05 Haziran 2017 11:23

EMEP: Çevre sorununu yaratanlar bu sorunu çözemez

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Emek Partisi 'Çevre sorununu yaratanlar bu sorunu çözemez' dedi.

Paylaş

Emek Partisi 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Birleşmiş Milletlerde 133 ülkenin katılımıyla her yıl 5 Haziran’ın Dünya Çevre günü olarak kabul edilmesinin üzerinde 45 yıl geçtiği ve 45 yıldır iklim değişikliği, küresel ısınma, kuraklık gibi yakıcı sorunların artarak devam ettiği belirtilen açıklamada “Yaşam alanlarımızın tahribatında rolü olan kapitalist ülkelerin yöneticileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hep aynı nakaratı tekrarlıyorlar: ‘Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyorum.’ Sanki 15 yıldır suyun ticarileştirilmesinde, tarım alanlarının tahrip edilmesinde, mera ve yaylaların yerleşime açılmasında veya taş ocağı çalıştırılmasında sorumlulukları yokmuş gibi” denildi. 

Emek Partisi açıklamasına şöyle devam etti: 

“Son olarak milyonlarca zeytin ağacının yok edilmesini sağlayacak yasa komisyondan geçti. Gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmak için vatandaşa duyarlılık çağrısı yapanlar en büyük duyarsızlığı sergiliyorlar. İllerde oluşturulan zeytinlikleri koruma kurulu, kamu yararı görüldüğünde maden ve sanayi tesisleri, taş ve kireç ocakları kurmak için zeytinliklerin kesimine izin verecekler. Dünyanın yeşili doların yeşilinin hatırına feda edilmektedir. 

Tarım alanlarının ortasına, yanı başına kurulan termik santraller; dereleri ve akarsuları yatağından alıp kanal yada tünelden akıtmak suretiyle çevreyi kurutan HES’ler; Bergama’dan Eşme’ye, Cerattepe’de Yeşil Yol’a kadar AKP hükümeti döneminde yapılan bütün tarım ve çevre düzenlemeleri ya bir maden şirketini yada enerji şirketini ihya etmektedir. Kamu yararı kılıfıyla yaratılan rantlardan kalkınanlar tekellerin patronlarıdır. Halk ise bu yağma sırasında giderek yoksullaşmakta, nefes alamaz hale gelmektedir. Talan edilen tarım topraklarında ağır sömürü koşullarında düşük ücret karşılığında kiralık işçi olarak çalışmak zorunda kalan işçiler için yaşam koşulları dayanılmaz hale gelmiştir. 

Toprağın üstü patronlara cennet,emekçilere ise cehennem olacaktır. 

Suyunu, toprağını ve yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren halk ve üretici köylüler için iktidarın vaatlerinin boş olduğu açıktır. AKP Hükümeti şimdiye kadar uyguladığı politikalarla ülkeyi çöle çevirecek adımlar atmıştır.  

Bu nedenle yaşanacak bir dünya, çevreyi yağmalayan ve halkın ve canlıların yaşam hakkını tehdit eden rant dağıtımına odaklanmış politikalar durdurularak kurulabilir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Savaşçı dizisinin başrol oyuncusundan açıklama

SONRAKİ HABER

Bülent Arınç'ın damadına 'FETÖ'den tutuklama talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...