04 Haziran 2017 04:29

Ramazanda ağzımızın tadı bozulmasın

Gözde Tüzer, ramazanda iftardan sonra yenebilecek, hem hafifi hem de sağlıklı tatlı tariflerini Evrensel Pazar için derledi.

Paylaş

Ramazanın ilk haftası geride kaldı. Sahurlara kalkılıyor, iftarlar açılıyor, akşamları misafirliklere gidiliyor ya da evde bir güzel yemekler yapılıp misafir ağırlanıyor. Ama doktorlar özellikle ramazan konusunda uyarıyor. Yemek konusunda dikkatli olun, bol su tüketin. Biz de size hem iftardan sonra misafirlere kolaylıkla sunabileceğiniz hem de yedikten sonra bol su tüketmenizi sağlayacak tarifler vereceğiz. İşte ramazanda iftardan sonra yenebilecek, hem hafif hem de sağlıklı tatlı tarifleri... 

Hazırlayan: Gözde TÜZER

RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: GÜLLAÇ 

Malzemeler:
10 yaprak güllaç (pek çok markette bulabilirsiniz)
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
Üzerine: 
File Fıstık
Ceviz
Nar tanesi

Tarifi: Süt ve şekeri tencereye koyun, kaynadıktan sonra ılınmasını bekleyin. Süt kaynar olursa tatlı hamur olur. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde bir tepsiye koyun. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde kepçe yardımıyla süt dökün. Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayın. 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpin. Üzerine diğer yaprakları aynı şekilde ıslatarak serin. Kalan şekerli sütü de üzerine dökün. Tatlıyı buz dolabına koyun. 3 saat sonra üzerini süsleyerek servis edin.

HEM KADAYIF HEM MUHALLEBİ: MUHALLEBİLİ KADAYIF

Kadayıfı için:
350 g kadar tel kadayıf
3 yemek kaşığı tereyağı
5 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı  dövülmüş ceviz

Muhallebisi için:
1 lt süt
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı
1 paket sıvı krema (200ml)

Tarifi: Kadayıfı ince ince kırın. Tereyağını geniş bir tavada eritin ve şekeri, kadayıfı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Son olarak cevizi ilave edin ve bir süre daha kavurup ocaktan alıp başka bir kapta soğumaya bırakın. Muhallebisi için krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alarak karıştırarak pişirin. Muhallebi kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Daha sonra vanilya ve sıvı kremayı ilave edip mikserle çırpın. Borcama kadayıfların yarısını dökün. Üzerine kremayı koyun ve en üste kalan kadayıfları serin. Buzdolabında 3 saat bekletin. 

DOLMALARIN EN KAYMAKLISI: KURU KAYISI DOLMASI

Malzemeler
750 gr kuru kayısı
2 su bardağı su
1.5 su bardağı şeker
300 gram kaymak
1 su bardağı fındık, fıstık, badem vs.

Tarifi: Kuru kayısılar yatay olmak üzere yarıya kadar kesin. Derin bir tencereye alıp, üzerine su ve şeker ekleyin. Karıştırmadan ocağa koyun. 25 dakika kaynatın. Kayısılar yumuşadıktan sonra soğumaya bırakın. Göbeği yarılmış ve soğumuş kayısıların içine birer tatlı kaşığı kaymak koyup üzerini fıstık ya da fındığa batırılarak süsleyin.

CEVİZLİ İNCİR TATLISI

Malzemeler
1 su bardağı süt
500 gr kuru incir
3 yemek kaşığı ceviz içi
3 yemek kaşığı toz şeker

Tarifi: Bir kapta şeker ve ceviz içini karıştırın. İncirleri yıkadıktan sonra enine kesin ve ceviz içi ve şekeri incirlerin içine doldurun. Yağlanmış bir tepsiye incirleri dizin. Bir bardak sütü üzerine ilave edin. 20 dakika kadar 170 derecelik fırında pişirin. Servisini ılık ılık yapın.

O BİR EFSANE: VİŞNELİ CHEESECAKE 

Tabanı için:

2 paket yulaflı bisküvi
Yarım su bardağı tereyağı
Yarım paket fındık

Dolgusu için:

500 gr labne peyniri
1 kutu krema (200 gr)
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
Üzeri için:
2 bardak vişne
1 tepeleme çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı buğday nişastası

Tarifi: Tavada tereyağını eritin. Bisküvileri ve fındığı rondodan geçirdikten sonra üzerine üzerine tereyağını ilave edin. Kelepçeli pasta kalıbına bisküvileri döküp üzerini iyice düzelttikten sonra buzdolabında bekletin. Dolgusu için bir kaba kremayı, toz şekeri ve labne peyniri koyup mikserle karıştırın. Üzerine unu ve nişastayı ilave edip karıştırmaya devam edin. Kalıptaki bisküvilerin üzerine döküp düzgünce yayın. Üzeri için vişneleri şekerle beraber tencereye alıp karıştırın. Küçük bir kasede buğday nişastasına su ekleyip karıştırdıktan sonra tencerenin içine koyun ve pişirin. Cheesecakenin üzerine ılık olarak meyveli sosumuzu düzgünce dökün. Buzdolabında 4 saat bekletin. 

KURU MEYVELİ İRMİK TATLISI

Malzemeler
8 yemek kaşığı irmik
10 yemek kaşığı toz şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
Kuru meyve

Tarifi: İrmik, şeker, süt ve vanilyayı tencereye alın. Karıştırmaya ara vermeden koyulaşana kadar pişirin. Kupların yarısına kadar tatlıyı ilave edip arasında kuru meyveleri ekleyin, üzerine tekrar tatlıyı koyun. Üzerini istediğimiz gibi süsleyebilirsiniz. 

ÖNCEKİ HABER

Devletsiz halklar, temsil edilmeyen halklar

SONRAKİ HABER

Zeytin Ege’de kız çocuklarının gelecek güvencesiydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...