04 Haziran 2017 13:25

Tazminat ‘işçilerin kalecisi’dir

Ankara’nın Mamak ilçesinde yapılan panelde kıdem tazminatının fon adı altında alınması masaya yatırıldı. 

Paylaş

Sendika Uzmanı Onur Bakır, kıdem tazminatı hakkını, bir futbol takımı benzetmesiyle açıkladı. Forvete sendikaları, orta sahaya iş yasalarını, defansa iş güvencesini koyduğu bu örnekte kaleye kıdem tazminatını yerleştiren Bakır, kıdem tazminatının hiçbir yasal iş güvencesi olmayan işçilerin iş güvencesi olduğunu ve şimdi bu güvencenin de ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyledi.

Ankara’nın Mamak ilçesinde Emek ve Demokrasi Güçleri 3 Haziran Cumartesi günü Tuzluçayır Feyzullah Çınar Parkı’nda “Kıdem Tazminatı Gasbedilemez!” başlıklı bir panel düzenledi. Avukat İlke Işık, Sendika Uzmanı Onur Bakır ve Akademisyen Yüksel Akkaya’nın konuşmacı olarak katıldıkları panelde son günlerin en büyük gündemi olan kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimi konuşuldu. 

İŞÇİLERİ RAHATÇA İŞTEN ATABİLECEKLER

Avukat İlke Işık, kıdem tazminatının alınma şartlarını, var olan hukuksal prosedürleri anlatırken kıdem tazminatının verilmesi hususunda patronların zaten her zaman zorluklar çıkarttıklarını, haksız uygulamalarla tazminatın işçiye verilmesini engellediklerini söyledi. İlke Işık; özellikle küçük işletmelerde bu gasbın daha yoğun olduğunu, birçok işçinin zaten bin bir sebeple bu haklarından mahrum edildiğini ifade etti. Ancak buna rağmen işçilerin on yıl içerisinde dava açtıklarında kıdem tazminatını almalarının mümkün olabileceğini belirten Işık, kıdem tazminatına getirilecek düzenlemenin işçilerin rahatça işten atılmasına, çalışma koşullarının daha da kuralsızlaşacağına dikkat çekti. Işık, “Eğer bir uygulama yapılacaksa bunun tüm işçilerin kıdem tazminatının mahkemesiz, rahatça alabildikleri bir düzenlemeyle zaten halihazırda var olan sıkıntıların çözülmesi için çalışılması gerekiyor” dedi. 

KIDEM TAZMİNATINA FUTBOL BENZETMESİ

Sendika Uzmanı Onur Bakır kıdem tazminatı hakkını, bir futbol takımı benzetmesiyle açıkladı. Forvete sendikaları, orta sahaya iş yasalarını, defansa iş güvencesini koyduğu bu örnekte kaleye kıdem tazminatını yerleştiren Bakır, kıdem tazminatının hiçbir yasal iş güvencesi olmayan işçilerin iş güvencesi olduğunu ve şimdi bu güvencenin de ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyledi. Kıdem tazminatının ortadan kalkması durumunda esnek ve güvencesiz çalışma ortamının artacağını dile getiren Bakır, böylece ‘takımın kalecisi’nin yok edilerek takımın mağlup edileceğini anlattı. Hükümetin hazırladığı taslağı sendikalara göndermeyerek sır gibi sakladığını belirten Bakır, bunu hükümet ve sermaye arasında yapılan pazarlıklara bağladı. Bakır, “Yeni modelde işçi için açılan fona yatırılan primlere işçinin ulaşması için 15 yıl geçmesi gerekiyor. Böylece işçinin kara gün dostu olan kıdem tazminatı artık işçi ile işveren arasında bir mesele olmaktan çıkacak ve araya bir de fon girecek. Yapılacak değişikliklerle kıdem tazminatının iş güvencesi olma, kara gün dostu olma özelliklerinden sıyrılacak” dedi. 

KIDEM TAZMİNATI HİÇBİR KOŞULA BAĞLANMAMALI

Prof. Dr. Yüksel Akkaya da kıdem tazminatına getirilmek istenen yeni düzenlemenin kapitalist düzenin istediği gibi insanlar yaratmak için yaptığı hamlelerden biri olduğunu söyledi. Kıdem tazminatını korumanın bu yüzden önemli olduğunu belirten Akkaya, “Kıdem tazminatı hiçbir koşula bağlanmamalı ve tazminatları kaldırmak demek halkı zorunlu kulluğa mecbur bırakmaktır” dedi. Akkaya bu noktada asıl ihtiyaç duyulanın işçilerin kendisine güvenmesi ve daha fazlasını isteme cesareti olduğunu vurguladı.

Panelin soru cevap kısmında söz alan bir gencin “Onur hocam futbol takımını tariflerken bir kısmı unuttu. Yedek kulübesi de çok önemlidir ve biz de yedek kulübesiyiz” sözleri gülümsetti. Bunun üzerine Yüksel Akkaya “Sizler yedek kulübesi değilsiniz, oyunun tam içindesiniz, size pas atmıyorlarsa bağırıp topu isteyin” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘OHAL kaldırılsın, KHK’ler geri çekilsin’

SONRAKİ HABER

Balıkesir'de zeytinciler tasarıya tepkili: Sözler tutulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...