04 Haziran 2017 17:50

'Gezi ‘artık yeter’ diyenlerin birliğidir'

Gebze Demokrasi Girişimi Gezi direnişinin 4. yılı dolayısıyla etkinlik gerçekleştirdi: Gezi ‘artık yeter’ diyenlerin birliğidir

Paylaş

Gebze Demokrasi Girişimi Gezi Direnişinin 4. yılı nedeniyle bir araya gelerek etkinlik düzenledi. TMMOB’da gerçekleştirilen etkinlikte aynı zamanda Haziran ayında yaşamını yitiren Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif de unutulmadı. 

Müzik dinletisi ile başlayan etkinlikte konuşan Gökhan Orhan “Resmi verilere göre; 80 ile yayılan, 4.5 milyon kişinin katıldığı, 8 kişinin yaşamını yitirip yüzlerce kişinin yaralandığı, binlerce kişinin gözaltına alındığı, tutuklandığı eylemler AKP tarihi içinde AKP iktidarına karşı girişilen en büyük direniştir” dedi. 

Gezi’de hayatını kaybedenlerin ailelerinin konuşmaları, Tayyip Erdoğan’ın söylemleri, Gezi Pakındaki birliktelik, polis saldırıları ve mücadele vurgusunun olduğu bir sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Etkinlikte ayrıca siyasi düşüncesi nedeni ile 32 yıl tutuklu kaldıktan sonra bırakılan Tahir Canan da bir konuşma yaptı. Canan, “Haziran ayı Türkiye tarihi için direnişleriyle, ölümlerle hatırlanan bir ay… Haziran,15-16 Haziran Direnişleri demektir. Gezide kaybettiğimiz 8 gençtir, yaralanan yüzlerce vatandaş demektir. Antep’te THKO militanlarının direnişi 48 saatlik devrime adanmışlığın tarihi demektir. Orhan Kemal, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Nazım Hikmet, Ahmet Arif demektir. Nurhak’ta ölen Sinan Cemgil ve arkadaşları demektir. Geçmişten bugüne kadar devrimciler, yazarlar, düşünürler, devrimci militanlar egemen sınıflar için vatan hainidir. İnsanlara değen, dokunan tüm insanlar, yaşam hakkı için sokaklarda olanlar vatan haini ilan edilmiştir. Orhan Kemal gibi, Nazım Hikmet gibi, Ahmed Arif gibi Enver Gökçe gibi insanlık abidelerinin yolu da cezaevleri yollarından geçer. Ama onlar hapishanelerde de hayatı yeniden üreterek eserlerini ortaya koymuşlardır. Hasan İzzettin Dinamo, Aziz Nesin, Kemal Tahir gibi aydınlık insanlarımız cezaevlerinde yetişmişlerdir. Yani diyeceğim odur ki bu ülkenin vicdanları dün de, bugün de cezaevlerindedir. Direnen insanlık tarihi de dün olduğu gibi oradan yazılacaktır. Selam olsun aydınlık bir dünyayı yaşatmaya çalışanlara…”dedi.

Etkinliğin devamında Gezi Parkı Direnişinin 4. yılı nedeniyle Taksim Dayanışması’nın yayınlamış olduğu bildiriden de bölümler okundu. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakandan eşini atayan Rektör açıklaması: Doğru bulmuyorum

SONRAKİ HABER

Malatya Uluslararası Film Festivali’ne başvurular başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa