat ara verilmesini istedi. Sürecin en başından beri “Görüşmeler başlasa bile eylemler devam etmeli” dediklerini hatırlatan cam işçileri Kristal-İş’e tepki gösterdi. “Eylemleri durdururken işçiye niye sormadınız” diyen işçiler genel merkeze uyarıda bulundu: “İşçiden habersin bir adım atmayın”

Şişecam’la Kristal-İş arasında süren toplusözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkmak isteyen ancak grevleri yasaklanınca direnişe geçen Kristal-İş üyesi cam işçileri, 13 gün boyunca fabrikada bekledi, her gün her vardiyada üretimi durdurma eylemi yaptı. Cam işçileri eylemlerini devam ettirirken dün Şişecam patronu Kristal-İş’le görüşme talebinde bulundu. Kristal-İş de işçilerden yaptıkları eyleme 24 saat ara vermelerini istedi. İşçiler eyleme ara verdi ancak Kristal-İş merkezine eylemleri durdurduğu için tepki gösterdi.

‘BİZE SORMADAN İMZA ATMAYIN’

Lüleburgaz’dan bir cam işçisi dün sabah saat 8’de görüşme yapılacağından haberdar olduklarını belirterek, “O saatten sonra eylemler durdu. Başından beri biz görüşmeler başlasa da eylemleri devam ettirelim dedik, niye devam ettirmiyoruz? Bu kararı alırken işçiye niye sormadınız? Biz 13 gündür burada yatıp kalktık. Hayatla bağımız koptu neredeyse. Ama hiçbir şey olmamış gibi patron göz kırpınca her şeyi rafa kaldıramayız. Tabanın talebi belli. Bize sorulmadan eylemlere ara verildi. Şimdi bize sormadan imza atmayın, habersiz bir adım bile atmayın ” diye konuştu.

Kırklareli Otocam’dan bir işçi de “04.00-12.00 nöbetinde kalmıştık. Sabah 8’de patronla saat 14.00’te görüşme yapılacağını söylediler. Normal şekilde çalışılacak dediler. Ne üretimi durdurma ne nöbet. Herkes saatinde gelip saatinde çıkacak, 8 saat çalışılacak dediler. 24 saat böyle olacakmış. TİS imzalanmadan böyle bir şeyin olmaması gerekiyordu. Bu durum cam işçisinin tarihine, geleneğine yakışmayan bir durum. Cam işçisinin geleneği bize başka bir şey söylüyor. Şimdi fabrikalarda işçilerin hepsi çok tepkili. İşçiler, ‘O zaman biz 13 gün niye bekledik’ diyor. Böyle saçmalık mı olur?” dedi.

‘PATRONUN TEHDİDİNİ BOŞA ÇIKARMALIYIZ’

İŞÇİLERİN eylemlerini yasa dışı olarak tanımlayan Şişecam patronu işçilere öneki gün yolladığı metinde, “2 saate varan sürelerde uyguladığınız geç işbaşı yapma eylemlerinizin sonucunda, işbaşında olmadığınız sürelerin ücretinizden ve hafta tatili hak edişinizden kesilmesi ve günlük fazla mesai sürelerinin hesabında eksik çalışma olarak değerlendirilmesi söz konusu olacaktır. Bildiğiniz üzere yapılan iş bırakma eylemleri ve vardiya devir teslimlerinin yapılmaması ilgili disiplin cezaları cetveline göre iş akitlerinin haklı nedenle feshini gerektirmektedir” dedi.

Metinde “Hak kaybı olarak gösterilmeye çalışılan idari maddeler bir önceki dönemde imzalanan ancak sendikaca işletilmeyen protokol ile benimsenen ve tamamen amacı aşan uygulamaların düzeltilmesini amaçlamakta, üç yıllık süre ise rekabetçi ortamda müşterilerin aradığı belirliliği sağlamayı hedeflemektedir. Kaldı ki geçmiş üç yıllık sözleşme dönemi, refah payının çalışanlarımıza aktarıldığı iyi bir örnek olmuştur” ifadeleri yer aldı.

Şişecam’ın yolladığı bu metinle kendilerini tehdit ettiğini belirten işçiler, “Biz kendi durumumuzun farkında değil miyiz? TİSK’e göre iyi denebilecek ücretler verdiğini söylüyor. Ama patronun tekliflerinin hayatımıza olumlu yansıyan hiçbir tarafı yok. Sendikamızdan da bu metinden sonra daha ileri kararlar almasını istiyoruz. İşverenin tehdidini boşa çıkarmalıyız” dedi.

ERDOĞAN’A TEPKİ SÜRÜYOR

CAM işçilerinin grevi tehdit olarak nitelendiren ve grev yasağını savunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da tepkisi devam ediyor. Bursa’daki Anadolu Cam Sanayi’den bir cam işçisi, “Biz işçilerin kaybedecek bir şeyi yok. Zaten iktidarın hiçbir zaman bizim yanımızda olmadığını biliyorduk. Bir taraftan haktan hukuktan bahsederken diğer taraftan böyle açıklamalar yapılması, iktidara destek verenlere garip geliyor şimdi. Bizim hakkımızı almamıza engel oluyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçileri sömürerek büyüyorlar

SONRAKİ HABER

İmamlar saldırganların cenaze namazını kıldırmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...