05 Haziran 2017 12:06

Ramazan Dede'nin tahliyesine tepki: 5 günde ne değişti!

Aladağ'da 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangınına ilişkin yargılanan 7 sanıktan biri olan Ramazan Dede tahliye oldu.

Paylaş

Erdi TÜTMEZ
İstanbul

Aladağ’da 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangınına ilişkin yargılanan 7 sanıktan biri olan Ramazan Dede tahliye oldu. 5 gün önce mahkemenin tutukluluk hallerine devam kararı verdiği sanıklardan Dede’nin serbest bırakılması ‘5 günde tutukluluk açısından hangi şartlar değişti?’ sorusunu gündeme getirdi. Kararı Evrensel'e değerlendiren Avukat Evren İşler de “Bu sanıklar ağır bir sorumluluğa sahipler. Tutuklu yargılanmaları gerek. İtiraz edeceğiz” dedi. 

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 öğrencinin de yaralandığı Süleymancılar cemaatine ait kız yurdu yangını faciasında, kusurlu oldukları gerekçesiyle 6 gün önce yargılanmaya başlayan tutuklu 7 sanıktan biri olan 70 yaşındaki Ramazan Dede tahliye oldu. Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle 30 Mayıs'ta ilk kez hakim karşısına çıkan 7 tutuklu sanık, yangın sırasında geç geldiğini iddia ettikleri itfaiye ekibini suçlamış ve tutuksuz yargılanmak istediklerini söylemişti. Sanıklardan Ramazan Dede, 43 yıldır yurdun bağlı bulunduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'nin yönetim kurulu üyesi olduğunu ve suçsuz olduğunu öne sürmüştü.

Ramazan Dede'nin avukatı Mümtaz Hasan Şahin'in önceki gün Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itirazda sanığın kaçma şüphesinin olmadığı, sabit ikametgah adresi olduğu, yaşı, nitelendirilen suç itibariyle cezanın paraya çevrilebileceği belirtilerek tahliyesi istendi. Kozan Ağır Ceza Mahkemesi yapılan tutukluluk itirazını değerlendirerek Ramazan Dede’yi tahliye etti.

‘TAHLİYEYE İTİRAZ EDECEĞİZ’

Kararı gazetemize değerlendiren Sosyal Haklar Derneği avukatlarından Evren İşler, Ramazan Dede hakkında verilen kararın yanlış olduğunu söyledi. Tahliye kararına itiraz edeceklerini belirten İşler, “Tahliye kararı kabul edilemez. Dava daha yeni görülmüştü ve sanıklar hakkında tutukluluğa devam kararı çıkmıştı. Böyle bir kararın ardından oluşan bu yeni durum doğru değil” açıklamasında bulundu. Verilen tahliye kararında açıklık olmadığını vurgulayan İşler, “Sanıklar yangın faciasında ağır bir sorumluluğa sahipler. Tutuklu yargılanmaları gerekiyor. Zaten dosyada bu sanıkların tutuklu yargılanmaları gereken tüm şartlar var. Ailelere baskı, delil karartma gibi olaylar da bütün bunlara eklendi. Dolayısıyla tutuklu yargılanmaları gerektiği açık. Bu karar yanlıştır ve itiraz edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘DEVLET AYAĞINA UZANILMASI GEREK’

Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur da tahliye kararına tepki gösterdi. Davayı ve yaşanan süreci değerlendiren Onur, şu ifadeleri kullandı: “Tutuklu olan insanlar buzdağının sadece görünen bir kısmı. Duruşmada sanık avukatlarından bazıları insanlık dışı ifadeler kullandı. Örneğin birisi ‘Devletin suçunu bu insanlar mı ödeyecek?’dedi. Evet, devletin suçu var. İhmali olanlar cezasını çekmeli. Mesele tek başına Ramazan Dede değil, dışarıda dolaşan insanlar var. Örneğin, İlçe Milli Eğitim Müdürü var, köyün yolunu yapmayanlar var. Milli Eğitim Müdürü yangının olduğu gün yurda sahip çıktı. Bunların da sorgulanması gerekiyor. Evet bu sanıkların tutukluları devam etsin ama dışarıda elini kolunu sallaya sallaya dolaşanlar var. Bu işin devlet ayağına da uzanılması gerek. Bakıyoruz, birçok davada uyduruk sebeplerle hapishanelere atılıyor. Burada yavrularımız ölüyor, 6 ay sonra hemen serbest kalıyorlar. Esas mesele tıpkı o avukatın dediği gibi devletin sorumsuzluğu...” 

ÖNCEKİ HABER

Halk otobüsü 5 araca çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Almanya medyası: Gabriel'in İncirlik temasları sonuçsuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...