05 Haziran 2017 01:16

Metal fırtına halen işçilere yol gösteriyor

Uğur Ökdemir Metal eylemlerine öncülük eden Renault işçileri ile 2017 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'ni konuştu.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal eylemlerine öncülük eden Renault işçileri, şimdi 2017 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’ne hazırlanıyor. 2015 Mayısı’nda yaşanan metal fırtınadan bu yana elde ettikleri deneyimlere dikkat çeken işçiler, bir yandan da grev yasağına karşı fiili olarak mücadelelerini sürdüren cam işçilerini takip ediyor. 2017 MESS sözleşmesinden beklentisi yüksek olan işçiler, kötü bir sözleşme imzalanması halinde tepkinin büyük olacağına dikkat çekiyor. Yeni seçilen temsilcilerin “2018’e kadar bizden bir şey beklemeyin” sözlerine tepki gösteren işçiler, “Beklenti halinde herkes ama işçinin çoğunda da şu düşünce var bu işi işçi kendisi çözecek diye. O yüzden 2015 Mayısı’nda verilen mücadele önümüze halen ışık tutuyor” dedi. 

ÖNCE İŞÇİDEKİ KIRGINLIĞI, GÜVENSİZLİĞİ GİDERMELİYİZ

Fabrikadaki herkesin 2017 MESS Toplu İş Sözleşmesinden beklentisinin halen yüksek olduğunu söyleyen bir Renault işçisi; “Eğer işçinin talepleri karşılanmazsa işçi tekrar patlar gibi duruyor. Şu an sessiz bir şekilde bekliyor. Bunun sebepleri var. En başta yaklaşan revizyon dönemi” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Şu an bir taslak tartışması yok açıkçası. Gerçi taslaklar birçok kişi için bir şey ifade etmemeye başladı. MESS her şekilde kendi isteğini dayatıyor. Türk Metal’in de buna karşı koyacağını pek düşünmüyorum. Karşı koysaydı bu zamana kadar yapardı” dedi.

İşçilerde bir kırgınlığın, güvensizliğin olduğunu belirten işçi, “Önce bu kırgınlığı ortadan kaldırmalıyız. Bunu ortadan kaldırdıktan sonra her şey başka olabilir. Sonuçta Renault işçisinin elde ettiği büyük bir deneyim var. Sözleşmeye giderken bölümlerden başlayarak kendi temsilcilerini komitelerini çıkarması çok kolay olur. Fakat şuan bunu kimse konuşmuyor biraz daha zamanı var gibi. Şu revizyon dönemi geçtikten sonra daha bir netleşir her şey. İşçide acaba ben bu revizyon döneminde çıkartılacak mıyım, işsiz mi kalacağım düşüncesi var. Durum böyle olunca başka bir şey düşünmüyor dolayısıyla” dedi.

BU İŞİ İŞÇİ ÇÖZECEK

Türk Metal’in yaptığı son seçimde göreve getirilen temsilcilerin ise sözleşme ve revizyon hakkında pek bir şey konuşmamasına tepki gösteren bir başka işçi; “Hatta 2018’e kadar bir şey beklemeyin dediklerini söylüyorlarmış. Öyle şeyler kulağımıza geldi. Madem bir şey beklemeyin diyecektiniz neden temsilci oldunuz. Bunu söyledilerse vardır bir duyumları bunların. Anlaşılan bu sözleşmeden iyi bir şey çıkmayacak. İşçinin de beklentisi iyi bir sözleşme olmasından yana. Böyle bir durum karşısında işçinin tepkisi olur bu sefer kolay geçiştirecekleri bir ortam yok fabrikalarda” dedi. İşçinin sözleşme olmazsa “şunlar olur” gibi bir ortaya net bir şey koymadığını ifade eden işçi, şunları söyledi: “Bu süreç biraz daha yaklaştığında bir şeyler ortaya çıkacak gibi duruyor. Beklenti halinde herkes ama işçinin çoğunda da şu düşünce var bu işi işçi kendisi çözecek başka kimse çözmeyecek diye. O yüzden 2015 Mayısı’nda verilen mücadele önümüze halen ışık tutuyor” dedi.

CAM İŞÇİLERİ GREV YASAKLARINI BOŞA ÇIKARIYOR

Cam işçilerinin grev yasağına karşı fabrikada yaptıkları eylemler önemli olduğunu söyleyen bir Renault işçisi, “Bize de yasak dediler eylem yapamazsınız dediler ama eylemlerimizi yaptık ve kazanım elde ettik Mayıs ayında. Şimdi de grevleri yasaklıyorlar ama işçi bunu dinlemiyor çünkü işçinin geleceği, çocuğunun geleceği elinden alınmak isteniyor. İşçinin birlik içinde hareket etmesi bütün yasakları, olmaz denilenleri bir kenara atıyor” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Cam işçilerinin eylemleri çok önemli grev yasaklarını boşa çıkarmak için. Bu davranışları bize sözleşme döneminde yol gösterecek, yasaklanan grevleri metal işçileri de tanımayacaktır. Camda elde edilen bir kazanım bizimde kazanımız olacak o yüzden cam işçilerinin eylemleri pek basında gösterilmiyor ama biz biliyoruz olanları. Fabrika da yoğun bir şekilde konuşulmasa da işçinin bir gözü hep orada.” 

ÖNCEKİ HABER

Son kale için mücadele işyerlerinden büyüyecek

SONRAKİ HABER

Katar-Suudi gerginliği yeni ittifaklar doğurur mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...