‘Kıdem kalkarsa sendika koltuklarında oturmanın anlamı yok’

CHP tarafından düzenlenen Kıdem Tazminatı Çalıştayı’na katılan işçi konfederasyonları birlik vurgusu yaptı.

05 Haziran 2017 10:50
Paylaş

İşçi konfederasyonları, CHP tarafından düzenlenen Kıdem Tazminatı Çalıştayı’nda bir araya geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, patronların kıdem tazminatı açıklamasına ilişkin “Benimle konuştuklarında da kıdem tazminatı bu haliyle kalsın dediler ama hükümet kıdem tazminatı kaldırıyoruz dediği gibi hemen o tarafa geçerler” dedi ve kıdemin fona devredilemsi durumunda sendika koltuklarında oturmalarının bir anlamı kalmayacağını söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Tek cümlelik bir düzenleme ile kıdem tazminatı işyerininı iflas durumunda devlet tarafından verilsin, işverenden haciz ile alınsın" dedi.

CHP Emek Büroları tarafından düzenlenen Kıdem Tazminatı Çalıştayı, Ankara TBB Konukevi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya Türk-İş, DİSK, Hak-İş genel başkanları, akademisyenler ve uzmanlar katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekillerinin de katıldığı çalıştayda açılış konuşmalarının ardından akademisyenler ve üç işçi konfederasyonunun uzmanları da eleştirilerini, taleplerini sıraladı. 

ATALAY: YAN YANA GELEMİYORUZ Kİ BİZİ DİNLESİNLER

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Uzun yıllardır böyle bir şekilde yan yana gelmedik” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk-İş’in birinci önceliğinin Türkiye’nin birliği, ikinci sırada ise temsil ettiği işçiler olduğunu belirten Atalay, kıdem tazminatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Patronların kıdem tazminatının gündemden kaldırılması ile ilgili açıklamasına değinen Atalay, “Benimle konuştuklarında da kıdem tazminatı bu haliyle kalsın dediler ama hükümet kıdem tazminatı kaldırıyoruz dediği gibi hemen o tarafa geçerler” dedi. “Biz üç genel başkan hep ağlayacak mıyız” diye soran Atalay, kıdem tazminatının mevcut yapısının kalkması halinde sendika başkanlarının bu koltuklarda oturmalarının bir anlamı olmadığını söyledi. Atalay, “Biz üçümüz yan yana gelemiyoruz ki bizi nasıl dinlesinler? Biz üç genel başkan ne zaman aynı partiye oy verirsek o zaman bu işi çözeriz” diye konuştu. Atalay, işçiler tazminat kıdem tazminatını alamıyor gerekçesiyle bir düzenleme yapılacaksa alamayan başta organize sanayi bölgelerinde çalışanlar olmak üzere alamayan işçiler için bir düzenleme yapılmasını istedi.

'TASLAK SENDİKALARDAN GİZLENİYOR'

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, geçtiğimiz yıllarda hazırlanan ulusal istihdam stratejisinde özel sitihdam bürolarının, kıdem tazminatının fona devredilmesinin, evden çalışmanın yer aldığını hatırlattı. AKP hükümetinin önümüzdeki dönem 6 milyon insanın özel istihdam bürolarına gitmesini de planlandığını belirten Beko, kıdem tazminatı konusunda bakanlığın söylediği şekilde üçlü danışmada bir araya gelmediklerini dile getirdi. Böyle bir danışma ile kıdem tazminatı taslağına son halinin verilmediğini ifade eden Beko, şu an nasıl bir çalışma yapıldığı konusunda da herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi. Kıdem tazminatının kaldırılmasının işten atmaları kolaylaştıracağını belirten Beko, bunun aynı zamanda emekçilerin iş güvencesini ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çekti.

Kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin önerilerde bulunan Beko, “Tek cümlelik bir düzenleme ile kıdem tazminatı işyerininı iflas durumunda devlet tarafından verilsin. “Tek cümlelik bir düzenleme ile kıdem tazminatı işyerininı iflas durumunda devlet tarafından verilsin, işverenden haciz ile alınsın. Kıdem tazminatı bir gün çalışana bile verilsin” dedi.

HAK-İŞ: MEVCUT DURUMLA OLMAZ

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise kıdem tazminatında düzenlemeye gidilmesini savundu. Kıdem tazminatının yıllarca yapılan düzenlemelerle iyi bir noktaya geldiğini ve bu alndaki en büyük saldırının 1980 darbesi tarafından yapıldığını söyleyen Arslan, işçilerin birçok yerde kıdem tazminatını alamadıklarını dile getirdi. Diğer konfederasyonların mevcut kıdem tazminatı sisteminin korunmasını istemelerine eleştiren Arslan, bir düzenleme yapılarak daha iyi noktaya gelinmesi gerektiğini söyledi. Arslan, “Sanıyorum işveren ve hükümet bir konuda hata yapıyor. Bize bugüne kadar bir taslak gelmedi. Halbuki üçlü danışma kurulu ne için var? Bizden saklanıyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

PAÜ rektörünün eşi istifa etti, kendisi hâlâ görevde

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu: Gazeteciler ajan olarak kullanılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...