05 Haziran 2017 07:40

CarrefourSA'da 5 milyonluk yatırım işçiye kıyım olarak döndü

Adana'da 5 milyonluk yatırımla M1 Alışveriş Merkezi'ne giren CarrefourSa, 30 kadar işçiyi işten attı.

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

Hizmet verdiği arazide yapılan imar değişikliği sonucu mağazasını kapatan CarrefourSA'nın Adana'daki yeni hipermarketi M1 Adana Alışveriş Merkezi'nde hizmete açıldı. Ancak CarrefourSA yeni yere taşınırken 30 kadar işçiyi işten attı. İlk olarak 19 kişiyi topluca işten atan CarrefourSA daha sonra peyder pey işçi atmaya devam etti. Her gün bir iki işçiyi işten atan CarrefourSA’nın şu ana kadar 30’un üzerinde işçiyi attığı söyleniyor. İşten atılan işçiler Tez Koop İş üyesi. Üstelik denetim kurulu üyesi de işten atılanlar arasında. Tez Koop İş Sendikasının iç sorunlarla boğuştuğu ve işten atılan işçiler için bir şey yapmadığı belirtiliyor. Tez Koop İş Adana 1 Nolu Şubenin mevcut başkan ile sekreterinin genel merkez tarafından görevden uzaklaştırıldığı, genel merkezdeki ayrıma göre aşağıda da sendika arasında gruplaşmaların olduğu işçiler arasında konuşuluyor. İşten atılan işçiler, “Biz ekmeğimizden olduk. Ama sendikanızdan bir ses yok. Kongre olacak mı kayyım mı atanacak, yönetime kim gelecek sendikadakilerin derdi bu olmuş” şeklinde konuştu.

GEREKÇE DARALMA

Adana’da CarrefourSA Kurttepe şubesi geçtiğimiz ay M1 Adana Alışveriş Merkezi’ne taşındı. Eski yerde 10 bin metrekare alanda faaliyet yürütülürken taşınılan yerde ise 4 bin 500 metrekare alanda faaliyet yürütülecek. CarrefourSA, daralma gerekçesi ile son bir buçuk ayda 30 civarı işçiyi işten çıkardı. Aynı zamanda Tez-Koop-İş sendikası üyesi olan işçiler, işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu ve sendikalarının da işten atmalara ses çıkarmadığını söyledi.

17 Nisan’da daralma gerekçe gösterilerek işten çıkarılan bir işçi, işe iade davası açtığını söyleyerek davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti. İşten çıkarılanların kıdem ve ihbar tazminatlarını almasına karşın çıkarmaların hukuksuz olduğunu belirten işçi, hamile olan, süt izninde olan kadın işçilerin de çıkarıldıklarını söyledi. İşten atıldıkları gün sendikayı aradıklarını ancak sendikacılar tarafından geçiştirildiklerini belirten işçi, sonraki süreçte de sendikanın kendileriyle hiç ilgilenmediğini ve arayıp sormadığını belirtti. CarrefourSA’nın yeni yere taşınmasından sonra da çıkarmaların yaşandığını belirten işçi, bundan sonra da işten atmaların devam edeceğini öğrendiklerini söyledi. Çıkarılan birçok işçinin sosyal haklar ve ücretler konusunda yeni işe girenlerden daha iyi konumda olduğunu belirten işçi şöyle konuştu: “CarrefourSA İŞKUR üzerinden sıfır maliyetle işçi çalıştırmak için işçi çıkarmaya devam edecek. Yeni alınan işçilerin finansmanı işsizlik sigortasından sağlandığını için patrona hiçbir maliyet yüklemiyor. Onun için eski işçileri atıp yerine ücretini İŞKUR’un ödediği işçileri alıyorlar” dedi. Şu ana kadar 30 kişinin işinden edildiğini söyleyen bir işçi, çıkarmaların sebebinin kendilerine faaliyet yürütülen alanın küçülmesi olarak aktarıldığını dile getirdi.

5 MİLYONLUK YATIRIM YAPTI, İŞÇİLERİ KAPI DIŞARI ETTİ

M1 Alışveriş Merkezi içinde hizmete giren CarrefourSA’nın açılışını Genel Müdürü Ziya Hakan Ergin, yapmıştı. Yeni açılan mağazada birçok yeniliğin olduğunu belirten Ziya Hakan Ergin, “5 yıldır ilk defa bir hipermarket açıyoruz. Bunun kendi memleketim Adana’da olması ayrıca gurur verici bir olay. En son konseptlerimizi, dünyada uyguladığımız birçok yeniliği buraya getirdik” dedi. Yeni hipermarkete 5 milyon lira yatırım yaptıklarını belirten Ergin şöyle devam etti: “Bu mağazamızda birçok yenilik var. Ayrıca 5 milyon lira yatırım yaptık. Türkiye’de ilk kez plastik sepeti burada kullanıyoruz. Bu da çok yeni, dünyada yeni kullanılan bir şey. Adana’daki müşterilerimize daha iyi hizmet vermek istiyoruz.  Bunun için de daha yüksek seviyede, daha yüksek çıtada bir hizmet vereceğimize inanıyoruz. Bu Türkiye’de 630’uncu mağazamız. Adana’da bir fırsat çıktı. M1 Alışveriş Merkezi’nin başarısını hepimiz biliyoruz. Buranın cazibesine kapılmamak mümkün değil.”

ÖNCEKİ HABER

Çaycuma’da gökyüzü uçurtmalarla şenlendi

SONRAKİ HABER

Fikret Orman: ‘Güneş’li günler sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...