04 Haziran 2017 13:22

‘OHAL kaldırılsın, KHK’ler geri çekilsin’

Kayseri’de yapılan eylemde OHAL’in kaldırılması, KHK’lerin geri çekilmesi talep edildi. 

Paylaş

Kayseri Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) öncülüğünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına KESK birleşenleri (Eğitim Sen, SES), DİSK, demokratik kitle örgütleri, dernek ve parti yöneticilerinin yanı sıra EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’da katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Ulaş Apaydın, OHAL’in kaldırılmasını ve KHK’lerin derhal geri çekilmesini, haksız yere işinden edilen KESK’li kamu emekçilerinin işlerine geri dönmesini istedi. Apaydın, “OHAL’in uzatılması demek, iş güvencesinin ortadan kalkması, Varlık fonu altında halkın mallarının peşkeş çekilmesi, işçilerin grevlerinin yasaklanmasını ve kıdem tazminatını yok edilmesi demektir” diye konuştu. 

Ardından konuşan Selma Gürkan, “Laf kalabalığı içerisinde darbenin gerçek sorumlularının üstü örtülüyor. Ama MİT sıradan bir kamu emekçisi hakkında raporlar düzenleyip onları işinden edebiliyor. Biliyoruz ki yüz elli bine yakın kamu emekçisinin işinden edilmesinin ana gerekçesi MİT’in düzenlediği raporlardır. İş yerlerinde kendi çıkarlarına hizmet etmeyen emekçileri ihbar eden yöneticilerin tasarruflarıdır. Ama bakıyoruz sıradan bir kamu emekçisini bulan, rapor yazan istihbarat bir darbenin istihbaratını alamamıştır, öngörememiştir” dedi.

Gürkan, “OHAL’i ve KHK’leri dayanak yaparak yüz binlerce insanın işinden edilmesinin, yasaklanan işçi grevlerinin, çıkarılan varlık fonu yasasının ve yine OHAL’ gerekçe göstererek ilan edilen zeytinlik yasasıyla 170 milyon zeytin ağacını katledecek yasanın terörle mücadele ile ne alakası var?” diye konuştu.

Gürkan şöyle devam etti: “Aslında terörle mücadele, FETÖ ile mücadele sadece bir gerekçe. Burada yapılmak istenen şey hak ve özgürlüklerin olmadığı, halkın haber alma hakkının olmadığı, muhalefetin siyaset yapma hakkının olmadığı, gazetecilerin habercilik yapamadığı, siyasal özgürlüklerin olmadığı, bir devlet düzeni ve bu düzenin inşası. İşte OHAL’ler ve KHK’ler buna hizmet etmektedir. Bizler evet diyenler olarak, hayır diyenler olarak, bu ülkenin muhafazakârları, dindarları, modernleri, laikleri olarak, bu ülkenin Kürtleri, Türkleri olarak, bu ülkenin kadınları ve erkekleri, yaşlıları ve gençleri olarak demokrasi hakkı herkese lazım. Demokrasi hakkı, özgürlükler hepimiz için geçerlidir. Bir ihtiyaçtır. Bu nedenle ülkemizin talan edilmesine izin vermememiz gerekiyor. Ülkemizin özgürlüklerinin engellenmesine izin vermememiz gerekiyor. Bunun ilk adımı OHAL’in kaldırılması, bütün sonuçları ile birlikte KHK’lerin lağvedilmesidir. Demokrasiyi kazanmanın ilk adımlarından birisi budur.” (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dizi setinde, set çalışanlarına hakaret 

SONRAKİ HABER

Tazminat ‘işçilerin kalecisi’dir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...