05 Haziran 2017 08:01

Mayıs ayı iş cinayeti raporu: En az 146 işçi öldü

İSİG Meclisi mayıs ayında en az 146, yılın ilk 5 ayında da en az 741 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi mayıs ayında en az 146, yılın ilk 5 ayında da en az 741 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

Mayıs ayında yaşamını yitiren 146 emekçinin 113’ü işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 28’i çiftçilerden-küçük toprak sahiplerinden ve 5’i esnaflardan olmak üzere 33’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.

Raporda mayıs ayında iş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımı hakkında da bilgi verildi. Tarım-orman 37, inşaat-yol 30, taşımacılık 23, ticaret-büro 15, madencilik 7, metal 6, konaklama-eğlence 6, belediye-genel işler 5, sağlık-sosyal hizmetler 4, ağaç-kâğıt 3, petro-kimya-lastik 2, çimento-cam 2, savunma-güvenlik 2, gıda-şeker 1, tekstil-deri 1, enerji 1, çalıştığı iş kolunu belirlenemeyen1 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenler arasında 15-17 yaş arasındaki 5 çocuk işçi de yer aldı.

İş cinayetlerinin önlenmesi için önerilerin de sunulduğu raporda, “İş cinayetlerinin önlenmesi, sağlıklı ve güvenli çalışmanın ön koşulu işçi katılımıdır. İşçiler ancak sendikalaşarak bunu sağlayabilir. Sendikal örgütlenme özgürlüğü üzerindeki baskılar sona ermelidir! İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları her işyerinde bulunmalı, işler hale getirilmeli, kurulların en az yarısı işçi temsilcilerinden oluşmalı ve işçi temsilcilerinin işten atılmaları yasaklanmalıdır! Taşeronlaştırma ve kiralık işçiliğe son verilmeli. İş cinayetlerinin sorumlusu patronlar, bürokratlar ve siyasiler yargılanmalıdır” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Durgunsu Kano 3. Dünya Kupası sona erdi

SONRAKİ HABER

CONIFA 2017: Sınır tanımayan turnuva başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...