04 Haziran 2017 14:10

Rakka için kritik dönemeç

IŞİD'nin başkenti olarak görülen Rakka kenti Uluslararası Koalisyon'un desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri tarafından kuşatıldı.

Paylaş

IŞİD’in Suriye’deki başkenti olarak nitelendirilen Rakka kenti yakınlarındaki stratejik bir kasaba ve ülkenin üçüncü büyük barajı olan Azadi barajı. Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) eline çekti. 

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka yakınlarında bulunan Mansura kasabasını IŞİD’den aldı. Mansura kasabasının, günlerce süren yoğun çatışmalar sonucunda kurtarıldığı bildirildi. 

Kasaba, Rakka’ya 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Sputnik’in haberine göre dün kasabada IŞİD mensuplarını arama çalışmaları sürerken, örgüte ait cephanelik ve bomba yüklü araçlar ele geçirildi. 

IŞİD’in 2014 yılında işgal ettiği kasaba, örgütün üyelerini eğittiği merkezlerden biriydi.

10 BİN SİVİL RAKKA’YI TERK ETTİ

Suriye’de IŞİD’in kalesi olarak bilinen Rakka kentine yönelik operasyon hazırlıkları tamamlanırken, her gün yüzlerce sivil kenti terk ediyor. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü (MSF), sivilin kentten kaçarak, Rakka’nın kuzeyinde bulunan mülteci kamplarına sığındığını açıkladı. 

MSF, şu ana kadar 10 bine yakın sivilin sığındığını kaydetti. Rakka’nın nüfusu 200 bin olarak tahmin edilse de, kentte şu an tam olarak kaç kişinin yaşadığı bilinmiyor.

SDG KOMUTANI: KENT MERKEZİNE GİRECEĞİZ

Rakka’yı kuzey, doğu ve batıdan kuşatan Kürt Halk Savunma Güçleri liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanlarından Rojda Felat, kent merkezine operasyon başlatacaklarını açıkladı. 

Dihaber’in haberine göre Felat, Azadi Barajı’nın alınmasıyla Rakka’nın diğer Suriye kentleriyle olan son bağlantısının da kesildiğini dile getirdi. 

Kenti üç taraftan da kuşatmaya aldıktan sonra operasyonlarına başlayacaklarını aktaran Felat, Rakka operasyonunun önemine de dikkat çekti. Felat, “Tabka’da kadınları onların esaretinden kurtardığımız gibi Rakka’da da onları kurtaracağız. Şimdi kentin kuşatmasını tamamlayarak, kısa bir süre sonra Rakka kent merkezine de gideceğiz” dedi. 

ABD SÖZCÜSÜ: 3 KM YAKINDAYIZ 

ABD’nin yönettiği Uluslararası Koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon operasyonun zaman çizelgesi hakkında yorum yapmayacağını söylemişti. 

Önceki gün konuşan Dillon, SDG’nin Rakka’ya kuzeyden ve doğudan 3 kilometre kadar yaklaştığını, batıdan ise 10 kilometre uzaklıkta olduğunu kaydetmişti. Hafta başında ise ABD, YPG’ye silah sevkiyatının başladığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Isparta'da sağanak yağmur sele neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...