04 Haziran 2017 10:58

Mayıs ayında 39 kadın öldürüldü

Mayıs ayında 39 kadın yaşamını yitirdi, 38 çocuk cinsel istismara, 17 kadın ise cinsel şiddete maruz kaldı.

Paylaş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Mayıs ayı raporuna göre, 39 kadın yaşamını yitirdi, 38 çocuk cinsel istismara, 17 kadın ise cinsel şiddete maruz kaldı. Raporda, ayrıca ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve birçok basın kuruluşunun kapatılmasının cinayetlerin artmasında payı olduğu belirtildi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2017 Mayıs ayı "Kadın Cinayetleri" raporunu açıkladı. 2017 yılında kadın cinayetlerinde en yüksek sayının Mayıs ayında göründüğü belirtilen raporda, Mayıs ayında 39 kadının erkek şiddetiyle yaşamını yitirdiği, 38 çocuğun cinsel istismara, 17 kadının ise cinsel şiddete maruz kaldığı aktarıldı. 

Ayrıca raporda, 2016 yılının ilk 5 ayı içerisinde kadın cinayeti 137 iken, bu yıl 5 ay içerisinde toplam 173 kadının öldürüldüğü kaydedildi. Mayıs ayında en çok kadın cinayetlerinin işlendiği iller ise raporda şu şekilde sıralandı: "İstanbul’da 6, İzmir’de 5, Bursa, Antep ve Kayseri'de 3 kadın öldürüldü."

'KADIN DÜŞMANLIĞI ARTIYOR'

Kadın cinayetlerinde sayısal artışın yanında işleniş biçiminin de değiştiği ve daha vahşi nitelikte cinayetlerin işlendiğinin altı çizilen raporda, "Kadınlar işkence görüyor, çocuklarının gözleri önünde veya çocuklarıyla beraber öldürülüyor, şüpheli ölümler artıyor. Evine patlayıcı yerleştirmek, 'levye' ile öldürmek gibi savaş ve barbar yöntemler kullanılıyor. 2015 yılında kaybolan Betül Türkmen’in cesedi, bu yıl gömülmüş halde bulundu. Bunların tümü, kadın düşmanlığının arttığı yeni bir cinsiyet rejiminin tehlikeli yeni semptomları sayılabilir. Kadın hak ve özgürlükleri için daha çok mücadele ve çaba göstermek gerektiğini ortaya koyar" ifadelerine yer verildi. 

'CİNAYET ARTIYOR HABER AZALIYOR'

Raporda, 2016 yılının ilk 100 gününde kadına yönelik şiddet ve cinayetle ilgili 4 bin 90 haberin basına yansıdığı ifade edildi. Raporda, şunlar belirtildi: "2017 yılının ilk 100 günlük diliminde ise yapılan haber sayısı 2 bin 44 olarak belirtildi. Kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddet geçtiğimiz yıla oranla ciddi oranda artış gösterirken, basında yer alan haberler nasıl aynı oranda düşüş gösterebiliyor? Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi maddelerine göre kadın cinayeti verilerinin çıkartılması ve nedenlerin tespitleri devletin göreviyken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak bu verileri her ay basından aldığımız haberlerle hazırlıyoruz. Kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddet günümüzde artarken basında bu haberlerin yarıya düşmesi toplumda kadınların yalnız bırakılmaya çalışılmasının, şiddetin bir başka boyutunun göstergesidir. Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının ve birçok basın kuruluşunun kapatılmasının bu sonuçta payı olabilir." 

'17'DEN FAZLA KADINA CİNSEL ŞİDDET'

Mayıs ayında 17’den daha fazla kadına cinsel şiddet uygulandığı ve 38 çocuğun ise cinsel istismara maruz bırakıldığı aktarılan raporda, "Bu çocuklardan 4’üne aylarca tecavüz edildiğini öğrendik. İstanbul’da ortaokul öğrencisi üç kız çocuğuna 4 kişi aylarca cinsel istismarda bulundu. Çocukların durumu öğretmenlerine anlatması ile gün yüzüne çıktı. İstanbul Esenyurt’ta 8 aile, çocuğunun bir kırtasiyecinin istismarına maruz kaldığını ifade ederek polise şikayette bulundu. Batman'da çocuk yaştaki G'nin hamile kalmasıyla, birçok çocuğun istismarı ve fuhuşa zorlandığı öğrenildi. Karaman’daki toplu istismar davasından bu yana çocuk istismarının üzerinin örtülmeye çalışılması, istismarın artmasına sebep oluyor. Siirt’te 16 yaşındaki çocuk, babasının istismarını kompozisyonda yazması üzerine rehber öğretmeni bu durumu savcılığa aktardı. Çocuk İzleme Merkezi heyeti, ‘şizofren’ dedi, savcılık dosyayı açmadan kapattı. Çocukları çözümsüzlüğün içine hapsetmek yerine Çocuk Koruma Kanunu ve Lanzarote Sözleşmesi esas alınmalıdır" denildi. 

'FAİLLER BELİRLENMİYOR'

Yine Mayıs ayı içinde 15 kadının kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldüğü belirtilen raporda, "Boşanmak isteyen kadınların hayatları ellerinden alınıyor. Hatay’da boşanma davaları sürerken, 21 yaşındaki Kübra Karasu, kocası tarafından tabancayla öldürüldü. 6284 Sayılı Koruma Kanunu etkin uygulanmıyor, kadınlar açıkça korunmuyor. İzmir’in Dikili ilçesinde Işık İkizoğlu, boşandığı kocası Yahya Cengiz Küçük ile aralarında yaşanan tartışmanın ardından karakola giderek şikayette bulundu. Küçük'ün kendisini darp ve tehdit ettiğini belirten İkizoğlu’na, götürüldüğü Adli Tıp Kurumu'nda 'Darp yoktur' raporu verildi. Ardından evine dönen İkizoğlu, şikâyetin üzerinden saatler geçmeden Küçük tarafından başına vurulan çekiçle öldürüldü. Daha önce Küçük’e 3 ay 'uzaklaştırma' cezası verilmişti. Öldürülen 8 kadının ise faili belli değil. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 21’ini oluşturan bu 'şüpheli ölümler' kadın cinayetlerindeki artışın korkunçluğu gibi vahşetin bir başka boyutunu gözler önüne seriyor" şeklinde aktarıldı. (İstanbul/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu ‘Bu senin kızın mı’ deyip saldıran polisleri sordu

SONRAKİ HABER

Lokma yedikleri için işten atıldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa