05 Haziran 2017 10:43

İzmir Barosu: Zeytin tasarısı geri çekilmeli

İzmir Barosu, Dünya Çevre Günü nedeni ile yaptığı açıklamada zeytinliklerin önemine dikkat çekti.   

Paylaş

İzmir Barosu, Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, 17 Mayıs’ta TBMM’ye sunulan zeytinliklerle ilgili, “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın geri çekilmesini istedi. 

İzmir Adliyesi Baro biriminde yapılan basın toplantısında konuşan İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, zeytinciliğin Türkiye’de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağını oluşturduğunu, işlenen tarım alanlarının yüzde 3,5’una karşılık geldiğini belirterek “Zeytin üretimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı beslenmede, istihdam sağlanmasında ve diğer sanayi kollarına pazar yaratmada, yüksek katma değeriyle doğrudan ve dolaylı yoldan 10 milyon kişinin geçimini sağlamada, tarımsal ve sosyoekonomik yönden ciddi bir önem taşımaktadır” dedi.

Özcan, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Koordinatörlüğünde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlanan raporda 2016-17 sezonu zeytinyağı üretimi resmi rekolte tahminin 177 bin 365 ton olduğunu belirtti.

Zeytin ağacının Anadolu’da on bin yıldır insanoğlunun, geçim, beslenme, sağlık ve güzellik kaynağı olduğunu dile getiren Özcan “Dünya var oldukça da insanlığa ve çevreye hizmete devam edecektir. Bu yönüyle yeryüzünde hiçbir madenin getirisi zeytin ağacının toplam getirisi kadar olamaz” dedi.

‘EN AZ YÜZDE 70’İ ZEYTİNLİK VASFINDAN ÇIKARILACAK’

Meclise getirilen kanun tasarısının 2’inci maddesinde zeytinlik alanların daraltıldığını, bir dekar alanda en az on beş kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisi bulunmuyorsa o yerin “Zeytinlik saha” sayılmadığını belirten Özcan “Ülkemizde zeytinlikler küçük ve dağınıktır. Bu hüküm ile zeytinliklerin en az yüzde yetmişinin zeytinlik vasfından çıkarılabileceği tahmin edilmektedir” dedi.

Düzenleme ile artık zeytin üreten köylünün, üreticinin, küçük alalarda bulunan zeytinliğinin zeytinlikten sayılmayacağını, hiçbir hak ve teşvikten yararlanamayacağını, büyük işletmelerin daha da güçlenmesinin sağlanacağını dile getiren Özcan “Kanun Tasarısı ile zeytinlik sahaların bulunduğu illerde valinin başkanlığında Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturuluyor. Tasarı yasalaştığı takdirde kurul, muğlak bir ‘kamu yararı’ kavramıyla, zeytinlik sahalarında sanayileşme, madencilik, tesisleşme ve yapılaşma faaliyetine karar verebilecek” dedi.

Yine tasarı ile zeytinliklerin akıbetinin yatırım ağırlıklı bakanlıkların kararlarına bırakıldığını belirten Özcan “Tasarı sadece zeytinliklerin yok edilmesi değil kıyı ve meraların yağma ve talanına da yol açmasının önünü açan, ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın geri çekilmesini ve gelecek kuşaklar ile ülke çıkarları temel alınarak bir daha değerlendirmesini talep ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gülmen ve Özakça'nın davası 31 Ekim'de görülecek

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Kıdem için kiminle konuştuğunuzu gizliyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...